Βρετανικό Μουσείο: Εξετάζουμε το αίτημα δανεισμού των μαρμάρων – αφορά εμάς, όχι τη βρετανική κυβέρνηση

Βρετανικό Μουσείο: Εξετάζουμε το αίτημα δανεισμού των μαρμάρων – αφορά εμάς, όχι τη βρετανική κυβέρνηση

Το Βρετανικό Μουσείο απάντησε ότι θα εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού, σε ένα πρώτο σχόλιο για την πρόταση που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα κάνει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μιλώντας στον Observer, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα προτείνει στον Μπόρις Τζόνσον μια ανταλλαγή. Να στείλει η Αθήνα στο Λονδίνο αρχαιότητες που δεν έχουν ξαναβγεί από τη χώρα, με αντάλλαγμα να δανειστούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, για μία περίοδο, το 2021. Σε δήλωση που έκανε σε τηλεοπτικό σταθμό, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου επιφυλάχθηκε για να απαντήσει στο αίτημα, όταν αυτό υποβληθεί επίσημα.

Πάντως, το Βρετανικό Μουσείο φρόντισε να επισημάνει ότι το αίτημα για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι θέμα της βρετανικής κυβέρνησης. «Ως σώμα που διοικείται από επιτρόπους, οποιοδήποτε δάνειο της συλλογής θα ήταν ζήτημα που θα αφορούσε τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε κπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι προσηλωμένο στο να μοιράζει τη συλλογή του όσο πιο ευρέως γίνεται. Ως ένας από τους κορυφαίους δανειστές αντικειμένων στον κόσμο, πέρυσι δανείσαμε πάνω από 5.000 αντικείμενα σε χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς», ανέφερε αρχικά εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

«Οι Επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων», επισημάνθηκε ακόμη.

Σχόλια