4:58 Πέμπτη 19 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Ξεκινάει την άλλη βδομάδα η παράδοση των αντιικών χαπιών στο σπίτι για ασθενείς με προβλήματα υγείας 18 ετών και άνω

Ξεκινάει την άλλη βδομάδα η παράδοση των αντιικών χαπιών στο σπίτι για ασθενείς με προβλήματα υγείας 18 ετών και άνω

Μετά τα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία ξεκινάει από την άλλη βδομάδα η παράδοση αντιικών χαπιών στο σπίτι για ασθενείς με προβλήματα υγείας 18 ετών κι άνω με εξαίρεση τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη που δεν θα λαμβάνουν αυτά τα χάπια.

Της Αλεξίας Σβώλου

Από την έναρξη των συμπτωμάτων και εφόσον το άτομο έχει συνοδά προβλήματα υγείας θα ειδοποιήσουν τον γιατρό τους για να κάνει την αίτηση και μέσω της διαδικασίας ο ΕΟΠΠΥ θα επικοινωνεί με τον πολίτη, θα λαμβάνει την συγκατάθεση του, θα επιβεβαιώνει την διεύθυνση κατοικίας για να γίνει η αποστολή των φαρμάκων, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα.

Από τη μεριά της η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η όμικρον μας έδειξε πως ο ιός ήρθε για να μείνει και θα πρέπει να συνηθίσουμε να συμβιώνουμε μαζί του.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως τα ενεργά κρούσματα στην χώρα παραμένουν κοντά στα 150.000 ενώ είναι δύσκολο να βγει ένα συμπέρασμα για την θετικότητα καθώς λόγω της κακοκαιρίας έχουν γίνει λιγότερα τεστ, ενώ οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικρατείας είναι περίπου 5000 άτομα με τις απλές κλίνες να είναι κατειλημμένες στο 57% και τις κλίνες ΜΕΘ covid κατειλημμένες στο 85%.
Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι χθες για πρώτη φορά είχαμε λιγότερες από 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικρατείας ωστόσο οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί ψηλή κυλιόμενο μέσο όρο τους 96 θανάτους.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ωστόσο τόνισε πως αναμένεται μία αποσυμπίεση και στο σύστημα υγείας καθώς θα μειώνονται τα κρούσματα, έτσι μέσα σε τρεις έως τέσσερις βδομάδες εκτιμάται ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα μειωθούν στους 550 με 600 ενώ βασανιστικά αργά θα υπάρξει και μείωση στους θανάτους.

Πολυ σημαντική είναι η παρουσία και του συνδρόμου long Covid από την οποία ο εμβολιασμός προστατεύει σε ποσοστό 50 έως 60%. Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα όταν νοσούν με κορονοϊό έχουν έως και 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πονοκεφάλους, μυαλγίες και χρόνια κόπωση που είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της long Covid.

Παγκοσμίως έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 9,8 δισεκ. δόσεις εμβολίων και καθημερινά πραγματοποιούνται περισσότερα από 30 εκατομμύρια εμβολιασμοί ενώ μέσω του μηχανισμού COVAX που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες 6 δισεκ. δόσεις εμβολίων

Η Όμικρον παρότι δεν προκαλεί ήπια νόσο είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη από την Δέλτα και οι έρευνες δείχνουν ότι το εμβολιαστικό σχήμα των δύο δόσεων προστατεύει από τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και νοσηλείας κατά 57% ωστόσο όταν γίνεται η τρίτη αναμνηστική δόση, η προστασία ανεβαίνει στο 90% έτσι λοιπόν για πρώτη φορά χάρη στην Όμικρον υπάρχει μία αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων συνολικά από το πού κυμαίνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας- οι διασωληνωμένοι δηλαδή και οι θάνατοι.

Παγκόσμιος καταγράφεται αύξηση κατά 14% των θανάτων και αύξηση κατά 8% των νέων διαγνώσεων ωστόσο στην Ευρώπη η εικόνα είναι λίγο διαφορετική: έχουμε 22% αυξημένες νέες διαγνώσεις αλλά 4% μειωμένους θανάτους.
Στην Ελλάδα όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης υπάρχει μία σταθεροποίηση της πανδημική εξέλιξης, οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 5%, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6%, ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας σταθεροποιήθηκε κι έκλεισε η ψαλίδα ανάμεσα σε εισαγωγές και εξιτήρια στο 1,1. Βέβαια υπάρχει ένας φόβος ότι λόγω της κακοκαιρίας επειδή έγιναν λιγότερα τεστ υπάρχει υποδήλωση των κρουσμάτων και δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός σε ό,τι αφορά την ανάγκη για την συνέχιση των εμβολιασμών.

Από τα τελευταία δεδομένα προκύπτει ότι το 75% των θανάτων αφορά άτομα άνω των 70 ετών που είναι ανεμβολίαστα. Οι άνθρωποι αυτοί όπως εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ένα ποσοστό έως 20% όταν θα έρθουν σε επαφή με τον ιό θα πεθάνουν. Ο ένας στους πέντε θα πεθάνει άρα για αυτούς το να κάνουν όσες αναμνηστικές δόσεις απαιτούνται είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Νέο σοκ με 112 νεκρούς – 19.712 νέα κρούσματα και 633 διασωληνωμένους

Επανέρχεται η μουσική και τέλος το ωράριο στην εστίαση – Τι θα γίνει με γήπεδα, πιστοποιητικά

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας