8:18 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ξεκινούν άμεσα 64 νέες δομές ψυχικής υγείας!

Ξεκινούν άμεσα 64 νέες δομές ψυχικής υγείας!

Για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η ψυχική υγεία βρισκόταν ήδη ως προτεραιότητα πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, προτού καν αποκαλυφθούν οι πρόσφατες τραγικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που έχουν σοκάρει το Πανελλήνιο τις τελευταίες εβδομάδες και που οδήγησαν την κυβέρνηση στη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης γι’ αυτό το νοσηρό φαινόμενο, το οποίο καταγράφει ανησυχητική αύξηση στην πατρίδα μας (και στον υπόλοιπο κόσμο).

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η προκήρυξη για περίπου άλλες 40 μονάδες.


Γι’ αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και μετά το πέρας αυτής.

Το πλάνο της πλήρους αναδιάρθρωσης της Ψυχικής Υγείας με τη δημιουργία 104 Δομών και τη χρηματοδότηση με 55.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Όπως επισημαίνει η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, υπεύθυνη για την Ψυχική Υγεία, οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί για τη δημιουργία των πρώτων 64 νέων Μονάδων, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η προκήρυξη για περίπου άλλες 40 Δομές.

δομές

Οικοτροφεία

Οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στους προσεχείς μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου αφορούν κατ’ αρχάς 12 οικοτροφεία και έναν ξενώνα για την υποστήριξη ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές στην Αττική, στο Ρέθυμνο Κρήτης, στη Μεσσηνία, τη Θεσπρωτία και τη Μακεδονία. Επίσης, επίκειται η λειτουργία οκτώ Μονάδων για την Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση στην Αττική, στη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στην Τρίπολη και στο Ηράκλειο Κρήτης. Σειρά θα πάρουν τα έξι Κέντρα Ημέρας και οι πέντε Κινητές Μονάδες υποστήριξης ενηλίκων για την κάλυψη των αναγκών σε Αττική και Μακεδονία και τα τέσσερα Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη εργαζομένων στη Δυτική Αττική, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα παιδιά και στους εφήβους, που όπως προκύπτει και από τα πρόσφατα ανατριχιαστικά γεγονότα βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα η ανάθεση 12 νέων Μονάδων. Σε αυτές περιλαμβάνονται έξι Κέντρα Ημέρας και μία Κινητή Μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Αττική και στα Τρίκαλα. Από τα παραπάνω, τα δύο Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης, τρεις Ξενώνες για παραβατικούς εφήβους σε Αθήνα, Πειραιά και Μακεδονία και δύο Κέντρα Ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τρίτη ηλικία

Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει και για την τρίτη ηλικία, η οποία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, καθώς οι ηλικιωμένοι απομονώθηκαν, φοβήθηκαν, βίωσαν ακόμα και μετατραυματικό στρες και σε αρκετές περιπτώσεις αποσταθεροποιήθηκε το χρόνιο νόσημά τους, είτε από τη νόσηση με τη λοίμωξη του κορωνοϊού είτε από το μεγάλο στρες με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι. Στο πλαίσιο αυτό της στήριξης των γηρατειών, δημιουργούνται οχτώ οικοτροφεία σε Αθήνα, Καστοριά, Φθιώτιδα, Λάρισα, Ηλεία, Κέρκυρα και Ρόδο, έξι Κέντρα Ημέρας και τέσσερις Κινητές Μονάδες για ασθενείς με Άνοια και Αλτσχάιμερ, σε Αττική, Πειραιά, Άρτα, Ηράκλειο Κρήτης, Πιερία και Εύβοια.

Συνεργασία

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη αναδεικνύει παράλληλα την αξία της στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Κινητές Μονάδες που σπεύδουν επιτόπου σε απομονωμένες ή πληγείσες περιοχές και στις τοπικές Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως επισημαίνει η υφυπουργός Υγείας, «σε πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Κρήτη, την Εύβοια και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες, πυρκαγιές ή σεισμούς, παρείχαμε άμεση και επιτόπου ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες, με κινητά κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, σε στενή συνεργασία με τα Τοπικά Κέντρα Υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων. Για να πλαισιώσουμε τους στόχους και τις πολιτικές μας, δημιουργήσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, με ορίζοντα δεκαετίας, με έμφαση στη φωνή και στα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου η Ψυχική Υγεία εκτιμάται και προστατεύεται, με ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες, με μηδενική ανοχή στο στίγμα και στις διακρίσεις. Γι’ αυτό προχωράμε όλοι μαζί προς την επόμενη ημέρα που θα είναι χτισμένη σε γερά θεμέλια, μια μέρα πιο ελπιδοφόρα, πιο ‘‘φωτεινή’’. Όταν εμείς είμαστε καλά μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον μας, να ομορφύνουμε τον κόσμο γύρω μας και να σταθούμε αλληλέγγυοι για μην αφήσουμε κανέναν μόνο του, κανέναν πίσω».

Άλλωστε, η διασφάλιση της καλής υγεία για όλους και η προώθηση της ψυχικής υγείας αποτελεί τον τρίτο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και «διαβατήριο» ευημερίας για κάθε λαό.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιτροπή Ογκολόγων: Συναγερμός για «επιδημία» καρκίνου τα επόμενα χρόνια

Πλεύρης: Αδιανόητο να ζητούν στην Τουρκία από την 39χρονη να πληρώσει για τη νοσηλεία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας