3:19 Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Υποχώρηση Κομισιόν: Αποδέχεται πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Υποχώρηση Κομισιόν: Αποδέχεται πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναθεωρεί τις κατευθυντήριες γραμμές ως προς τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο από την Ρωσία με την οποία δείχνει να υποχωρεί όσον αφορά την πληρωμή του σε ρούβλια.

Συγκεκριμένα, στις επικαιροποιημένες συστάσεις, οι εταιρείες πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν οικονομικούς φορείς από το να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η Επιτροπή.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».

Η καθοδήγηση δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σε συμφωνία με τις κυρώσεις της ΕΕ. Επιπλέον, δεν αντιμετωπίζει και την απαίτηση της Μόσχας να ανοίξει δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η πληρωμή.

Ήδη, ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης

Συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι υπ. Ενέργειας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου

Gazprom: Διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας