6:18 Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

ΥΠΕΝ: Επιδότηση 60% για φωτοβολταϊκά στις στέγες – Ετοιμάζονται άλλα δύο προγράμματα για ΑΠΕ

ΥΠΕΝ: Επιδότηση 60% για φωτοβολταϊκά στις στέγες – Ετοιμάζονται άλλα δύο προγράμματα για ΑΠΕ

ΥΠΕΝ:  Το ποσοστό ενίσχυσης σύμφωνα με την γ.γ. Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου θα αφορά εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες) για μονάδες ισχύος έως 10 κιλοβάτ.

Η ενεργειακή κρίση επιταχύνει τα προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε σπίτια και επιχειρήσεις. Όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο συνέδριο Renewable & Storage Forum, το ποσοστό επιδότησης θα φθάνει το 60% για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Το ποσοστό ενίσχυσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θα αφορά ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες) για μονάδες ισχύος έως 10 κιλοβάτ ενώ ο Οδηγός του προγράμματος αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Δύο νέα προγράμματα για Δήμους και επιχειρήσεις

Παράλληλα, ετοιμάζονται άλλα δύο προγράμματα για την ενίσχυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών: είναι το πρόγραμμα προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση μονάδων αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις και το πρόγραμμα για την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα αποσκοπεί στην στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών.

Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες του ΥΠΕΝ

Η κα Σδούκου περιέγραψε συνολικά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο 8μηνο που περιλαμβάνουν:

-Την κατάρτιση του νέου ενεργειακού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030 οπότε το μερίδιο των ΑΠΕ θα πρέπει να φθάσει στο 80 % στην ηλεκτροπαραγωγή, 50 % στην ψύξη-θέρμανση και 30 % στις μεταφορές.

-Η ενσωμάτωση των Οδηγιών για τους καταναλωτές (το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή) και τις ΑΠΕ.

-Η ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος για τις ΑΠΕ που θα ψηφιοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης.

-Η προκήρυξη ενός ακόμη διαγωνισμού για ΑΠΕ ως το τέλος του χρόνου.

-Το ξεκαθάρισμα των έργων που έχουν οριστικές προσφορές σύνδεσης ώστε είτε να προχωρήσουν είτε να απελευθερώσουν τον ηλεκτρικό χώρο που καταλαμβάνουν.

-Η προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας με στόχο τη διασφάλιση ισχύος 1,6 γιγαβάτ ως το τέλος του 2025.

-Η εκκίνηση των διαγωνισμών για εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το 2023.

-Η προώθηση των υπεράκτιων αιολικών με στόχο το πρώτο να εγκαινιαστεί ως το 2030.

Η ηλιακή ενέργεια, τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μία οικολογική μορφή ενέργειας. Σήμερα, με την άνοδο στις τιμές των καυσίμων, η χρήση της είναι αναγκαία. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, αρκετός λόγος γίνεται για το Net Metering. Δηλαδή, οι ενεργειακά αυτόνομες κατοικίες δεν ανεξαρτητοποιούνται από το δίκτυο της ΔΕΗ, παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο, ωστόσο, συμψηφίζεται ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με τη χρήση του ιδιοκτήτη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας