6:08 Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Υπήρξε άγιος Βαλεντίνος και πώς έφτασε σε μας αυτό το έθιμο για τους ερωτευμένους;

Υπήρξε άγιος Βαλεντίνος και πώς έφτασε σε μας αυτό το έθιμο για τους ερωτευμένους;

Επειδή πολλοί θα ρωτούν αύριο  αν πράγματι γιορτάζει ένας κανονικός άγιος Βαλεντίνος που μαρτύρησε,… ενώ ήταν ερωτευμένος ..και τις λοιπές ιστοριούλες με καρδούλες και σοκολατάκια ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα έτσι για την ιστορία.
Από τις 13 έως και τις 15 φεβρουαρίου οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τη γιορτή των Λουπερκάλια. Οι άντρες θυσίαζαν μια κατσίκα και ένα σκυλί, και μετά κάθονταν να τους μαστιγώσει μια γυναίκα που φόραγε τα δέρματα των ζώων που μόλις είχαν σκοτώσει πιστεύοντας πως αυτό θα τους κάνει γόνιμους.
Η γιορτή περιελάμβανε και μια λαχειοφόρο αγορά ζευγαρώματος, στην οποία οι νέοι άνδρες έπαιρναν τα ονόματα των γυναικών που θα ερχόντουσαν σε επαφή μαζί τους από ένα βάζο.

Υπήρχε όμως άγιος Βαλεντίνος; Λοιπόν υπήρχαν δύο Βαλεντίνοι άγιοι που εκτελεστηκαν σε διαφορετικές χρονιές αλλά την ίδια μέρα, 14 Φεβρουαρίου, από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Β τον 3ο αιώνα μ.Χ. και τιμώνται από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά …ουδεμία σχέση έχουν με την ημέρα της γονιμότητας …και φυσικά με τον έρωτα ή την αγάπη.
Το έθιμο μάλλον προέρχεται από τους Νορμανδούς οι οποίοι περίπου την ίδια εποχή, γιόρταζαν την Ημέρα του θεού Galatin. Galatin σήμαινε “εραστής των γυναικών” και προφανέστατα αυτή η γιορτή ήταν και η έμπνευση των ….everything to make money αμερικανών για την σύγχρονη γιορτή των ερωτευμένων….

Διαβάστε επίσης 

Μετακομίζει ο Νίκος Μουτσινάς στον ΑΝΤ;

Δικαιώθηκε η Μέγκαν Μαρκλ από το Βρετανικό Δικαστήριο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας