20:03 Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Β. Κορέα: Πληροφορίες δείχνουν ότι η υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο

Β. Κορέα: Πληροφορίες δείχνουν ότι η υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο

Η υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο μετά από επέμβαση καρδιάς στην οποία υπεβλήθη, όπως αποκάλυψε το CNNi σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανού αξιωματούχου, με κυβερνητικές πηγές της Σεούλ να το διαψεύδουν.

Μάλιστα δεύτερη πηγή με πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες είπε στο CNNi ότι οι ΗΠΑ ερευνούν ενδελεχώς αναφορές γύρω από την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σχετικά Άρθρα:

Βόρεια Κορέα: Εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι αγνώστου τύπου

Κιμ Γιονγκ Ουν: Το άλογο και ο συμβολισμός

Σημειώνεται ότι πρόσφατα τα σενάρια για την υγεία του Κιμ οργίασαν όταν αυτός δεν παρέστη στους εορτασμούς για την επέτειο γενεθλίων του παππού του, στις 15 Απριλίου. Η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος ήταν τέσσερις ημέρες πριν από τη γιορτή αυτή, σε κυβερνητική συνάντηση.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε τη Δευτέρα στο CNNi ότι οι ανησυχίες για την υγεία του βορειοκορεάτη ηγέτη είναι βάσιμες αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ακριβής κατάστασή του.

Μια online εφημερίδα της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά στις 12 Απριλίου, λόγω «υπερβολικού καπνίσματος, παχυσαρκίας και υπερβολικής εργασίας» και έκτοτε βρίσκεται σε μια βίλα στην επαρχία Hyangsan όπου αναρρώνει.

Πηγή από τη Νότια Κορέα δήλωσε στο CNNi ότι οι κορυφαίοι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν στην κατοχή τους αναφορές για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσουν.

Η επέμβαση καρδιάς

Η ιστοσελίδα Daily NK της Νότιας Κορέας, την οποία χειρίζονται κατά κύριο λόγο άνθρωποι που έχουν αυτομολήσει από τη Βόρεια Κορέα, έγραψε ότι στις 12 Απριλίου ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποβλήθηκε σε επέμβαση του καρδιαγγειακού συστήματος σε νοσοκομείο στη Hyangsan.   Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο 36χρονος ηγέτης της Βόρειας Κορέας υποβάλλεται σε θεραπεία σε βίλα στην ίδια περιοχή.

Δίπλα του παρέμεινε τμήμα της ιατρικής ομάδας, για να επιβλέπει την ανάρρωσή του, ενώ οι υπόλοιποι γιατροί επέστρεψαν στην Πιονγιάνγκ στις 19 Απριλίου, όταν αξιολόγησαν ότι η κατάστασή του βελτιώθηκε. Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές που δεν κατονόμασε, ενώ δεν έχει γίνει κάποια σχετική αναφορά στα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας.

Διάψευση από τη Σεούλ  

Πάντως, πηγές από τη Σεούλ διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Δύο κυβερνητικές πηγές της Νότιας Κορέας δήλωσαν στο Reuters ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεν είναι σοβαρά άρρωστος. Επίσης, χαρακτήρισαν αναληθή τα δημοσιεύματα για την υγεία του.

Αξιωματούχος της Νότιας Κορέας, γνώστης των ζητημάτων που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, υποβάθμισε το ρεπορτάζ του CNN, δηλώνοντας στο πρακτορείο Yonhap ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει κάνει αρκετές δημόσιες εμφανίσεις πρόσφατα και ότι «τίποτα ιδιαίτερο» δεν έδειξε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν έχει παρατηρήσει ασυνήθιστες κινήσεις στη Βόρεια Κορέα, όπως και ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τις φήμες για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει τις φήμες για το ζήτημα υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν που έχουν μεταδώσει κάποια ΜΜΕ. Επίσης, καμία ασυνήθιστη εξέλιξη δεν έχει ανιχνευθεί εντός της Νότιας Κορέας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Νότιας Κορέας.

«Έχουν υπάρξει αρκετές πρόσφατες φήμες για την υγεία του Κιμ. Αν νοσηλεύθηκε, αυτό θα εξηγούσε την απουσία του από τους σημαντικούς εορτασμούς της 15ης Απριλίου», δήλωσε ο Μπρους Κλίνγκερ, του Heritage Foundation και πρώην νο2 της CIA για ζητήματα της Βόρειας Κορέας. «Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αρκετές ψευδείς φήμες για τον Κιμ Γιονγκ Ουν ή τον πατέρα του. Θα πρέπει να περιμένουμε», συμπλήρωσε.

Η απουσία του από τα ΜΜΕ

Τα προβλήματα του βορειοκορεάτη ηγέτη λόγω του τσιγάρου και της παχυσαρκίας είναι γνωστά.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι των ΗΠΑ απευθύνθηκαν σε εμπειρογνώμονες της Βόρειας Κορέας – ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μελετήσει το καθεστώς Κιμ – για να μιλήσουν για προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης, ανέφερε στο CNNi μια τρίτη πηγή που έχει γνώση των επικοινωνιών.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει «σκοτεινή» καθώς η συγκέντρωση πληροφοριών από τη Βόρεια Κορέα είναι εξαιρετικά δύσκολη – ένας από τους πιο απαιτητικούς στόχους για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, καθώς η Βόρεια Κορέα ελέγχει στενά όλες τις πληροφορίες γύρω από τον ηγέτη της, ο οποίος είναι κάτι σαν θεότητα στη χώρα.

Οι απουσίες του Κιμ Γιονγκ Ουν από τα επίσημα κρατικά Μέσα συχνά εγείρουν εικασίες και φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Στη Βόρεια Κορέα δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου και συχνά υπάρχει μια μαύρη τρύπα σε ό,τι αφορά στον ηγέτη της χώρας.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ο Κιμ στα κρατικά Μέσα ήταν στις 11 Απριλίου. Στις 15 Απριλίου, την πιο μεγάλη αργία της Β. Κορέας, καθώς γιορτάζεται η επέτειος γέννησης του πατέρα του και ιδρυτή της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, δεν έγινε καμία αναφορά για τις κινήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν, με τους ειδικούς να μην ξέρουν σε τι συμπέρασμα να καταλήξουν.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το 2014 ο Κιμ είχε εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα για περισσότερο από έναν μήνα, με τις φήμες για την υγεία του να οργιάζουν. Εμφανίστηκε με αθλητική περιβολή και λίγες ημέρες αργότερα η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας είχε πει ότι είχε αφαιρέσει μια κύστη από τον αστράγαλό του.

Πηγή: CNN, Guardian, AFP, Reuters

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας