18:18 Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Βοσνία: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, για να ενταχθεί

Βοσνία: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, για να ενταχθεί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά πρόσθετες προσπάθειες για την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων που θα της δώσουν ώστε να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή “οικογένεια” ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, στο Σαράγεβο και στην οποία συμμετείχαν οι πρέσβεις των χωρών – μελών της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη χώρα Γιόχαν Σλάτερ και τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

“Πριν από τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, στο Ζάγκρεμπ, το Μάιο του 2020, η ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να επιδείξει την ετοιμότητά της να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και να καταβάλει πραγματικές προσπάθειες για να ξεπεράσει την κληρονομιά του παρελθόντος”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

“Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι σημαντική τόσο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όσο και για την Ευρώπη στο σύνολό της”, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Στη γνωμοδότησή της, πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εντοπίσει 14 τομείς που απαιτούσαν μεταρρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. “Η πρώτη βασική προτεραιότητα προσδιορίζει την ανάγκη διασφάλισης της διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα”, τονίζεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση -προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση- “εξακολουθεί να υπογραμμίζει ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη πρέπει να υλοποιήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας την οικονομία της χώρας κατάλληλη για την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης για όλες τις μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνουν για να προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την ικανότητά της να αναλάβει τις υποχρεώσεις της ένταξης στην ΕΕ”.

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι οι μόνες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στις οποίες δεν έχει χορηγηθεί το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζεται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Hina και επισημαίνεται πως “η Βοσνία – Ερζεγοβίνη υπέβαλε αίτηση για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας το 2016, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχει λάβει, καθώς η ΕΕ θεωρεί ότι η χώρα δεν εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας