13:14 Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Βραζιλία: Υποστηρικτές του Μπολσονάρου κατηγορούν στρατιωτικούς που δεν κάνουν πραξικόπημα

Βραζιλία: Υποστηρικτές του Μπολσονάρου κατηγορούν στρατιωτικούς που δεν κάνουν πραξικόπημα

Ο στρατός της Βραζιλίας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με εκκλήσεις από υποστηρικτές του Ζαΐχ Μπολσονάρου να πραγματοποιήσει πραξικόπημα μετά την εκλογική ήττα του απερχόμενου προέδρου, είναι δυσαρεστημένος που οι στρατηγοί του χλευάζονται ως «καρπούζια» -πράσινοι σε εξωτερική εμφάνιση, κομμουνιστικά κόκκινοι μέσα τους- από τους οπαδούς του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου.

Από τότε που ο Μπολσονάρου έχασε τις προεδρικές εκλογές της 30ης Οκτωβρίου από τον αριστερό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μικρές αλλά αφοσιωμένες ομάδες υποστηρικτών του σε όλη τη Βραζιλία έχουν κατασκηνώσει σε στρατιωτικές βάσεις, προτρέποντας τις ένοπλες δυνάμεις να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν χάσει την υπομονή τους με τη συστολή του στρατού να επέμβει, και κατηγορούν τους επικεφαλής στρατηγούς του ότι είναι κρυφοί κομμουνιστές που τάσσονται υπέρ του Λούλα.

«Αυτοί είναι τέσσερις κομμουνιστές στρατηγοί που είναι εναντίον του λαού, θέλουν μια κυβέρνηση Λούλα», έγραψε σε ένα tweet ο χρήστης Ιουζενία Μορέρια ντα Κόστα, ανεβάζοντας φωτογραφίες των κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών της Βραζιλίας. «Είναι στρατηγοί καρπούζια, πράσινοι απ’ έξω, κόκκινοι από μέσα».

Αυτό εκλήφθη ως παρατραβηγμένο από τον στρατό.

Σε ένα εσωτερικό ανακοινωθέν της 16ης Νοεμβρίου, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του στρατού ανέφερε ότι είχε λάβει εντολή από τον αρχηγό του στρατού να αποκηρύξει δημοσιεύματα «με ψέματα και κακόβουλους υπαινιγμούς σχετικά με μέλη της Ανώτατης Διοίκησης του Στρατού».

Οι αναρτήσεις ήταν μια «κακόβουλη και εγκληματική προσπάθεια να σπιλωθεί η προσωπική τιμή στρατιωτικών με περισσότερα από 40 χρόνια υπηρεσίας», έγραψε ο στρατηγός Χοσέ Ρικάρντο Βεντραμίν Νούνεζ, χωρίς να αναφέρει το μιμίδιο του καρπουζιού.

Οι αναρτήσεις ισοδυναμούσαν με «παραπληροφόρηση», είπε, προσθέτοντας ότι «ο βραζιλιάνικος στρατός παραμένει συνεκτικός και ενωμένος».

Για μήνες, ο Μπολσονάρου είχε ζητήσει την υποστήριξη του στρατού για τις αβάσιμες κατηγορίες του ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας ήταν ευάλωτο σε νοθεία. Αυτό πυροδότησε φόβους ότι ο Μπολσονάρου μπορεί να μην αποδεχτεί την ήττα του στις εκλογές του περασμένου μήνα και ότι ο στρατός, που κυβέρνησε τη Βραζιλία κατά τη διάρκεια της χούντας του 1964-85, μπορεί να τον υποστηρίξει.

Τελικά, αυτοί οι φόβοι αποδείχθηκαν αβάσιμοι: Αν και δεν συνεχάρη τον Λούλα για την νίκη του, ο Μπολσονάρου δεν εμπόδισε την ειρηνική παράδοση της εξουσίας στον Λούλα και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί τις εκκλήσεις για πραξικόπημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραμένει ο διχασμός στη Βραζιλία μετά τις εκλογές

Βραζιλία: Πραξικόπημα ζητούν οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο – «Χάσαμε» παραδέχεται ο αντιπρόεδρος

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας