8:46 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

(Video από το ντοκυμαντέρ) Αναλυτικά τι έφταιξε στο Μάτι: Δεν λειτούργησε τίποτα, χάθηκαν 102 ψυχές! Συνεχίζονται οι Συγκλονιστικές αποκαλύψεις

(Video από το ντοκυμαντέρ) Αναλυτικά τι έφταιξε στο Μάτι: Δεν λειτούργησε τίποτα, χάθηκαν 102 ψυχές! Συνεχίζονται οι Συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσίασε ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι προκαλούν σοκ και οργή. Εξοργιστικές απαντήσεις των Αρχών σε ανθρώπους που έβλεπαν τον θάνατο κατάματα. Μπαλάκι οι ευθύνες “με εντολή υπουργού” και συνομιλίες που θα σηκώσουν ξανά θύελλα αντιδράσεων σχετικά με το πότε η κυβέρνηση γνώριζε για νεκρούς. Εθελοντής είδε καμένους ανθρώπους και νόμιζε πως ήταν κορμοί δέντρων. Ένας άνθρωπος βρήκε κάτω από σεντόνι την μητέρα του, την αδελφή του και τις δίδυμες κόρες της. Όλες οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις της ημέρας που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει.

102 αθώες ψυχές. Μανάδες, πατεράδες, παππούδες και παιδιά. Άνθρωποι που βρήκαν εφιαλτικό θάνατο στο Μάτι, την μοιραία Δευτέρα, 23.07.2018.

Ένα ντοκιμαντέρ που παρουσίασε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης, 02.05.2019, με την υπογραφή του Αλέξη Παπαχελά, είναι ενδεικτικό του τι έγινε εκείνη την αποφράδα ημέρα.

Ή μάλλον του τι… δεν έγινε. Διότι δεν έγιναν πολλά, που έπρεπε να γίνουν. Πλήρης ασυνεννοησία, λανθασμένες εκτιμήσεις, μοιραίες αποφάσεις, εξοργιστικές απαντήσεις σε ανθρώπους που έβλεπαν τις φλόγες να έρχονται κατά πάνω τους.

Τα λάθη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας ήταν μοιραία. Από ένα σημείο και μετά, απλά δεν λειτουργούσε τίποτα. Όχι δεν λειτουργούσε σωστά. Δεν λειτουργούσε καν. Το πύρινο χάος είχε καταλάβει τα πάντα στο Μάτι…

Συγκλονιστικά ντοκουμέντα, με κατοίκους να εκλιπαρούν για βοήθεια, να ρωτούν «γιατί μας έχετε ξεχάσει;» και το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία, να συστήνει υπομονή και κουράγιο.

Ντοκουμέντα αγωνίας, με συνομιλίες Πυροσβεστών και Αστυνομικών με τα κέντρα τους και το Συντονιστικό Κέντρο, οι οποίοι γρήγορα αντιλήφθηκαν το μέγεθος της καταστροφής.

Ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως… τίποτα δεν λειτούργησε σωστά. Πως σε κομβικά σημεία της μοιραίας ημέρας, η Πυροσβεστική έκανε λάθος εκτιμήσεις, τόσο για την πορεία της φωτιάς, όσο και για το τι μπορεί να ακολουθούσε. Πως όλα πήγαν λάθος, πως η ασυνεννοησία κυριάρχησε…

«Εάν δεν κάνετε ένα θαύμα, να σηκώσετε όλα τα εναέρια μέσα, θα καούνε δύο πόλεις. Δεν αντιμετωπίζεται«, ακούγεται σε μια συνομιλία.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως τα εναέρια, γιατί η φωτιά αν περάσει τη χαράδρα, δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα«, ακούγεται σε μια άλλη.

Συντονιστές με… μαντικές ικανότητες στο Μάτι

Τα ηχητικά ντοκουμέντα είναι ενδεικτικά. Πέρα από εξοργιστικές απαντήσεις στις εκκλήσεις κατοίκων που έβλεπαν κατάματα τις φλόγες για βοήθεια, όπως «δεν είναι ταξί τα πυροσβεστικά να τα παραγγέλνουμε», υπάρχουν και αποδείξεις πως η Πυροσβεστική είχε και… μαντικές ικανότητες.

Μια γυναίκα που κατοικεί στο Μάτι και επέζησε της πύρινης λαίλαπας, ακούγεται να μιλά με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής και ακούει το… αμίμητο: «Από ό, τι αντιλαμβάνομαι δεν κινδυνεύετε άμεσα!»

Με την ίδια να απαντά: «Πώς το αντιλαμβάνεστε; Αφού δίπλα μου βλέπω τη φωτιά! Δίπλα μου, στο ακριβώς διπλανό σπίτι! Δεν μπορώ, τι να κάνω, να ανοίξω την πόρτα να σας περιμένω;»

Όχι, όχι, να μην ανοίξετε την πόρτα. Είστε ασφαλής μέσα», της απαντούν. Αφού τους λέει πως είναι μεσοτοιχία με το διπλανό σπίτι που καίγεται, το Συντονιστικό… πείθεται και την ενημερώνει πως «στέλνει κάποιον αμέσως»… Τελικά λίγο αργότερα την ενημέρωσαν πως θα πάνε… αργότερα.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος συντονιστής, συμβουλεύει μια οικογένεια να… βγει στον δρόμο, όπου καίγονται τα πάντα. «Γύρω – γύρω τώρα καίγονται. Έχουν καεί όλα. Εμείς είμαστε μέσα», του λέει η γυναίκα.

Ο συντονιστής της απαντά: «Ωραία, έχουν καεί όλα, άρα δεν κινδυνεύετε»! Την συμβουλεύει να πάει με το αυτοκίνητο προς την παραλία κι εκείνη του απαντά πως το αυτοκίνητό της έχει καεί, ενώ έχει μαζί της κι ένα μωρό 13 μηνών…

Μπαλάκι οι ευθύνες… «με εντολή υπουργού»

Το αίτημά της μεταφέρεται και γίνεται… μπαλάκι. Το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής καλεί την Αστυνομία, η οποία απαντά πως αν πάνε αστυνομικοί στο σημείο κι έχει φωτιά, πώς θα ενεργήσουν;

Ο πυροσβέστης απαντά με… νόημα πως δέχεται τις εντολές από υπουργό, γενικό και στρατηγούς. Κι αυτές οι εντολές είναι σαφείς: «Εμάς μας είπαν ό, τι έρχεται, διώχνετε!»

Περισσότερα ηχητικά, δείχνουν πως στα σημεία που έκαιγε η φωτιά στο Μάτι οι πυροσβέστες ζητούσαν επειγόντως εναέρια μέσα, ωστόσο η απάντηση ήταν… σηκωμένα χέρια. Και όπως ακούγεται στα ηχητικά, η εξής: «Είναι εντολή υπουργού».

«Νεκρός με την γυναίκα του στο πορτ – μπαγκάζ»!

Μια ακόμη ιστορία που αναδεικνύει το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ είναι σοκαριστική. Μιλά ο κ. Μάνος Τσαλιάγκος, επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας.

Εξιστορεί πως είδε ένα αυτοκίνητο να φεύγει, με ανοιχτό το πορτ – μπαγκάζ και υπέθεσε πως έμεινε ανοιχτό κατά λάθος. Πήγε να το κλείσει για να μην μπουν στάχτες «και τότε είδα την κοπέλα. Δεν φαινόταν. Μόνο το πρόσωπό της φαινόταν, ήταν όλο το πορτ – μπαγκάζ μέσα στα κάρβουνα. Καιγόταν ολοσχερώς».

Ήταν η γυναίκα από την Ιρλανδία, που είχε έρθει στην Ελλάδα με τον σύζυγό της για τον μήνα του μέλιτος. Μάτι

 

Ο κ. Τσαλιάγκος λέει πως έσβησαν την φωτιά από πάνω της με μπουκάλια νερού (!). «Με τα χέρια μου έβγαζα τα κάρβουνα που είχαν κολλήσει στο σώμα της. Στο πορτ – μπαγκάζ είχε μπει και ο άντρας της, ο οποίος αυτοαναφλέχθηκε. Πήδηξε από το μπορτ – μπαγκάζ μήπως σωθεί κι εκεί που πήδηξε, εκεί έμεινε…» λέει.

Μάτι

«Έχουμε νεκρό άτομο στο Κόκκινο Λιμανάκι»

Στις 19.50 της Δευτέρας, 23/07/2018, καταγράφεται η πρώτη κλήση για νεκρό. «Κύριε Διοικητά, έχουμε νεκρό άτομο στο Κόκκινο Λιμανάκι», ακούγεται στο ηχητικό.

Μάτι

«Μια επιφύλαξη, μήπως έχει απλά χάσει τις αισθήσεις; Να κρατήσουμε μια επιφύλαξη«, είναι η απάντηση. «Δεν το ξέρω εγώ, δεν είμαι και γιατρός», η ανταπάντηση.

Παρόμοιες απαντήσεις και από την αστυνομία. «Κινδυνεύουν άνθρωποι», τους λένε. Και απαντούν: «Ε και τι να κάνουμε; Να κινδυνεύσουν και αστυνομικοί;«.

Αίσθηση προκαλεί και το ότι ανάμεσα στα τηλεφωνήματα που έκαναν απεγνωσμένοι κάτοικοι που ζητούσαν βοήθεια με τις φλόγες να έχουν φτάσει στα σπίτια τους, υπήρχαν και τηλεφωνήματα για σπίτια επωνύμων, όπως του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη. Συγκεκριμένα ακούγεται ο αστυνομικός του, να καλεί και να λέει πως έχει πάρει φωτιά ο κήπος. Από το τηλεφωνικό κέντρο τον ρωτούν αν υπάρχουν λάστιχα κι αν η φωτιά είναι μεγάλη. «Επειδή κινδυνεύει κόσμος, τώρα μην έρθουμε για δύο δέντρα και τον κήπο», λένε συγκεκριμένα, ενώ στην συνέχεια ακούγεται συνομιλία και με τον ίδιο τον Ηλία Ψινάκη.

Την ίδια ώρα, σε άλλο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη Ζούγκλα! Καίγονται αμάξια με κόσμο!»…

Υπάρχει μια συνομιλία, στην οποία αναφέρεται το εξής: «Έχει νεκρούς και δεν τους ανακοινώνουν!»

Είναι ένα κομμάτι της τραγωδίας στο Μάτι που αποτέλεσε και πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται εδώ πως αργά το βράδυ της «αποφράδας» Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων από μία σειρά κορυφαίων υπουργών. Τίποτα δεν αναφέρθηκε για νεκρούς, παρόλο που η ώρα ήταν περασμένη και τους επόμενους μήνες υπήρχαν αναφορές πως οι υπεύθυνοι γνώριζαν για νεκρούς ήδη από το απόγευμα. Η πρώτη επιβεβαίωση από κυβερνητικά χείλη, ήρθε περίπου στις 02.00 τα ξημερώματα όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοίνωσε ενώπιον δημοσιογράφων πως «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20».

Πέρασαν τους καμένους ανθρώπους για… κορμούς δέντρων στο Μάτι!

Συγκλονιστικές είναι και οι περιγραφές του Κωνσταντίνου Πέτρου, ενός εθελοντή στην Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος κάλεσε τις Αρχές και τους ρώτησε τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει, σπεύδοντας με αυτοθυσία στον τόπο της τραγωδίας.

Μάτι

Αρχικά άκουσε κάποιον να λέει πως υπάρχει ένα απανθρακωμένο άτομο μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Στην συνέχεια, οι αναφορές για νεκρούς έρχονταν κατά ριπάς.

Λίγο αργότερα, έφτασε στην οδό Πανός και αντίκρισε κάτι που έμοιαζε με κορμούς δέντρων. «Κάτοικος της περιοχής που ήταν μαζί μας, έβγαλε μια κραυγή και φώναξε παιδιά, αυτοί είναι άνθρωποι. Καίγονται άνθρωποι εδώ πέρα. Πάγωσε το αίμα μας. Περάσαμε άψυχα κι εμείς δίπλα από τα σώματ».

«Δεν ξέρω τι να κάνω, φεύγουμε»

Στην ίδια οδό, ο κ. Άρης Χερουβείμ έφτασε με το πρώτο φως της ημέρας στο σπίτι της οικογένειάς του, όπου έμεναν η μητέρα του, η αδερφή του και οι δίδυμες κόρες της.

Μάτι

Ήταν η Βίκυ Χερουβείμ, η ακτινολόγος που την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι, είχε ολοκληρώσει την πρώτη της μέρα στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, όπου είχε πάρει μετάθεση.

Μάτι

Ο αδερφός της Βίκυς Χερουβείμ, μιλούσε στο τηλέφωνο αρχικά με την μητέρα του, ενώ το μοιραίο βράδυ κάποια στιγμή μίλησε με μια γειτόνισα, η οποία του είπε πως οι δύο γυναίκες έφυγαν βιαστικά από το σπίτι και πήγαν προς την παραλία. Κάποιοι ήδη είχαν φτάσει εκεί, ωστόσο η ατμόσφαιρα γινόταν αποπνικτική.

«Μέσα στο σπίτι υπήρχαν έπιπλα και ρούχα. Τίποτα άλλο. Παρατήρησα ότι πιο πάνω υπήρχε αστυνομία και πήγα να δηλώσω ξανά πως έχω τέσσερις ανθρώπους αγνοούμενους. Είδα κάποιες σορούς σκεπασμένες με ένα σεντόνι. Ρώτησα τι συμβαίνει και μου είπαν πως πρόκειται για δύο γυναίκες και δύο παιδάκια.

Προφανώς κατάλαβα κατευθείαν ότι είναι οι δικοί μου άνθρωποι

Τους παρακάλεσα να τους δω, με πολύ κόπο τα καταφέραμε. Για να είμαι σίγουρος, ήταν αναγνωρίσιμες οι τρεις στις τέσσερις. Παρατήρησα ότι η τσάντα της αδερφής μου δεν είχε καεί. Την ανοίξαμε και βρήκαμε μέσα την ταυτότητα της αδερφής μου. Το ήξερα, αλλά ήταν θέμα μιας επιπλέον επιβεβαίωσης«, λέει συγκλονισμένος.

Μάτι

Ντοκυμαντέρ Α Μέρος

 Ντοκυμαντέρ Β Μέρος

Πηγή: newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας