0:03 Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Βίτσας: «Θητεία που να είναι ωφέλιμη για την πατρίδα και τον οπλίτη»

Βίτσας: «Θητεία που να είναι ωφέλιμη για την πατρίδα και τον οπλίτη»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αποκάλυψε τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «Ωφέλιμη Θητεία», μία ρύθμιση δηλαδή που θα επιτρέπει την ευνοϊκότερη δυνατή θητεία για τον καθένα, βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

«Στόχος μας είναι να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και υπό αυτή την έννοια να εκτελεί το καθήκον του στην πατρίδα και συγχρόνως να διευκολύνεται και να αποκτά επιπλέον εφόδια για τη μετά τη θητεία ζωή του» είπε αρχικά ο Δημήτρης Βίτσας και στη συνέχεια εξήγησε:

«Η κοινωνική θητεία, να μην έχει εντός της, διαδικασίες που μπορούν να θεωρηθούν τιμωρητικές. Να διευκολύνονται, όσον αφορά τις αναβολές, άνθρωποι που ανοίγουν σπουδαία επιστημονική καριέρα στο εξωτερικό, να λύνονται διαχρονικά ζητήματα που αφορούν στην ανυποταξία και που τελικά στοιχίζουν, λόγω γραφειοκρατίας, και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην κοινωνία. Η διαφάνεια και οι κανόνες ήδη συμβάλλουν να χτυπηθεί το ρουσφέτι και το βύσμα αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος.

Κύριο βάρος, όμως, δίνουμε στην πολλαπλή αξιολόγηση της θητείας. Ήδη δεκάδες στρατευμένοι γιατροί, κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές και ακριτικά νησιά και αμείβονται επιπλέον από το υπουργείο Υγείας. Ήδη δεκάδες νομικοί υπηρετούν τη θητεία τους σε νομικά γραφεία των Ενόπλων Δυνάμεων και εγγράφουν τον χρόνο στην άσκηση τους. Διερευνούμε τη δυνατότητα έγγραφης εμπειρίας και μοριοδότησης για τους μηχανικούς αλλά και άλλους επιστήμονες».

Ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε επίσης πως μετά τα 33 έτη θα επιτρέπεται η εξαγορά της θητείας:

«Προωθούμε ρυθμίσεις για μείωση του ηλικιακού ορίου εξαγοράς του υπολοίπου των στρατιωτικών υποχρεώσεων από το 35 έτος που είναι σήμερα στο 33 έτος, εφόσον καταταγούν και προηγουμένως εκπληρώσουν ένοπλη στρατιωτική υποχρέωση 20 ημερών. Επίσης, προωθούμε χορήγηση αναβολής κατάταξης ενός έτους σε όσους αποκτούν την ελληνική Ιθαγένεια, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για τους ομογενείς».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας