13:11 Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

«Βρίσκομαι σε σοκ, τώρα είναι η ώρα της Δικαιοσύνης»

«Βρίσκομαι σε σοκ, τώρα είναι η ώρα της Δικαιοσύνης»

«Ζούμε έναν εφιάλτη τις τελευταίες εβδομάδες. ∆εν αρνούμαι να μιλήσω και να πω τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλά βρίσκομαι σε κατάσταση σοκ από τα χιλιάδες τηλεφωνήματα που δέχομαι από συνάδελφους για καταγγελίες κακοποίησης. Τους γνωρίζω όλους και είμαι σε μια πολύ δύσκολη θέση».

Συνέντευξη στην ΑΝΝΑ ΤΣΙΑΛΤΑ
Ο πρόεδρος του Σωµατείου Ηθοποιών, Σπύρος Μπιµπίλας µίλησε στη« Μ» και συνιστά αυτοσυγκράτηση και όχι ανθρωποφαγία

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας, τα όσα βιώνει τον τελευταίο καιρό ως πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).
Οι αναφορές που γίνονται καθημερινά στο σωματείο για άσκηση λεκτικής σωματικής και σεξουαλικής βίας φαίνεται να μην έχουν τέλος, γεγονός που δείχνει την κατάσταση που επικρατούσε χρόνια στον χώρο του θεάτρου και όχι μόνο, που όλοι λίγο -πολύ φαίνεται να γνώριζαν, αλλά κανείς δεν τολμούσε να αποκαλύψει. Τουλάχιστον μέχρι τώρα που… πετάχτηκε το καπάκι!

«Έχουμε πάρει αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστούμε το θέμα. Μετα την σύσταση Πειθαρχικού Συμβούλιου προχωρήσαμε και στη σύσταση μιας επιτροπής νομικών και ψυχολόγων για τη στήριξη και την παροχή βοήθειας στους ηθοποιούς. Να ξεκαθαρίσουμε για το ποιες υποθέσεις είναι αυτές που πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα (και είναι άσχημες), καθώς ίσως κάποιες έχουν παραγραφεί και γενικότερα για να έχουν όλοι μια σωστή νομική κάλυψη για να κινηθούν. Γιατί η αλήθεια είναι ότι και πολλά από αυτά που ακούγονται και λέγονται, δεν είναι ποινικά κολάσιμα (…μην παρεξηγηθώ), εννοώ ότι δεν είναι για φυλακή», σημειώνει ο κ. Μπιμπίλας και προσθέτει: «Βεβαίως είναι πολύ σημαντικό όσοι έχουν πέσει θύματα να έχουν και σωστή ψυχολογική υποστήριξη. Υπάρχουν και συνάδελφοι που χρειάζονται βοήθεια για να μιλήσουν και δεν έχουν το θάρρος, φοβούνται πολύ! Κυρίως τα αγόρια. Θέλουμε, λοιπόν, να τους βοηθήσουμε να μιλήσουν, αλλά και το κυριότερο να έχουν έναν ειδικό δίπλα τους (τον ψυχολόγο) για ό,τι χρειαστούν».    Μπιμπίλας

Γιατί πιστεύετε ότι αυτή η έκρηξη καταγγελιών συνέβη τώρα;

Από τη στιγμή που η κυρία Μπεκατώρου βγήκε και μίλησε δημόσια, και όλοι οι άνθρωποι τη στήριξαν (ακόμα και η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας), ήταν η αφορμή… Όλο αυτό πιστεύω πως γίνετε για καλό και ιδιαίτερα μετά από το κίνημα της Αμερικής που έδωσε το …σύνθημα. Ότι γίνεται, είναι για καλό πάντα. Αρκεί κάποια πράγματα να πάρουν τη «θέση» τους, ώστε να μην ξεφύγει το θέμα.

Σχολιάσατε σε τηλεοπτική εκπομπή πως κανείς δεν ασχολήθηκε τότε που λέγατε ότι οι ηθοποιοί πεινούσαν, ενώ τώρα ασχολούνται όλοι.

Η σεξουαλική ή όποια άλλη παρενόχληση «πουλάει» πιο πολύ από την πείνα. Όλοι δείχνουν μια τεράστια ευαισθησία τώρα! Οταν έλεγα ότι οι ηθοποιοί πεινούσαν (και ακόμα πεινάνε αρκετοί, αφού δεν έχουμε δουλειά), δεν ασχολήθηκε κανείς! Φωνάζω μήνες και ευχαριστώ που στηρίξατε το έργο αυτό των ηθοποιών, να πάρουμε χρήματα και μεροκάματο από τις live παραστάσεις στο διαδίκτυο και το καταφέραμε. Όλο αυτό ήθελε μεγάλο αγώνα.

Περιμένουμε να ακούσουμε ονόματα και καταγγελίες;

Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για ονόματα από το χώρο του θεάτρου, σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Όσες έχουν υπόσταση θα πάρουν τον δρόμο της ∆ικαιοσύνης, όπως πρέπει. Ετσι έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή! Οι καταγγελίες να γίνουν, βεβαίως, αλλά στους αρμόδιους, οχι σε faceboοk και instagram. Αυτό οδηγεί σε ανθρωποφαγία, κανιβαλισμό!

Πιστεύετε ότι υπάρχει ανθρωποφαγία σε όλο αυτό;

Υπάρχει ή θα καταλήξει να γίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και δυστυχώς σε αυτό βοηθάνε τα Μέσα πάρα πολύ. Μπροστά στα νούμερα τηλεθέασης δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Κατασπαράζουν ανθρώπους και δεν είναι μόνο οι θύτες αλλά και τα θύματα. Γιατί ο κόσμος είναι ανεξέλεγκτος στα social media.

Ως σωματείο βγάζουμε ανακοινώσεις και είμαστε πλήρως καλυμμένοι σε ό,τι κάνουμε, γιατί προσπαθούμε σε όλα να είμαστε σωστοί. Τους λέμε να μην βγαίνουν να λένε έτσι …ονόματα, να ακολουθούν τη νόμιμη οδό και όλα θα γίνουν όπως πρέπει..

Υπάρχουν και ονόματα παραγωγών στις καταγγελίες που έχετε δεχτεί;

∆εν υπάρχει το όνομα κανενός παραγωγού, να διευκρινίσω προς το παρόν. Εμείς, συνεχίζουμε το έργο μας για τα τρόφιμα και τα χρήματα για τους ηθοποιούς, οι οποίοι δεν έχουν πάρει χρήματα εκτός από δύο μήνες. Όλοι έχουν πρόβλημα και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν και οικογένειες και παιδιά. Είμαστε από τις πιο πληττόμενες επαγγελματικές κατηγορίες της πανδημίας και χτυπιόμαστε ασύστολα πολύ. Έπεσε όλο αυτό που γίνεται τώρα… σε μια κακή στιγμή, ήρθε μια άλλη κακή στιγμή… Η αλήθεια είναι πως μόλις περάσει όλο αυτό που ζούμε με την πανδημία τα πράγματα θα είναι πιο καθαρά. Το σωματείο για πρώτη φορά νιώθει την ανάγκη να σταθεί δίπλα στους ηθοποιούς του! Ολα να γίνουν σωστά, να μην διαλυθούν σπίτια και οικογένειες, αλλά και όλοι να είμαστε καλύτεροι ύστερα από όλο αυτό.  Μπιμπίλας

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρουβίκωνας κατά Λιγνάδη: Έχουμε μπει κι άλλοι στο παιχνίδι – Κόψε τις απειλές

Φιλίτσα Καλογεράκου: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη εις βάρος γνωστού σεναριογράφου για σεξουαλική παρενόχληση

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας