More

  ΒΟΥΛΗ LIVE: Περνούν 16 (ν)τροπολογίες με τα ΜΜΕ να απεργούν – «Καθάρισαν» και Σταθάκη

  Η νομοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων για τους Έλληνες φορολογούμενους και συνταξιούχους συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή με την κυβέρνηση να εκμεταλλέυεται την απεργία των ΜΜΕ.

  Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι έγιναν αποδέκτες 24 τροπολογίες (8 υπουργικές και 16 βουλευτικές) στο νομοσχέδιο για την έρευνα του υπουργείου Παιδείας. Την ίδια ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής ετοιμάζονται να δεχτούν άλλες 26 τροπολογίες στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

  Στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα ο υπουργός Νίκος Φίλης, η αναπληρωτής υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Νίκος Φωτάκης ανακοίνωσαν ότι έκαναν αποδεκτές δεκαεξι βουλευτικές τροπολογίες (σ.σ αρχικά ηταν 17 αλλα η μια αποσύρθηκε).

  Μεταξύ αυτών υπάρχει και ρύθμιση που καταργεί καταλογισμούς σε στελέχη του Πανεπιστημίου Κρήτης για κακοδιαχείριση κονδυλίων, υπόθεση στην οποία είναι εμπλεκόμενος, αστικά και ποινικά, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

  Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η επιτροπή «πόθεν έσχες» του κοινοβουλίου αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση Σταθάκη, ενώ την επόμενη ημέρα η συμπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ψήφισε ώστε να μην αρθεί η βουλευτική ασυλία του υπουργού για την υπόθεση με την κακοδιαχείριση των κονδυλίων του πανεπιστημίου Κρήτης.

  Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, η δικαιοσύνη ζητούσε την άδεια της Βουλής προκειμένου να συνεχίσει την ποινική διαδικασία εις βάρους του υπουργού για τις αξιόποινες πράξεις:

  Α) κατ’ εξακολούθηση κοινή απιστία του άρθρου 390 ΠΚ από την οποία η περιουσιακή ζημιά υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 30.000 ευρώ

  Β) για κατ’ εξακολούθηση απιστία στην υπηρεσία με αντικείμενο της πράξης να έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ

  Γ) υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 150.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ

  Το μαύρο… άσπρο έκανε ο Τσίπρας

  Νωρίτερα, ακολουθώντας την κλασική – πλέον – τακτική αυτής της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας το άσπρο για μαύρο (ή πιο σωστά το μαύρο για άσπρο), ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για ασφαλιστικό και φορολογικό και για τη διαπραγμάτευση ευρύτερα, και εμφανίστηκε… ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης.

  ΔΕΙΤΕ LIVE

  «Δεσμευτήκαμε τον Σεπτέμβρη να προστατεύσουμε τους μισθούς, τις συντάξεις αλλά και την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

  «Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθειά μας για τις συντάξεις αυτοί που έκαναν οριζόντια περικοπή συντάξεων κάθε φορά που το ασφαλιστικό ήταν στο κόκκινο. Παλέψαμε σκληρά, αγνοήσαμε τις σειρήνες της υποταγής και της καταστροφής και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας», σημείωσε, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση.

  «Η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την προσπάθειά μας, με τα λάθη μας, να κάνουμε τομές» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε «Ξαναφέρνουμε το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να περικοπούν συντάξεις, χωρίς να θιγεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών και των συνταξιούχων, πάνω από 2,1 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν σύνταξη αθροιστικά έως 1.300 ευρώ». «Αυτό το καταφέραμε γιατί είχαμε την πολιτική βούληση να προστατέψουμε τους αδύναμους και τους χαμηλοσυνταξιούχους» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε δε ότι χωρίς παρεμβάσεις σε λίγα χρόνια από τώρα μπορεί να βρισκόμασταν στο φάσμα να μην μπορούμε να εγγυηθούμε καν συντάξεις. «Με ή χωρίς συμφωνία η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό ήταν μονόδρομος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  «Όχι μόνο τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα αλλά κάναμε μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «υπόσχεση» που είχε δώσει και η οποία έγινε πράξη, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι σε ποσοστό 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση, ή και ελάφρυνση, ενώ πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δε θα υποστεί επιβαρύνσεις.

  «Ακούσαμε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου τον Γενάρη και τον Φλεβάρη και αν δεν κάνω λάθος δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που το έκανε αυτό. Ήμουν ο πρώτος που κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του εκπροσώπους των αγροτών και αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας δεν θα κλείσει», ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

  «Είχα δώσει μια υπόσχεση. Ότι ο συνδυασμός ασφαλιστικού-φορολογικού για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα είναι θετικός. Και η υπόσχεση αυτή έγινε πράξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο αγροτικό, ενώ διαβεβαίωσε ότι «πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δε θα υποστούν επιβαρύνσεις και επιπλέον εξασφαλίζουν γεράματα αξιοπρέπειας με την εθνική σύνταξη».

  Τα παραπάνω λόγια, βέβαια, προξενούν μάλλον… απορία, δεδομένου του ότι, ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε συντάξεις 384 ευρώ για 9 στους 10 αγρότες, ισχυριζόμενος ότι με αυτές τις συντάξεις – χαρτζιλίκι, θα μπορούν να εξασφαλίσουν γεράματα αξιοπρέπειας…

  Ακόμη και για την επιμήκυνση του εργασιακού βίου και την αύξηση των ετών υποχρεωτικής ασφάλισης ο κ. Τσίπρας είχε να πει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «έδωσε κίνητρα για την παραμονή στην εργασία».

  Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο δήλωσε ότι «συντάχθηκε με προοδευτικότητα και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, ενώ παίρνει ως βάση και την οικογενειακή κατάσταση». Οι φορολογούμενοι σε 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση, ή και ελάφρυνση, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε σήμερα, είπε.

  «Στους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν έχουν αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο, ενώ το 71% των φορολογουμένων με μεικτό εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει μικρότερο φόρο», συνέχισε.

  Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το 2015 για πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις ενώ οι 100 δόσεις έδωσαν ανάσα σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις.

  Κατηγορώντας προσωπικά τον πρόεδρο της ΝΔ δήλωσε ενώ «ο κ. Μητσοτάκης τα παίζει όλα στη ρουλέτα ποντάροντας στο μαύρο, αλλά η μοίρα αυτών που τα παίζουν όλα τα χάνουν όλα». Η ΝΔ έκανε θεσμικό ατόπημα επιτιθέμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, ενώ τα κόμματα της Κεντροαριστεράς σχολίασε ότι «έχουν το σύνδρομο της Στοκχόλμης, ταυτιζόμενα με τη ΝΔ».

  «Η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει να ακολουθήσει πιστά τα πεπραγμένα της περιόδου Σαμαρά. Άγεται και φέρεται καθ΄ υπόδειξη της διαπλοκής», συμπλήρωσε.

  «Θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση, και μετά ξεκινάμε την πορεία για τις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα που θα είναι μόνο κατ’ όνομα ευρωπαϊκή… Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ και θα τα καταφέρουμε» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Αντιπαράθεση Εισαγγελέων-Δικηγόρων για “δικηγοράκια” και “ιερές αγελάδες”

  Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να ζητήσει τον πειθαρχικό έλεγχο αντεισαγγελέως Πρωτοδικών. Η αντεισαγγελέας έκρινε...

  Πρωτοδικείο: Όρισε νέα διοίκηση στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων – τα ονόματα

  Την προσωρινή διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έως ότου διενεργηθούν οι εκλογές του Σωματείου, όρισε με προσωρινή διαταγή η πρόεδρος Πρωτοδικών Ειρήνη Τσέπη....

  Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο “Δράκος του Κάβου”

  Την απολογία του έδωσε σήμερα ο Δημήτρης Ασπιώτης, γνωστός πλέον και ως “Δράκος του Κάβου” ή “Δράκος της Κέρκυρας”, στην Ανακρίτρια Πρωτοδικών της Κέρκυρας, σχετικά...

  Επιστολή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα

  Συνεχίζοντας τις διπλωματικές της ενέργειες η χώρα μας, επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για...

  Δολοφονία Φλόιντ: Δεν ήταν ασφυξία – Τι δείχνει το τελικό ιατρικό πόρισμα

  Για ένατη συνεχόμενη μέρα βγήκαν οι αμερικανοί πολίτες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό στις ΗΠΑ με αφορμή...