22:23 Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Βουλγαρία: Επαναλειτούργησε ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Κοζλοντούι

Βουλγαρία: Επαναλειτούργησε ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Κοζλοντούι

Ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας, ο οποίος παράγει περίπου το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού στη χώρα, συνέδεσε και πάλι χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης τον έναν από τους δύο αντιδραστήρες του των 1.000 μεγαβάτ, η λειτουργία του οποίου είχε διακοπεί το πρωί, έπειτα από μια βλάβη στη γεννήτρια, ανακοινώθηκε σήμερα από το σταθμό.

Χθες, Τετάρτη, στις 21:08 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) “η μονάδα 5 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι επανασυνδέθηκε στο δίκτυο”, ανέφερε ο σταθμός σε ανακοίνωσή του.

Η προστασία έκτακτης ανάγκης είχε ενεργοποιηθεί νωρίς χθες το πρωί έπειτα από μια δυσλειτουργία στη γεννήτρια, χωρίς πάντως να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε λιγότερο από ένα μήνα αφότου ο αντιδραστήρας, ο οποίος βρίσκεται στο Δούναβη, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, είχε απενεργοποιηθεί για συντήρηση και τροφοδοσία.

Από το σταθμό διευκρινίσθηκε πως το ελαττωματικό στοιχείο της γεννήτριας αντικαταστάθηκε και πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ενώ η ισχύς έχει πλέον “σταδιακά αυξηθεί”.

Ο δεύτερος αντιδραστήρας του Κοζλοντούι, η “Μονάδα 6”, ίδιας ισχύος, είχε συνεχίσει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Το Κοζλοντούι, ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας, παράγει περίπου το ένα τρίτο του ηλεκτρικού της χώρας χάρη σε δύο αντιδραστήρες που πήραν τη σκυτάλη από τέσσερις μικρούς αντιδραστήρες, οι οποίοι έκλεισαν το 2002 και το 2006 ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης

Βλάβη στο Κοζλοντούι : Συναγερμός στη Βουλγαρία για διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό αντιδραστήρα

Παράταση 20 χρόνων για τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

             

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας