1:16 Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Βενετία: Με 850 κιλά κοκαΐνη εντοπίστηκε πλοίο συμφερόντων του εφοπλιστή Λασκαρίδη

Βενετία: Με 850 κιλά κοκαΐνη εντοπίστηκε πλοίο συμφερόντων του εφοπλιστή Λασκαρίδη

Με 850 κιλά κοκαΐνη εντοπίστηκε στη Βενετία πλοίο συμφερόντων του εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα του TradeWindsnews.com οι Ιταλικές αρχές εντόπισαν κοκαΐνη αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ στο πλοίο Atlas το οποίο φέρεται να ανήκει στην εταιρεία Laskaridis Shipping.

Πρόκειται τη ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη, μέλος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Ο Λασκαρίδης είχε επίσης προκαλέσει σάλο με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής έρευνας του οργανισμού EIC (European Investigative Collaboration) με τίτλο «Black Trail», όπου είχε αναφερθεί με απαξιωτικό τρόπο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το TradeWindsnews.com, που δημοσιεύει εικόνα από ελικόπτερο, πρόκειται για ποσότητα 850 κιλών σε 570 συσκευασίες που εντοπίστηκαν στο πλοίο Atlas της εταιρείας Laskaridis Shipping, με σημαία Λιβερίας. Μάλιστα, τα πακέτα αυτά βρίσκονταν μέσα σε αγωγούς εξαερισμού.

Κανένας από τους ναυτικούς δεν συνελήφθη και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ξεκίνησε από τη Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και μετέβη στη Βενετία στις 17 Απριλίου όπου παρέμεινε αγκυροβολημένο το πρωί της Παρασκευής. Το πλοίο υποβλήθηκε σε περαιτέρω ελέγχους χθες, Πέμπτη, ενώ είχαν ξεκινήσει την Τρίτη.

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει πως τα εμπορικά πλοία είναι πιο πιθανός «στόχος» λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όμως και άλλα πλοία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τα καρτέλ εν αγνοία πλοιοκτητών και ναυτικών.

Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα, η Europol ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 200 τόνοι κοκαΐνης έχουν μεταφερθεί μέσω των δύο πιο πολυσύχναστων λιμανιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εγκληματικές συμμορίες, που «εξασφάλισαν μοναδικούς κωδικούς εμπορευματοκιβωτίων από πληροφοριοδότες».

Έκθεση αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένη τακτική ολοένα και αυξάνεται από το 2018 όταν το λιμάνι του Ρότερνταμ ανακάλυψε ότι τα εμπορευματοκιβώτια έλειπαν, βρέθηκαν σε λάθος μέρη ή είχαν πεταχτεί.

Τα καρτέλ ναρκωτικών πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ άλλα πρόσωπα για να δώσουν τα μοναδικά στοιχεία ενός κοντέινερ που εκχωρείται μόλις γίνει η πληρωμή για τη μεταφορά.

Η συγκεκριμένη πρακτική είναι γνωστή ως «PIN code fraud», καταλήγει το δημοσίευμα.

Και τα πακέτα που… επέπλεαν στη Σικελία

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, Il Fatto Quotidiano, οι ερευνητές της οικονομικής αστυνομίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ανακάλυψη των 850 κιλών κοκαΐνης την Πέμπτη να συνδέεται με αυτό που συνέβη στα ανοιχτά της Σικελίας την περασμένη Δευτέρα.

Τότε, η οικονομική αστυνομία ανέκτησε από τη θάλασσα 2 τόνους κοκαΐνης, που επέπλεαν στα ανοιχτά της Κατάνιας. Τα “πακέτα” είχαν συσκευαστεί με τέτοιο τρόπο που να μην παίρνουν νερό, ενώ ήταν δεμένα με σημαδούρες για να είναι ευδιάκριτα από μακριά. Η αξία των ευρημάτων εκτιμάται από την οικονομική αστυνομία στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Aνακοίνωση της Laskaridis Shipping για κατάσχεση ναρκωτικών στην Ιταλία

Στις έρευνες των αρχών θα συμβάλλει η εταιρεία Laskaridis Shipping μετά τον εντοπισμό ύποπτου προϊόντος λαθρεμπορίου (που πιστεύεται ότι είναι κοκαΐνη) σε πλοίο της εταιρείας στην Ιταλία. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

Η εταιρεία Laskaridis Shipping, εμπορικός διαχειριστής του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου ATLAS (IMO: 9642368), συνδράμει στις έρευνες των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ιταλία, μετά την ανακάλυψη ύποπτου λαθρεμπορίου (που πιστεύεται ότι είναι κοκαΐνη) στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου – περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή. Οι θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού είναι ένα μέρος του πλοίου που δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες. Το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι φόρτωσης στο Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και έφτασε, μέσω του Γιβραλτάρ για πετρέλευση, στη Βενετία της Ιταλίας για εκφόρτωση στις 17 Απριλίου 2023. Το λαθρεμπόριο εντοπίστηκε από τις τοπικές αρχές ενώ το πλοίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Βενετίας. Έκτοτε το πλοίο προχώρησε στον ελλιμενισμό, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και οι εμπορικές εργασίες για την εκφόρτωση εξελίσσονται ομαλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέμπη: Οι κινήσεις του σταθμάρχη πριν και μετά από τη σύγκρουση των τρένων – Νέα βίντεο-ντοκουμέντο

Κρήτη: Νέο αποκαλυπτικό βίντεο από το τροχαίο με τον διανομέα – Το φορτηγάκι «χτυπάει» επίτηδες τον διανομέα και φεύγει από το σημείο!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας