12:22 Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Ξεκίνησαν οι επαφές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με το Ιράν

Ξεκίνησαν οι επαφές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με το Ιράν

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) άρχισε σήμερα στην Τεχεράνη τις συνομιλίες του με τις ιρανικές αρχές, ανακοίνωσε επίσημη πηγή, μια εβδομάδα πριν επαναληφθούν στη Βιέννη κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις αναφορικά με τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος έφθασε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ στην ιρανική πρωτεύουσα, συναντήθηκε το πρωί με τον επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας Μοχαμάντ Εσλαμί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στη συνέχεια πρόκειται να συναντηθεί για πρώτη φορά με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, αρμόδιο για την πολιτική πτυχή του πυρηνικού προγράμματος μετά την ανάληψη της εξουσίας από μια νέα κυβέρνηση.

Οι συνομιλίες αυτές γίνονται μία εβδομάδα πριν από την επανάληψη, στις 29 Νοεμβρίου στη Βιέννη, των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία του 2015 που είχε στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Μερικές ώρες πριν από την επίσκεψη του Γκρόσι, ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Σαΐντ Χατιμπζαντέχ εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει μια “εποικοδομητική” συνάντηση με τον οργανισμό του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια.

“Ανέκαθεν συμβουλεύαμε την IAEA να παραμείνει στην οδό της τεχνικής συηνεργασίας και να μην αφήσει ορισμένες χώρες να επιδιώξουν πολιτικούς στόχους στο όνομα της IAEA”, ανέφερε.

Η επίσκεψη του Γκρόσι πραγματοποιείται αφού η IAEA ανέφερε την Τετάρτη πως η Τεχεράνη έχει αυξήσει το απόθεμα ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, ως απάντηση στην επαναφορά, το 2018, των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.

Η προηγούμενη επίσκεψη του Γκρόσι στην Τεχεράνη χρονολογείται από τις 12 Σεπτεμβρίου και τότε είχε συναντήσει μόνο τον επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Έτοιμο να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με το Ιράν

Το Ιράν ζητά εγγυήσεις για ειλικρινή διάλογο για τα πυρηνικά

Διαβάστε ακόμη

            

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας