3:34 Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Βραβεία σε δύο Ελληνες εθελοντές από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Βραβεία σε δύο Ελληνες εθελοντές από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Εκδήλωση για να τιμηθούν οι δύο εθελοντές, Έφη Λατσούδη και ο Κωνσταντίνος Μητράγκας, στην Αθήνα, ενόψει της μεγάλης βράβευσής τους με το βραβείο Νάνσεν τον Οκτώβριο στη Γενεύη διοργάνωσε απόψε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Έφη Λατσούδη, εκ μέρους των εθελοντών του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέσβου, και ο Κωνσταντίνος Μητράγκας, εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης επελέγησαν από την επιτροπή του βραβείου Νάνσεν για να λάβουν το βραβείο για το 2016 για τη συμπαράσταση που επέδειξαν στους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της περσινής προσφυγικής κρίσης.

Στο πρόσωπο των δύο εθελοντών “τιμούμε όλη την ελληνική κοινωνία που ήταν μια νησίδα ανεκτικότητας και υποδοχής στην Ευρώπη, την ώρα που τόσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν επέδειξαν την ίδια συμπεριφορά”, τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ. “Χάρη στην Ελλάδα και τους εθελοντές που υποδέχτηκαν και διέσωσαν τους πρόσφυγες στις ακτές”, πρόσθεσε ο ίδιος, “έγινε σεβαστή η τιμή της Ευρώπης”. Όπως εξήγησε στη συνέχεια η απόδοση του βραβείου σε Έλληνες υπέρμαχους των προσφύγων έχει ειδική σημασία, καθώς το βραβείο αυτό φέρει το όνομα του Νάνσεν, του πρώτου Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος το 1922 βοήθησε στην ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, τόνισε ότι “έχει μεγάλη σημασία να παλεύουμε συνέχεια ώστε να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα, δηλαδή τον πόλεμο και τη φτώχεια. Ώσπου όμως να νικήσουμε σε αυτό τον αγώνα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες υπερβάλλοντας εαυτόν ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βρουν ένα ανθρώπινο χέρι, μια αγκαλιά, ένα ζεστό λόγο, μια ελπίδα για το μέλλον”. Σε αυτή τη διαδικασία η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Βίτσας, “κατέκτησε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες τη δυνατότητα να συνεργάζονται η κυβέρνηση, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ύπατη Αρμοστεία, οι σοβαρές ΜΚΟ και οι δεκάδες χιλιάδες εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Αυτή είναι μια νέα παρακαταθήκη. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα κόσμο συνεργασίας και όχι ένα κόσμο φοβίας και ανταγωνισμού”.Η τιμώμενη Έφη Λατσούδη παρατήρησε ότι “βραβεύεται η προσπάθεια και η συμμετοχή πολλών ανώνυμων, βραβεύεται μια συνειδητή επιλογή να μην αρνηθούμε σε ευάλωτους ανθρώπους που φτάνουν στη Λέσβο, αλλά και σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν, την αξιοπρέπειά τους”.

“Ωστόσο δυστυχώς σήμερα πολλαπλασιάζονται οι φωνές που μας λένε ότι ούτε την υποχρέωση έχουμε ούτε και την ευθύνη να προστατεύσουμε όσους φεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Ότι όσοι φτάνουν είναι μια απειλή και πρέπει να τους μεταχειριστούμε ως παράδειγμα προς αποφυγή για να μην έρθουν άλλοι”, παρατήρησε η κ. Λατσούδη και συμπλήρωσε: “Γι’ αυτό η επιλογή μας να υπερασπιστούμε όσους φτάνουν στον τόπο μας δεν πρέπει να γίνει αντιληπτή ως αποτέλεσμα ανθρωπιστικών αντανακλαστικών, αλλά ως μία ακέραιη πολιτική επιλογή”.

Ο Κωνσταντίνος Μητράγκας εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, παρατήρησε ότι το βραβείο Νάνσεν δίνει τα φτερά “για να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε όπου είναι η ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο”. “Όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά από το να δράσουμε κατευθείαν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οδυσσέας Βουδούρης και Βασίλης Παπαδόπουλος.

 

Διαβάστε επίσης:

Ύπατη Αρμοστεία: Σε «σεξ επιβίωσης» υποχρεώνονται γυναίκες σε προσφυγικούς καταυλισμούς

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας