Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

YΠΟΙΚ: Ως κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο θα λειτουργεί το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ.

Ως κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο θα λειτουργεί το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων στην ιδιοκτησία του οποίου θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες τονίζουν παράλληλα ότι δε θα έχει την ίδια «λογική» λειτουργίας με αυτή του ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το Ταμείο, το οποίο θα έχει ορίζοντα 30ετίας, θα διαθέτει μία τελείως διαφορετική λειτουργία μ’ αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα προσομοιάζει στα αντίστοιχα ταμεία της Νορβηγίας και της Αυστραλίας.

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι το γεγονός ότι τα 50 δισ. ευρώ του νέου Ταμείου προβλέπονται σε βάθος 30ετίας, δίνει μεγάλη «ανάσα» στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς η επίτευξη των εσόδων δε θα γίνει άμεσα, μέσα σ’ ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο με δυσμενείς για την χώρα συνθήκες όπως οι σημερινές, αλλά όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, ενώ πιθανόν να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού/φυσικού πλούτου της χώρας –υδρογονάνθρακες, κ.λπ.

Η ίδια πηγή διευκρινίζει σχετικά ότι η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που είναι προς πώληση. Όπως εξηγεί, κάποια ακίνητα, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις, και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο.

Ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ τόνισε ακόμη, ότι από τα 50 δισ. ευρώ, το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (1/2) και χρέος (1/2).

Τέλος, η ίδια πηγή αποσαφήνισε ότι η έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο, και θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο εποπτεία.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ