7:38 Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Β. Παπαευαγγέλου: Δυστυχώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ζωών θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα

Β. Παπαευαγγέλου: Δυστυχώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ζωών θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα

«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού.

Η καθηγήτρια ανέφερε πως η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει το 86%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα αγγίζει το 99%, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».

Η ίδια σημείωσε πως παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων «αλλά όχι με τον αριθμό που περιμέναμε. Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Η συνάθροιση σε σπίτια βάζει σε κίνδυνο την προσπάθειά μας», προειδοποίησε.

«Η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται παραμένει σταθερή και είναι στα 80 έτη» είπε η παιδίατρος, που ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 νεκροί από τον κορωνοϊό.

Επίσης, μόνο μέσα στο Νοέμβριο 183 ασθενείς κάτω των 65 διασωληνώθηκαν και 117 άτομα κάτω των 65 ετών έχασαν τη ζωή τους.

Τόνισε πως το εμβόλιο όταν έρθει θα είναι ασφαλές ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Η κα. Παπαευαγγέλου μίλησε όμως και για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ερευνών για φάρμακα μονοκλονικών αντισωμάτων που θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως κανένα μέτρο δεν είναι ικανό από μόνο του να δαμάσει την πανδημία. Όπως είπε, «θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια δέσμη από πολλά μέτρα σε ατομικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο. Η ταυτόχρονη εφαρμογή πολλαπλών εμποδίων θα καταφέρει να δαμάσει την πανδημία» σχολίασε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελέτες σε εταιρείες και εργοστάσια που δείχνουν πως αν ο ιός εισέλθει σε μια κλειστή κοινωνία, η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει την διασπορά κατά τουλάχιστον 50 φορές.

Ακόμη, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα αποδίδουν και σημείωσε πως «πρέπει να ισωπεδώσουμε την καμπύλη».

«Υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου 400 την ημέρα».

Οι δηλώσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη

Ο κ. Μαγιορκίνης λαμβάνοντας τον λόγο είπε πως 252 κρούσματα σημειώθηκαν στην Αττική, 300 στη Θεσσαλονίκη, 88 στην Πέλλα, 65 στην περιφέρεια της Ημαθίας και 81 στην περιφέρεια της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ηλικίες 40 – 65 και άνω των 65 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ενώ ο ιός φαίνεται πως χτυπά περισσότερο του 65 ετών και άνω.

Όσον αφορά τα παιδιά, οι αριθμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Για τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης που δείχνουν αποτελεσματικότητα που φτάνει έως και 90%. Η ανάλυση, επίσης, έδειξε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες σε 24.000 εθελοντές που έλαβαν τη δόση του εμβολίου.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου).

Οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η απόφαση για την άρση των μέτρων θα παρθεί από την κυβέρνηση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τόνισε πως «για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι η υγεία. Ο ιός παραμένει ανάμεσά μας. Η εφαρμογή των μέτρων είναι το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής».

Συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει σταθεροποίση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, αλλά σε άλλες, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχουμε την εικόνα που θα θέλαμε, ενώ έκανε αναφορά και στη λειτουργία του συστήματος Υγείας, που πιέζεται.

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας