0:51 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

WSJ: Η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις της ΕΕ για ιρανική τράπεζα που συνδέεται με τρομοκρατία

WSJ: Η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις της ΕΕ για ιρανική τράπεζα που συνδέεται με τρομοκρατία

Ότι η Ελλάδα μπλόκαρε τον περασμένο μήνα την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της τράπεζας Saderat του Ιράν, την οποία ΗΠΑ και Ευρωπαίοι κατηγορούν ότι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, η Αθήνα άσκησε βέτο στην επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της τράπεζας, αψηφώντας την πίεση που της ασκήθηκε από την Ουάσιγκτον και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στην προσπάθειά της να χτίσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το δημοσίευμα, υπήρξαν και σαφείς προειδοποιήσεις από Αμερικανούς βουλευτές, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και φέρεται να τόνισαν πως η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες εάν επιτρέψει στην ιρανική τράπεζα Saderat να λειτουργήσει εκ νέου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως η συγκεκριμένη ιρανική τράπεζα είχε γραφείο στην Αθήνα που έκλεισε μετά τις κυρώσεις των Ευρωπαίων.

Η αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κίνηση «επικίνδυνη» για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, και υπενθυμίζοντας την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα μέσα στον Νοέμβριο, αλλά και τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, πως όποια επιχείρηση συνεργάζεται με την ιρανική τράπεζα Saderat θα αποκοπεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις στη Saderat το 2007, με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες, τις οποίες οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές.

Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, επέβαλε κυρώσεις στην τράπεζα εκτιμώντας ότι συνδεόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ τον ΟΗΕ ακολούθησε και η ΕΕ, επιβάλλοντας κυρώσεις στην τράπεζα το 2010.

Η κυβέρνηση του Ιράν από την πλευρά της έχει αρνηθεί τις παραπάνω κατηγορίες.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας