10:04 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

WSJ: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που βοηθούν την Ρωσία

WSJ: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που βοηθούν την Ρωσία

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν κυρώσεις, οι οποίες πιθανότατα να αποκόψουν ορισμένες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να περιορίσουν τη βοήθεια του Πεκίνου στη Ρωσία, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της, ισχυρίζεται πως η βοήθεια της Κίνας έδωσε την δυνατότητα στη Ρωσία να αποκαταστήσει το στρατιωτικό-βιομηχανικό δυναμικό της. Σημειώνεται πως η Κίνα είναι ο κύριος προμηθευτής της Ρωσίας σε μικροτσίπς, ανταλλακτικά αεροσκαφών, οχήματα και μηχανήματα. Οι κινεζικές τράπεζες λειτουργούν ως βασικοί μεσάζοντες στις εμπορικές εξαγωγές στη Ρωσία, προβαίνοντας σε πληρωμές και παρέχοντας σε εταιρείες –πελάτες, πιστώσεις για εμπορικές συναλλαγές, όπως τονίζει στο δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Από τη μεριά τους ωστόσο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως η επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές τράπεζες εξετάζονται στην περίπτωση που οι διπλωματικές προσπάθειες δεν καταφέρουν να πείσουν την Κίνα να περιορίσει τις εξαγωγές αγαθών για την Ρωσία. Ο αποκλεισμός τους από την πρόσβαση στο αμερικανικό δολάριο χαρακτηρίζεται ως ακραίο μέτρο, επειδή συχνά τέτοιους είδους κυρώσεις οδηγούν στην χρεοκοπία πιστωτικών ιδρυμάτων, επισημαίνει η εφημερίδα.

Το μέτρο αυτό θα συνιστά ιδιαίτερο ρίσκο για την Κίνα, στο πλαίσιο μια επιβραδυνθείσας ανάκαμψης της οικονομίας της και του αυξανόμενου χρέους, καταλήγει η εφημερίδα. Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο το Reuters είχε μεταδώσει πως μερικές τράπεζες στην Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τουρκία, θέσπισαν πιο αυστηρές απαιτήσεις ως προς την τήρηση των κυρώσεων, γεγονός που οδήγησε σε καθυστερήσεις ή σε άρνηση χρηματικών συναλλαγών με την Μόσχα.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ξεκινά τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, καθώς ένας από τους στόχους της επίσκεψης του είναι να πείσει την Κίνα να σταματήσει την υποστήριξη του προς το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργή στο Ισραήλ: Οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε στρατιωτική μονάδα

Βέλγιο: Oι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος του Ιράν θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τους “Φρουρούς της Επανάστασης”»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας