7:15 Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Ξεκινά πιλοτικά εντός του 2017 ο εσωτερικός έλεγχος στο Δημόσιο

Ξεκινά πιλοτικά εντός του 2017 ο εσωτερικός έλεγχος στο Δημόσιο

Ρεπορτάζ: Ελένη Τσιάβο

“Ιδρύοντας Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου στους ΟΤΑ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση”, ήταν το θέμα που απασχόλησε και συζητήθηκε ενδελεχώς στην ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και η Expertise France.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο για την ίδρυση και επαναλειτουργία των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, από το υπουργείο Υγείας.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο ρόλος των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου που θα συσταθούν στα υπουργεία και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα είναι ελεγκτικός αλλά θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Πως θα γίνονται όμως οι διαδικασίες; Σε πρώτο επίπεδο θα εξετάζονται οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την παροχή κάθε μιας υπηρεσίας ώστε να εντοπίζονται οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις και μετέπειτα θα επιχειρείται η βελτίωσή τους.

Όπως είναι εύλογο, σε περιπτώσεις που εντοπιστούν πράξεις διαφθοράς είναι αυτονόητο πως θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τα περαιτέρω.

Οι υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου θα αναφέρονται στα ανώτερα κατά περίπτωση όργανα της διοίκησης, δηλαδή στους υπουργούς, στους δημάρχους, στους περιφερειάρχες.

Η ημερίδα της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς

Η ελπιδοφόρα πρωτοβουλία, αναφορικά με το σκέλος που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης όπου μεταξύ άλλων απηύθυναν χαιρετισμό και δήλωσαν τη στήριξη τους, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης καθώς και ο γ.γ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Κωνσταντίνος Χρήστου.

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη

Στην εισήγηση της, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται για την ανασυγκρότηση του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι «η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτυγχάνει τους στόχους που κάθε φορά τίθενται με βάση τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών».

Για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης όπως ανέφερε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τρείς άξονες:

  •  Πρώτον, βελτίωση της αποτελεσματικότητας,
  • Δεύτερον, ενίσχυση της ανεξαρτησίας και
  • Τρίτον, εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας της διοίκησης.

“Σε αυτούς τους τρείς άξονες προχωράμε συντονισμένα, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης” ανέφερε στην εισήγηση της η Υπουργός.

Πάνος Σκουρλέτης: « Πρέπει να δημιουργήσουμε λειτουργικό περιβάλλον»

Την αναγκαιότητα των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου υπογράμμισε αργότερα και ο κ. Σκουρλέτης. «Θέλουμε να διευκολύνουμε τον πολίτη, να δημιουργήσουμε το λειτουργικό περιβάλλον που θα βοηθήσει το προσωπικό να κάνει καλύτερα τη δουλειά του σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόπο», είπε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης

Αργότερα από το ίδιο βήμα μίλησε ο κ. Χρήστου ο οποίος τόνισε τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου, που θα ενισχύσει τις δικλίδες ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι «η επάρκεια των εσωτερικών συστημάτων και των δικλίδων ασφαλείας είναι που θα αποτρέψει την εμφάνιση ή την επανεμφάνιση φαινομένων διαφθοράς και απάτης».

Ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Κων/νος Χρήστου

Παράλληλα, ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Συντονιστής για την Ελλάδα, Επικεφαλής του τμήματος διακυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Daniele Dotto, κα Μαρία Παπασπύρου, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημοσθένης Κασσαβέτης.

Ο κ. Δημοσθένης Κασσαβέτης, Ειδικός Γραμματέας του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον κ. Γεώργιο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον κ. Σπυρίδωνα  Κοκκινάκη, Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Ομιλητής και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Ιωάννης Σελίμης, Επιθεωρητής- Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Εν συνεχεία, ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες υψηλού κύρους ανέπτυξαν αναλυτικά συστάσεις όπου παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές από χώρες τις ΕΕ για την εγκαθίδρυση και αποτελεσματική λειτουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Παρακολουθείστε στο παρακάτω βίντεο την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017.

Επισημαίνεται ότι η εκδήλωση αποτελεί μέρος του έργου «Τεχνική βοήθεια για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα», το οποίο υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Expertise France.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας