Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι έχει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και φαίνεται να έχει θέσει μια σειρά από σαρωτικούς όρους που θα έπρεπε να εκπληρωθούν προτού η Ρωσία συμφωνήσει σε μια τέτοια εκεχειρία.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο μαζί με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πούτιν είπε ότι συμφωνεί κατ’ αρχήν με τις προτάσεις των ΗΠΑ για διακοπή των μαχών, αλλά είπε ότι θέλει να αντιμετωπίσει τα «πρωταρχικά αίτια της σύγκρουσης».
«Η ίδια η ιδέα είναι σωστή και σίγουρα την υποστηρίζουμε», είπε ο Πούτιν. Ωστόσο, πρότεινε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ούτε να επανοπλιστεί ούτε να κινητοποιηθεί και να σταματήσει η δυτική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο κατά τη διάρκεια της 30ήμερης κατάπαυσης του πυρός.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε εν συντομία πριν από μια συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, λέγοντας ότι ο Πούτιν είχε «κάνει μια πολλά υποσχόμενη δήλωση, αλλά δεν ήταν πλήρης» .
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να μιλήσει» με τον Πούτιν. «Θα δούμε αν συμφωνήσει η Ρωσία και αν όχι, θα είναι μια πολύ απογοητευτική στιγμή», είπε. «Θα ήθελα να δω μια κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία. Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα κάνει το σωστό».
Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία επιδιώκει κατάπαυση του πυρός λόγω της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις «προχωρούν σχεδόν παντού» και πλησιάζουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής Κουρσκ, όπου το Κίεβο εξαπέλυσε αιφνιδιαστική εισβολή πέρυσι.
«Πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι 30 ημέρες [κατάπαυσης του πυρός]; θα συνεχιστεί η αναγκαστική κινητοποίηση στην Ουκρανία; θα συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία η Αμερική; … Αυτά είναι θεμιτά ερωτήματα», είπε.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες κινητοποίησής της κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε κατάπαυσης του πυρός.
« Πρέπει να το συζητήσουμε με τους Αμερικανούς – ίσως με μια συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη συμμετοχή του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Αποφεύγοντας την κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης του Τραμπ, ο Πούτιν φαίνεται να ισορροπεί ανάμεσα στο να μην αποκρούει ανοιχτά την προτροπή του Τραμπ για ειρήνη, επιβάλλοντας ταυτόχρονα τις δικές του αυστηρές απαιτήσεις – πιθανώς για να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, απέρριψε την αμφίθυμη απάντηση του Πούτιν στην πρόταση ως «χειριστική».
«Όλοι τώρα ακούσαμε τα πολύ προβλέψιμα, πολύ χειριστικά λόγια του Πούτιν ως απάντηση στην ιδέα της κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία. «Όπως λέγαμε πάντα, ο μόνος που θα τραβήξει τα πράγματα στα άκρα, ο μόνος που θα είναι μη εποικοδομητικός στον διάλογο, είναι η Ρωσία».
Ο Ζελένσκι είπε ότι ο Πούτιν «φοβάται να πει απευθείας στον Πρόεδρο Τραμπ ότι θέλει να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο», κατηγορώντας τον Ρώσο ηγέτη ότι «πλαισίωσε την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός με τέτοιες προϋποθέσεις που τίποτα δεν θα λειτουργήσει καθόλου ή για όσο το δυνατόν περισσότερο».
Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Ουκρανία, λέγοντας ότι «έχουν συζητηθεί πολλά μεμονωμένα θέματα».
Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία συζήτησαν «κομμάτια γης που θα κρατούνταν και θα χαθούν, και όλα τα άλλα στοιχεία μιας τελικής συμφωνίας», συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Ο Τραμπ είπε ότι η Ουκρανία έχει επίσης συζητήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Συζητήσαμε έννοιες της γης γιατί δεν θέλετε να χάνετε χρόνο με την κατάπαυση του πυρός, εάν δεν πρόκειται να σημαίνει τίποτα», είπε ο Τραμπ. «Λέμε λοιπόν: κοίτα, αυτό μπορείς να το πάρεις, αυτό δεν μπορείς να το πάρεις. Τώρα θα δούμε αν η Ρωσία είναι εκεί και αν όχι, θα είναι μια πολύ απογοητευτική στιγμή για τον κόσμο».
Ερωτηθείς εάν έχει κάποιο μέσο πίεσης για να υποχρεώσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, ο Τραμπ είπε ότι το έκανε, αλλά δεν ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο Τραμπ είπε ότι θα μπορούσε να κάνει «πράγματα στην οικονομία που θα ήταν πολύ άσχημα για τη Ρωσία» εάν δεν συμφωνηθεί εκεχειρία, αλλά δεν διευκρίνισε εάν εννοούσε νέες κυρώσεις ή δασμούς.
Οι δηλώσεις του Πούτιν ήρθαν ώρες αφότου ο απεσταλμένος του Τραμπ και στενός συνεργάτης, Στιβ Γουίτκοφ, προσγειώθηκε στη Μόσχα, όπου αναμένεται να συναντήσει τον Πούτιν για να πιέσει για κατάπαυση του πυρός μετά τις συνομιλίες της Ουάσιγκτον με Ουκρανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία.
Μετά από αυτές τις συνομιλίες, η Ουκρανία δήλωσε έτοιμη να δεχτεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός 30 ημερών και οι ΗΠΑ είπαν ότι θα υποβάλλουν την πρόταση στη Μόσχα.
Η πρόσφατη ρητορική από Ρώσους αξιωματούχους έχει δείξει ελάχιστη επείγουσα ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας ή για παραχωρήσεις, καθώς η Μόσχα παραμένει στην επίθεση στο πεδίο της μάχης. Ένας βοηθός του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, είπε ότι ενημέρωσε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Βαλτς, ότι η Μόσχα θεωρεί την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες ως «τίποτα περισσότερο από μια σύντομη αναβολή για τις ουκρανικές δυνάμεις», ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ «ήδη σήμερα». Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Ρωσία θεωρεί ελάχιστη επείγουσα ανάγκη για τη διακοπή των μαχών, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα δεχόταν δυτικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία ως εγγύηση ασφάλειας και ότι θα στοχοποιηθούν εάν αναπτυχθούν.
Το Reuters και το Bloomberg ανέφεραν ότι η Ρωσία, σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ, παρουσίασε μια λίστα τέτοιων αιτημάτων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την επαναφορά των σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές.
Αυτά τα αιτήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, τον τερματισμό της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας και τη δέσμευση να κρατηθεί το Κίεβο έξω από το ΝΑΤΟ. Η Μόσχα μπορεί επίσης να πιέσει για απαγόρευση ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία, την διεθνή αναγνώριση των αξιώσεων του Πούτιν για την Κριμαία και τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία το 2022.
Ο Πούτιν θα μπορούσε επίσης να επανεξετάσει ορισμένα από τα ευρύτερα αιτήματά του από το 2021, τα οποία δεν αφορούν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης προς το ΝΑΤΟ να σταματήσει την ανάπτυξη όπλων στα κράτη μέλη που εντάχθηκαν μετά το 1997, όταν η συμμαχία άρχισε να επεκτείνεται σε πρώην κομμουνιστικές χώρες.
Πολλοί στην Ευρώπη φοβούνται ότι αυτές οι συνθήκες για την ειρήνη θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την ικανότητα της Δύσης να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία και θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον Πούτιν να επεκτείνει την επιρροή του σε ολόκληρη την ήπειρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι μόχλευση έχει ο Τραμπ έναντι του Πούτιν στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία;
Ευρωπαίοι ηγέτες για την συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας»