Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Βασιλική Πολύζου – Υποψήφια Ευρωβουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας: «Θα γίνω η φωνή των Ελλήνων πολιτών, για να σπάσω με έργα τις αλυσίδες της σκλαβιάς μας»

Η Βασιλική Πολύζου, μετά από πολλά χρόνια στη μάχιμη δημοσιογραφία αποφάσισε να πει το “ναι” στην πρόταση που της έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και να  είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με την “Πλεύση Ελευθερίας”. Είναι μία νέα γυναίκα με άποψη και γνώση των πραγμάτων καθώς έχει ασχοληθεί με πολλά “φλέγοντα” θέματα επικαιρότητας. Όπως μας λέει “θέλει να γίνει η φωνή των Ελλήνων πολιτών για να σπάσει με έργα τις αλυσίδες της σκλαβιάς τους”.

Συνέντευξη στον Νίκο Νικολετάκη

Βιογραφικό

Από μικρή, ονειρευόταν να γίνει δημοσιογράφος. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα με τις σπουδές της, εργαζόταν από μικρή ηλικία για να διευκολύνει οικονομικά την οικογένειά της.

Σπούδασε στη σχολή δημοσιογραφίας “TabulaRasa” και απέκτησε Master in Mass Media Communication.

Στα πρώτα της βήματα, συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό “Κανάλι 1 90,4”. Συμμετείχε στην εκπομπή «Δύο ρεπόρτερ» και συμπαρουσίαζε το «Flash back» με τον Νίκο Μπαρδούνια.

Το 2018 ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον τηλεοπτικό σταθμό AlertTV. Αρχικά ανέλαβε την παρουσίαση του καιρού στο «Ανατρεπτικό Δελτίο». Στις αρχές του 2019 απέκτησε τη δική της εκπομπή, τη “Vicky Pedia”.

Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες “Δημοκρατία” (2021) και “Το Μανιφέστο” (2022). Ακολούθησε η μεταγραφή της στον ArtTV και τον ραδιοφωνικό σταθμό Art FM 90,6. Το 2023 επέστρεψε στο AlertTV με τη “VickyPedia” και τη “Φωνή της κοινωνίας”. Από το 2023 συνεργάστηκε με τον Ελλάδα Sports 94,3, για τη “Δεύτερη ματιά στην επικαιρότητα”.

Συνέντευξη του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” Πέτρου Κουσουλού στην εκπομπή της Βασιλικής Πολύζου

 

-Πες μας μερικά πράγματα για σένα

-«Βρεθήκατε, κύριε Νικολετάκη στην εκδήλωση, για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου μας. Εκείνο το βράδυ, στο Μοναστηράκι, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε δύο στοιχεία μου. Με χαρακτήρισε ανεξάρτητη και αυτοδημιούργητη. Επίσης, υποστήριξε ότι έχω κερδίσει με τη δουλειά μου, τα ένσημα, αλλά και τα εύσημα. Από ‘κει και πέρα, υπάρχει το βιογραφικό μου. Εκεί, ο καθένας μπορεί να βρει τη δουλειά μου στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και τις εφημερίδες…».

 

-Μετά από πολλά χρόνια ασκώντας το λειτούργημα του δημοσιογράφου διεκδικείς την ψήφο των πολιτών στις Ευρωεκλογές. Πώς το αποφάσισες;

-«Όπως ξέρετε, μεταξύ άλλων, επιμελούμαι και παρουσιάζω την εκπομπή “Η φωνή της κοινωνίας”. Ήταν ουσιαστικά το κουμπάκι του συναγερμού, που χτύπησε μέσα μου και αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική. Άκουγα κάθε εβδομάδα τα προβλήματα σε κάθε έκφανση της ζωής και σε όλες τις ηλικίες. Αφού, λοιπόν, διαπίστωσα την αδιαφορία της πολιτείας και των κυβερνήσεων να βρουν λύσεις για τους πολίτες, αποφάσισα να ζητήσω την ψήφο τους, για να γίνω η φωνή της κοινωνίας και στην Ευρωβουλή. Ήταν μία απόφαση που βγήκε από την εσωτερική ανάγκη μου, να δώσω περισσότερα στους συνανθρώπους μας, αλλά και σε κάθε ζωντανό οργανισμό της πατρίδας μου».

 

-Είπες το ναι στην πρόταση που σου έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να είσαι υποψήφια. Μίλησε μας για την επιλογή σου αυτή.

-«Είχα δεχθεί και στο παρελθόν κάποιες διερευνητικές κρούσεις, για να ασχοληθώ με την πολιτική. Όπως και μία ξεκάθαρη πρόταση. Τις απέρριψα, διότι δεν έβλεπα τον εαυτό μου σε ρόλο πολιτικού, αν και η δημοσιογραφία τέμνεται σε πολλά σημεία με την πολιτική. Όταν ήρθε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και μού πρότεινε μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Πλεύσης Ελευθερίας για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, άλλωστε, δεν μπορείς να κάνεις δεύτερες σκέψεις. Τη βλέπεις, την ακούς και ξέρεις ότι είναι η Ζωή. Η ίδια που ήταν από τα μαθητικά χρόνια της. Με τις αρχές της, τις αξίες της, την ιδεολογία της. Έτσι, δέχθηκα την πρότασή της, που συνιστά μέγιστη τιμή για μένα».

Η Βασιλική Πολύζου με την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου

-Γιατί θεωρείς ότι πρέπει ο κόσμος να ψηφίσει την Βασιλική Πολύζου;

-«Γύρισα τουλάχιστον τη μισή Ελλάδα. Θα είχα πάει παντού, αν υπήρχε περισσότερος χρόνος. Αλλά ακόμα και σε αυτό το μικρό διάστημα, κατάφερα και πήγα πόρτα – πόρτα σε πολλά μέρη. Από την Ανατολική Κρήτη, Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, όπου έμεινα μία εβδομάδα έως την Πελοπόννησο, στην οποία έκανα χίλια εννιακόσια χιλιόμετρα. (Λουτράκι, Κόρινθο, Κιάτο, Ξυλόκαστρου, Αίγιο, Πάτρα, Κάτω Αχαγιά, Αμαλιάδα, Πύργο, Αρχαία Ολυμπία, Πελόπιο, Κρέστενα, Γρύλο, Κυπαρίσσια, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Πλατύ, Καλαμάτα, Σπάρτη, Γύθειο, Αρεόπολη, Μονεμβασιά, Σκάλα, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Άργος, Ναύπλιο)

Και από τη Εύβοια έως τη Θεσσαλία (Χαλκίδα, Κύμη, Βόλο, Αλμυρό, Αχίλλειο, Λάρισα, Συκούριο, Τέμπη, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Σοφάδες, Τρίκαλα.

Αλλά και στη Δυτική Ελλάδα. (Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αιτωλικό).

Ακολούθησαν η Δυτική Κρήτη (Χανιά, Σφακιά, Ρέθυμνο), η Κέρκυρα και η Αλεξανδρούπολη. Μίλησα με χιλιάδες συμπολίτες μας. Όλοι αυτοί αντιλήφθηκαν γιατί μπορούν να με εμπιστευθούν. Διότι τους κοίταξα στα μάτια και δεσμεύτηκα απέναντί τους. Κι επειδή λένε ότι από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, μία μαντινάδα που μου αφιέρωσαν παιδιά δημοτικού σχολείου στα Σφακιά, είναι ένα μήνυμα προς όλους να με εμπιστευθούν, αλλά και γιατί το κάνει ο κόσμος…».

 

-Τόσα χρόνια ως δημοσιογράφος έχεις παρουσιάσει πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν τους Έλληνες και όσους ζουν στη χώρα μας. Αν κάνεις μια ιεράρχηση ποια θεωρείς ότι είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν ή να βελτιωθούν στην Ελλάδα;

-«Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω; Η επαρχία ερημώνει και έτσι απομακρυνόμαστε από τις ρίζες μας. Λαός δίχως ρίζες δεν έχει μέλλον. Άρα, επιβάλλεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιφέρειας, αλλά με σωστές υποδομές. Πρωτίστως στην υγεία και στην παιδεία. Δεν γίνεται να απαξιώνονται ντα νοσοκομεία και να μετατρέπονται σε κέντρα υγείας, όπως συμβαίνει στα Κρέστενα. Η ζωή είναι το ύψιστο αγαθό και έτσι πρέπει να το βλέπουν όσοι εισπράττουν την εμπιστοσύνη του λαού».

-Πώς αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί μια νέα και όμορφη γυναίκα που θέλει να μπει στα «χωράφια» τους;

-«Συγνώμη, ποια είναι τα χωράφια που εννοείτε; Θέλετε να μού πείτε ότι υπάρχουν πολιτικοί που θεωρούν ότι μπαίνω σπίτι τους, για να τους το πάρω; Όποιος θεωρεί ότι του ανήκει κάποιος πολιτικός χώρος ή, κάποιο υπουργείο, ας το ξανασκεφτεί διότι οι ιδιοκτησιακές συμπεριφορές όχι μόνο δεν θα τον σώσουν, αλλά όπως είπε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν μιας και τη δύναμη την έχει ο λαός».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλεύση Ελευθερίας: Τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στη χθεσινή παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου


“Έχω δεχθεί σεξιστική αντιμετώπιση”

-Έχεις δεχτεί σεξιστική αντιμετώπιση;

-«Ξέρετε εσείς, κύριε Νικολετάκη, κάποια που δεν έχει δεχθεί; Πόσες γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στα ΜΜΕ; Δεν θεωρείται ότι πρόκειται για σεξιστική συμπεριφορά; Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν αξίζουν οι γυναίκες να διευθύνουν ένα κανάλι ή, μία εφημερίδα…».

 

-Ποια είναι η γνώμη σου για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση;

-«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρωθυπουργός. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει υποβάλλει περίπου 100 αναπάντητες επίκαιρες ερωτήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να πάει στη βουλή για να απαντήσει. Για να μην πω ότι δείλιασε να συμμετάσχει σε debate με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να μην την πατήσει όπως ο ανιψιός του, ο Κώστας Μπακογιάννης στον δήμο Αθηναίων. Ζούμε στη χώρα του αυτόματου πιλότου. Του “πάμε και ό,τι βγει” που πολλές φορές μετατρέπεται στο “πάμε και όσα φάμε”».

 

-Πως βλέπεις τον νέο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασελάκη και τη διάσπαση της Αριστεράς;

«Δεν βλέπω κάποιον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή εμφανίστηκε κάποιος νέος αρχηγός, με έμφαση στο life style, μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι διαφορετικό; Με ποιον; Με τον Σπίρτζη; Με τον Παππά; Με τον Πολάκη; Αν και ο τελευταίος μπορεί να ‘ναι κάτι νέο, αν κρίνω απ’ όσα έμαθα στα Σφακιά. Όταν ήταν δήμαρχος, υποστήριζε ότι οι ανεμογεννήτριες θα ήταν ωφέλιμες, διότι θα διασφάλιζαν την αυτάρκεια στην ενέργεια. Τώρα πηγαίνει στις εκδηλώσεις των διαφωνούντων για ψηφοθηρικούς λόγους. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να ‘ναι η διαφορά του παλιού ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα και τον σημερινό του Κασσελάκη. Όσο για τη διάσπαση της Αριστεράς, νομίζω ότι πρέπει να ρωτήσετε εκείνους που γαντζώθηκαν στις καρέκλες τους μετά από το δημοψήφισμα του 2015 και τώρα έφτιαξαν νέο κόμμα επειδή έχασαν την εξουσία…»

 

-Στις δημοσκοπήσεις παρατηρείται άνοδος των δεξιών κομμάτων και των λεγόμενων «Εθνικοπατριωτικών». Πράγμα που παρατηρείται και πανευρωπαϊκά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Φταίει μόνο το μεταναστευτικό ή υπάρχουν και άλλες αιτίες;

«Δεν φταίει το μεταναστευτικό. Η βασική αιτία είναι η πολιτική που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές κυβερνήσεις. Το ερώτημα είναι αν επωάζουν το αυγό του φιδιού εν γνώσει τους ή, από αδυναμία να αντιληφθούν ακριβώς τι έρχεται. Όσοι γνωρίζουν από ιστορία, ασφαλώς, θα παρομοιάσουν την κατάσταση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με τις συνθήκες που επέβαλαν οι σύμμαχοι στη Γερμανία μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και δημιούργησαν τους ναζί, με συνέπεια το αιματοκύλισμα όλου του πλανήτη. Ένα βήμα πριν από την παγκόσμια ανάφλεξη βρισκόμαστε και τώρα, αφού εφαρμόζεται παρόμοια πολιτική για χάρη των λίγων, των εκλεκτών του συστήματος. Ρόλο, όμως, έπαιξε και η αποτυχία κάποιων αριστερών, μέσα σε πολλά εισαγωγικά. Εκείνων που πρόδωσαν τις ελπίδες και την εμπιστοσύνη του λαού».

 

-Σε προβληματίζει γενικά η άνοδος δεξιάς και ακροδεξιάς;

«Σάς εξήγησα και στην προηγούμενη ερώτηση πώς διαμορφώνεται η κατάσταση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ασφαλώς και με προβληματίζει. Στην Πλεύση Ελευθερίας, όμως, δεν κοιτάζουμε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Κοιτάζουμε μπροστά. Εκεί που βρίσκεται το μέλλον μας και γι’ αυτό παλεύουμε. Για να σπάσουμε τις αλυσίδες της σκλαβιάς και μέσα από την ελευθερία μας, να εργαστούμε για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος μας».

 

-Πως βλέπεις την εξέλιξη της έρευνας για την τραγωδία στα Τέμπη. Θεωρείς ότι υπάρχει συγκάλυψη. Ένα θέμα που ασχολείται και η Ευρωπαία Εισαγγελέας λόγω της σύμβασης 717.

«Καταρχάς, να σας διορθώσω. Δεν είναι τραγωδία. Είναι έγκλημα. Έπειτα, θα σάς θέσω εγώ το ερώτημα: Εσείς δεν βλέπετε, κύριε Νικολετάκη ότι επιχειρείται συγκάλυψη; Από την πρώτη στιγμή αυτή ήταν ο στόχος της κυβέρνησης. Γι’ αυτό μπάζωσαν το σημείο της σύγκρουσης. Πήγα εκεί που χάθηκαν οι 57 ζωές. Εκεί που δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 57 άνθρωποι, οι περισσότεροι νέα παιδιά. Σφίχτηκαν η καρδιά μου και το στομάχι μου, όσα έβλεπα τις φωτογραφίες των θυμάτων της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι της ΝΔ. Γι’ αυτό και διαπιστώνουμε αυτό το περίεργο γαϊτανάκι που μοιάζει με συνολική προσπάθεια για συγκάλυψη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όμως, έχει δεσμευτεί ότι δεν θα ησυχάσει εάν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα. Όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι ένοχοι και όλοι ξέρουμε ότι η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, πάντα κρατά τον λόγο της»!

 

 

 

“Ντράπηκε και η ντροπή!”

-Στις 8 Ιουλίου αρχίζει η νέα δίκη για την τραγωδία στο Μάτι. Θέλεις να μας κάνεις ένα σχόλιο για την πρωτόδικη απόφαση;

«Δεν ξέρω αν υπήρξε Έλληνας πολίτης, πλην των δικαστών που εξέδωσαν την απόφαση και των κατηγορούμενων, που δεν θύμωσε, που δεν εξοργίστηκε από την απόφαση που εκδόθηκε στο πρώτο δικαστήριο. Ντράπηκε και η ντροπή, για να χρησιμοποιήσω μία φράση που λέγεται για να δώσει έμφαση στην ντροπιαστική απόφαση της υποτιθέμενης ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Αντί να κάτσουν όλοι στο σκαμνί και να τιμωρηθούν για τα λάθη τους και τις παραλείψεις τους, που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο 104 ανθρώπων, κάποιοι πήραν ματωμένα γαλόνια, όπως ορθώς ήταν και ο τίτλος της εφημερίδας ΜΠΑΜ. Δυστυχώς, το ίδιο συνέβη και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτίστως με τον Ματθαιόπουλο, αλλά κα επί Νέας Δημοκρατίας με τον Κολοκούρη. Προσπερνώ ότι σκανδαλωδώς διαγράφησαν οι ευθύνες του Τόσκα, αλλά και της Γεροβασίλη, η οποία ως υπουργός ενημερωνόταν από την τηλεόραση. Για τη Δούρου, τι να πω; Η Αττική βίωσε επί των ημερών της δύο απίστευτες τραγωδίες και εκείνη βγήκε στον αφρό… Ντροπή!».

 

-Μπαίνουμε σε ένα καυτό καλοκαίρι που πιθανόν να έχουμε πολλές πυρκαγιές. Πώς κρίνεις τις ενέργειες των αρμοδίων μέχρι τώρα για να αποφύγουμε τις απίστευτες καταστροφές των τελευταίων ετών; Τι θα πρέπει να γίνει;

«Βρεθήκαμε και οι δύο στο συλλαλητήριο των πυροσβεστών. Ακούσαμε τα αιτήματά τους και είδαμε την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να τους δεχθεί. Άρα, εκ των πραγμάτων, το συμπέρασμα που βγαίνει δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Κι ας λένε στην κυβέρνηση ότι επενδύονται δισεκατομμύρια για την πυροπροστασία. Η ΜΠΑΜ έβγαλε πέρσι πολλά αποκλειστικά ρεπορτάζ. Με αποκορύφωμα ότι είχαν ξεχάσει να παραγγείλουν επιβραδυντικό υγρό. Ακόμα και οι αγορές πυροσβεστικών αεροσκαφών έγινε με χρονικό ορίζοντα κάποιων ετών. Άρα, θα έπρεπε να γίνουν πολλά. Αλλά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν γίνονται πολλά για τους πολλούς. Ούτε καν λίγα, δεν γίνονται. Δίνονται, όμως, πολλά σε λίγους…».

-Πως έχεις δει μέχρι τώρα την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωβουλή; Τα σκάνδαλα και οι δικαστικές υποθέσεις (Καϊλή κ.λ.π.) θεωρείς ότι αποδυναμώνουν τον ρόλο της χώρας μας στην Ευρωβουλή;

«Δεν είναι μόνο η Καϊλή που βρέθηκε στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών οργάνων. Δυστυχώς, πολλοί Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν δώσει δικαιώματα και εξέθεσαν τη χώρα μας. Αλλά δεν θα σταθώ στα ατομικά λάθη. Ούτε στα σκάνδαλα. Θα υπογραμμίσω δύο λεπτομέρειες, με συνολική ευθύνη. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές έπρεπε να θέτουν καθημερινά στην Ευρωβουλή το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, αλλά και τις εγκληματικές πολιτικές, που επέβαλαν στην Ελλάδα οι δανειστές κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Δεν το κάνουν, όμως, παρότι από τη Λανγκάρντ έως τον Τόμπσεν και από τον Σόιμπλε μέχρι τη Μέρκελ παραδέχθηκαν τη σκληρότητα των μέτρων που επιβλήθηκαν στους Έλληνες…».

-Αν εκλεγείς Ευρωβουλευτής ποιες θεωρείς ότι θα πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες σου; Ποια θέματα και τομείς θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξουν και να βελτιωθούν προς όφελος της χώρας μας και όχι μόνο;

«Οι βασικές προτεραιότητές μου είναι να μεταφέρω στην Ευρωβουλή όσα ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μου, να γίνω η φωνή τους. Όπως ακριβώς και η εκπομπή. Το κράτος δικαίου, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, κόντρα στις πολιτικές των Βρυξελλών, η απόδοση Δικαιοσύνης για το Μάτι και το Έγκλημα των Τεμπών θα αποτελέσουν τις προτεραιότητές μου. Η κοινωνία, ωστόσο, έχει ανάγκη από έργα και δεσμεύτηκα ότι θα πράξω αντί να κάνω… διακοπές διαρκείας, όπως πολλοί ευρωβουλευτές έως τώρα…».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ