More

  “Βόμβα” Reuters: Η ΕΚΤ θα υλοποιήσει το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων χωρίς την Bundesbank

  Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τη γερμανική Κεντρική Τράπεζα.

  Οι κινήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, δήλωσαν στο πρακτορείο τέσσερις πηγές με γνώση των εξελίξεων.

  Σχετικά άρθρα: Γερμανικό δικαστικό τελεσίγραφο στην ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

  Σε αυτό το «χειρότερο σενάριο», η ΕΚΤ θα ξεκινήσει μια πρωτοφανή νομική κίνηση κατά της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχό της, ώστε να την επαναφέρει στο πρόγραμμα QE, δήλωσαν πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας.

  Οι κινήσεις αυτές θα αποτελέσουν μια «στιγμή της αλήθειας» για το ευρώ, δοκιμάζοντας τη δέσμευση της Γερμανίας έναντι του νομίσματος.

  Όπως είναι γνωστό, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρσλούης έδωσε περιθώριο έως τις αρχές Αυγούστου στην ΕΚΤ για να δικαιολογήσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων ή να συνεχίσει χωρίς την Bundesbank, η οποία καλείται να υλοποιήσει πάνω από το ¼ του συνολικού σχεδίου.

  Οι περισσότερες από τις πηγές εκτιμούν ότι το νομικό θέμα θα το λύσει η ίδια η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, παρουσιάζοντας στοιχεία ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι η κατάλληλη για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για τις παρενέργειές της.

  Στην ΕΚΤ, ωστόσο, ετοιμάζονται και γι’ αυτό που περιγράφουν ως «αδιανόητο»: ένα σενάριο κατά το οποίο το δικαστήριο απαγορεύει στην Bundesbank να λάβει μέρος στις αγορές. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ ή (λιγότερο πιθανό) οι άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα αναλάβουν το μερίδιο της Bundesbank και θα προχωρήσουν σε αγορές γερμανικών ομολόγων.

  Αν άλλες κεντρικές τράπεζες αγοράσουν γερμανικούς τίτλους, θα σπάσουν τον κανόνα «μη διαμοιρασμού ρίσκου» για τον οποίο το Βερολίνο επέμεινε από το 2015, όταν ξεκίνησε το πρώτο QE. Με βάση αυτό, η κάθε κεντρική τράπεζα αγοράζει τίτλους της χώρας της και ο όποιος κίνδυνος περιορίζεται στις λίγες αγορές που πραγματοποιεί η ίδια η ΕΚΤ.

  Το να μην πραγματοποιηθούν αγορές bunds δεν αποτελεί επιλογή καθώς τα τελευταία αποτελούν το μέτρο σύγκρισης για όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης. Επιπλέον μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε φημολογία για διάσπαση της ευρωζώνης, κάτι που η ΕΚΤ προσπαθεί να αποτρέψει ήδη από το 2010-12.

  Εν τω μεταξύ, αν η Bundesbank σταματήσει τις αγορές ομολόγων, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει πιθανότατα μια νομική διαδικασία κατά της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας για το ότι θα έχει αποτύχει να καλύψει τις υποχρεώσεις της ως μέλους του ευρωσυστήματος. Αν δεν συμμορφωθεί, θα φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα είναι η πρώτη τέτοια υπόθεση από την ίδρυση του ευρώ, το 1999.

  πηγή: euro2day.gr

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Θεσσαλονίκη: Στις φυλακές επιστρέφει ο Νίκος Σειραγάκης με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας

  Να επιστρέψει στις φυλακές προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, για τον πρώην προπονητή μπάσκετ Νίκο...

  Η Φ. Γεννηματά συγκαλεί αύριο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ για Παπανδρέου – Καστανίδη

  Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συγκαλεί αύριο στις 14:00 την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με αντικείμενο συζήτησης την επιλογή αποχής του πρώην...

  «Δεν ήμουν συνέταιρος του Καλογρίτσα» δηλώνει ο Κώστας Βαξεβάνης

  Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης δηλώνει ότι «Δεν ήμουν συνέταιρος του Καλογρίτσα» με επιστολή που απέστειλε στο protothema.gr. Επίσης, κοινοποιεί επιστολή...

  Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

  Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ, εργατικά...

  ΗΠΑ: Συνελήφθησαν ένας ψευδοϊερέας και οι γιοι του επειδή πουλούσαν ένα επικίνδυνο απολυμαντικό ως φάρμακο για την Covid-19

  Ένας ψευδοϊερέας και οι τρεις γιοι του συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν ένα τοξικό διάλυμα, ένα είδος απολυμαντικού, ισχυριζόμενοι ότι θεραπεύει πολλές ασθένειες, μεταξύ των οποίων...