1:13 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Βρετανικές εκλογές: Το Brexit και η κυβέρνηση Μέι, α λα Τσίπρας – Καμμένος

Βρετανικές εκλογές: Το Brexit και η κυβέρνηση Μέι, α λα Τσίπρας – Καμμένος

Εκλογές Βρετανία: Η Τερέζα Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές επειδή επιθυμούσε διακαώς μια ανανεωμένη λαική εντολή για να οδηγήσει τη Βρετανία σε Brexit από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο στόχος της ήταν να αυξήσει τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε και να συντρίψει τον αντίπαλό της, το Εργατικό Κόμμα. Όπως είπε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, η χώρα χρειάζεται έναν «ισχυρό και σταθερό ηγέτη όπως εκείνη» προκειμένου να χειριστεί τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και όχι έναν Aριστερό όπως ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ηταν ένα στοίχημα. Για να το κερδίσουν, οι Συντηρητικοί έπρεπε να κερδίσουν παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών στη βόρεια Αγγλία. Και όλα έδειχναν στην αρχή να είναι με το μέρος της Μέι. Όταν ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές, πριν από επτά εβδομάδες, οι Τόρις είχαν μια διαφορά 16 μονάδων από τους Εργατικούς.

Το βράδυ των εκλογών, όμως, έγινε φανερό ότι τα σχέδια της Μέι είχαν λάβει μια καταστροφική τροπή. Αντί να αυξήσει την πλειοψηφία της, η πρωθυπουργός θα την έχανε.

1577548

Παρόλο που θα εξακολουθήσουν να είναι το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, οι Συντηρητικοί δε θα έχουν αρκετές έδρες για να περνούν από μόνοι τους τα νομοσχέδια που θέλουν – είναι το περίφημο «μετέωρο κοινοβούλιο». Η οπορτουνιστική κίνηση της Μέι οδήγησε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, κανένα από τα κόμματα δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία των 326 εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων σε σύνολο 650.

Αποτελέσματα βρετανικών εκλογών:

Συντηρητικό κόμμα: 318 έδρες – Έχασε 13 έδρες
Εργατικοί: 262 έδρες – Κέρδισε 32 έδρες
Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP): 35 έδρες – Έχασε 19 έδρες
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα: 12 έδρες – Κέρδισε 3 έδρες
Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP): 10 έδρες – Κέρδισε 2 έδρες
Υπόλοιπα κόμματα: 13 έδρες

0022

Τι πήγε στραβά; Ενδεχομένως οι πολλές ενδείξεις ανεντιμότητας. Είχε πει ότι δεν θα έκανε πρόωρες εκλογές και παραβίασε τον λόγο της. Είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία μαζί με τον Κάμερον για την παραμονή της χώρας της στην ΕΕ και τώρα επιθυμεί ένα «σκληρό» Brexit. Το ίδιο συνέβη και με τις θέσεις του Συντηρητικού Κόμματος στη διάρκεια της εκστρατείας. Μετά την κατακραυγή για την επιβολή του περίφημου «φόρου άνοιας», η Τερέζα Μέι τον απέσυρε. Και φυσικά στη συνέχεια αρνήθηκε ότι το έκανε.

Τι πήγε καλά για τον Τζέρεμι Κόρμπιν; Το κυριότερο απ’όλα ήταν ότι μπόρεσε να προσεγγίσει τους νέους ψηφοφόρους των αστικών κέντρων, πολλοί από τους οποίους ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από το Brexit και από τη λιτότητα. Όταν τα ποσοστά των Εργατικών άρχισαν να ανεβαίνουν, ακόμη και οι διαφωνούντες με τον Κόρμπιν του προσέφεραν την υποστήριξή τους.

(Η ανακοίνωση σχηματισμού κυβέρνησης από την Τερέζα Μέι)

Οι εκλογές που προκηρύχθηκαν για να εξασφαλίσουν σταθερότητα στη Βρετανία ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να διεξαχθεί τώρα νέο δημοψήφισμα ή και νέες εκλογές, οι τέταρτες σε ισάριθμα χρόνια, αν δεν προχωρήσει η άτυπη συνεργασία του κόμματος των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι και του DUP της Ιρλανδίας. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Βρετανία τώρα είναι να ζητήσει από την ΕΕ να καθυστερήσει η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, το μόνο βέβαιο για τη Βρετανία είναι η αβεβαιότητα.

«Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο ούτε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ούτε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ούτε από κανέναν. Αυτό αλλάζει τη δυναμική», δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Πολ Κέλι.

Το πρόβλημα της Μέι είναι διπλό: Σε διεθνές επίπεδο, η φήμη της δέχθηκε ένα πλήγμα. «Πλέον όταν υποβάλει τα αιτήματά της» στους Ευρωπαίους εταίρους της, «εκείνοι θα μπορούν να πουν: “πολύ καλά, αλλά θα δούμε”», επισημαίνει ο Κέλι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για να επιβληθεί και στο εσωτερικό των Συντηρητικών, ενώ κινδυνεύει να είναι πιο επιρρεπής στις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της.

(Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ζητά την παραίτηση της Τερέζα Μέι)

«Αν διέθετε ισχυρή εντολή, θα μπορούσε να διευθετεί θέματα όπως τα χρήματα που ζητούν οι Βρυξέλλες από το Λονδίνο. Όμως τώρα θα πρέπει πρώτα να λύνει τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός της, όπου κάποιοι θα πουν ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε μία πένα στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο Κέλι.



ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας