16:09 Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Βρετανία: Άρνηση του Τύπου να καλύψει το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος εξαιτίας χρεώσεων διαπίστευσης στους δημοσιογράφους

Βρετανία: Άρνηση του Τύπου να καλύψει το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος εξαιτίας χρεώσεων διαπίστευσης στους δημοσιογράφους

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του Τύπου στην Βρετανία και του Συντηρητικού Κόμματος εξαιτίας της χρέωσης που επιβάλλουν οι Τόρις για τη συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Τα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή μέσα αρνούνται να εγγραφούν στο Φθινοπωρινό Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος μετά την απόφαση του κόμματος να επιβάλει χρέωση για την κάλυψη της εκδήλωσης.

Οι συντάκτες θεωρούν την αμοιβή ως «δρακόντεια» και αντίθετη με τον ισχυρισμό του Συντηρητικού κόμματος ότι είναι υπερασπιστής της ελευθερίας του Τύπου.

Η απόφαση, η οποία έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία σε έναν ευρύ συνασπισμό φορέων του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των News Media Association, Society of Editors, News Media Coalition και Foreign Press Association, ελήφθη αναφορικά με το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στο Μάντσεστερ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Το τωρινό αδιέξοδο έρχεται μετά από τη διακοπή της επικοινωνίας των δύο μερών μετά το περσινό συνέδριο όπου εισήχθησαν για πρώτη φορά οι χρεώσεις. Κανένα άλλο πολιτικό κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρεώνει για τη διαπίστευση του Τύπου, ενώ στα συνέδρια των κομμάτων συνήθως παρευρίσκονται εκατοντάδες μέλη του Τύπου.

Η χρέωση που επιβάλλει το κόμμα των Συντηρητικών ανέρχεται σε 137 λίρες (158 ευρώ) για κάθε δημοσιογραφική αίτηση.

Οι δημοσιογραφικοί φορείς απορρίπτουν τις χρεώσεις στη βάση ότι οποιαδήποτε αμοιβή για τη συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης σε συνέδρια του κόμματος – ανεξάρτητα από το πολιτικό κόμμα – “δημιουργεί ένα βαθύτατα ανησυχητικό προηγούμενο σε μια δημοκρατική κοινωνία”.

Η απόφαση των δημοσιογραφικών φορέων να διακόψουν την αίτηση για το συνέδριο υποστηρίζεται επίσης από Ομάδα των πολιτικών ανταποκριτών του Ουέσμινστερ.

Σε κοινή δήλωση σήμερα (Κυριακή, 28 Μαΐου 2023), ο συνασπισμός φορέων του κλάδου ανακοινώνει:

«Για περισσότερο από ένα χρόνο, επιδιώκουμε συζήτηση με το Συντηρητικό Κόμμα για την αναθεώρηση αυτών των χρεώσεων, κάτι που το είχε υποσχεθεί. Αυτό, προκειμένου να βρεθεί μια εναλλακτική λύση σε υποτιθέμενες ανησυχίες τις οποίες το κόμμα επιδιώκει να αντιμετωπίσει χρεώνοντας τα μέσα ενημέρωσης για τη συμμετοχή – μια απόφαση την οποία ενωμένοι θεωρούμε ως αντιδημοκρατική και επιζήμια για τα συμφέροντα της κοινωνίας και του ίδιου του κόμματος».

Η κοινή δήλωση συνεχίζει: «Σε μια δημοκρατική κοινωνία, όλες οι διασκέψεις των κομμάτων έχουν σημαντική πολιτική και δημόσια σημασία και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο χρέωσης για τους δημοσιογράφους να μπορούν να ενεργούν ως τα μάτια και τα αυτιά του κοινού καλύπτοντας ελεύθερα τέτοιες εκδηλώσεις.

Μέσω της αντικειμενικής δημοσιογραφίας, το συνέδριο παρέχει επίσης ένα παράθυρο στην παγκόσμια κοινότητα να δει τη δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου σε δράση».

Το αρχηγείο της εκστρατείας των Συντηρητικών έχει δηλώσει προηγουμένως ότι το τέλος προορίζεται για την κάλυψη των διοικητικών δαπανών που έχουν αυξηθεί επειδή, όπως λέει, το κόμμα λαμβάνει πολλές αιτήσεις για πάσο Τύπου από δημοσιογράφους που στη συνέχεια δεν παρευρίσκονται.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η δήλωση του συνασπισμού των ΜΜΕ προσθέτει: «Το θέμα των λεγόμενων μη εμφανίσεων είναι ένας παράγοντας που αντιμετωπίζουν όλα τα δημοφιλή γεγονότα ενδιαφέροντος του Τύπου, συχνά λόγω της αλλαγής της καθημερινής ατζέντας ειδήσεων.

Προσφέραμε εναλλακτικούς τρόπους μείωσης του αντίκτυπου και του κόστους των κερδοσκοπικών εφαρμογών, οι οποίες έχουν πέσει στο κενό. Προκειμένου το κόμμα να ανταποκριθεί στα πιστεύω της Συντηρητικής Κυβέρνησης για την ελευθερία του Τύπου, το τέλος διαπίστευσης για τη συμμετοχή στη διάσκεψη πρέπει να καταργηθεί».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας