11:02 Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Υποψήφιος για πρόεδρος της Λιβύης, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι

Υποψήφιος για πρόεδρος της Λιβύης, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι

Ο γιος του πρώην δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι εμφανίστηκε για σχεδόν πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία για να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο 49χρονος Saif al-Islam al-Gaddafi, εμφανίστηκε σε βίντεο της εκλογικής επιτροπής με παραδοσιακή καφέ ρόμπα και τουρμπάνι, και με γκρίζα γενειάδα και γυαλιά, υπογράφοντας έγγραφα στο εκλογικό κέντρο στη νότια πόλη Sebha.

Ο Καντάφι είναι μια από αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία. Συνυποψήφιοι ο στρατιωτικός διοικητής Khalifa Haftar, ο πρωθυπουργός Abdulhamid al-Dbeibah και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Aguila Saleh.

Ωστόσο, παρόλο που κάποτε έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής πριν από την εξέγερση του 2011, δεν έχει εμφανιστεί σχεδόν για μια δεκαετία.

Η μόνη δημόσια εμφάνισή του, από τότε που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των μαχών το 2011 ήταν μέσω βίντεο ενώπιον δικαστηρίου της Τρίπολης που τον καταδίκασε σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας της Λιβύης, υπόλογος στο υπουργείο Άμυνας της κυβέρνησης ενότητας στην Τρίπολη, επιβεβαίωσε ότι απέστειλε επιστολή στην εκλογική επιτροπή για να της ζητήσει να σταματήσει την υποψηφιότητα του Καντάφι.

Παρά τη δημόσια υποστήριξη των περισσότερων λιβυκών φατριών και ξένων δυνάμεων για τις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, η ψηφοφορία παραμένει αμφίβολη καθώς οι αντίπαλες οντότητες διαφωνούν για τους κανόνες και το χρονοδιάγραμμα.

Στη διάσκεψη στο Παρίσι την Παρασκευή, συμφωνήθηκε να υποβληθούν κυρώσεις σε οποιονδήποτε διαταράξει ή εμποδίσει την ψηφοφορία, αλλά με λιγότερο από έξι εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις εκλογές, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με τους κανόνες που θα διέπουν το ποιος θα πρέπει να είναι σε θέση να είναι υποψήφιος.

Ενώ ο Καντάφι είναι πιθανό να παίζει με τη νοσταλγία της εποχής πριν από την εξέγερση του 2011, που ανέτρεψε τον πατέρα του από την εξουσία και οδήγησε σε μια δεκαετία χάους και βίας, οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να μην αναδειχθεί πρόεδρος.

Η εποχή του Καντάφι εξακολουθεί να θυμίζει σε πολλούς Λίβυους μία εποχή σκληρής απολυταρχίας, ενώ 49χρονος και άλλες προσωπικότητες του πρώην καθεστώτος ήταν εκτός εξουσίας για τόσο καιρό, που ενδέχεται να δυσκολεύονται να κινητοποιήσουν την υποστήριξη που θα ήθελαν.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωσή της υποψηφιότητας, οι υποστηρικτές του Καντάφι διαδήλωσαν στη γενέτειρά του, τη Σύρτη και στο Μπάνι Ουαλίντ, ένα πρώην προπύργιο του Καντάφι.

Ο πατέρας του, Μουαμάρ αλ Καντάφι συνελήφθη έξω από τη Σύρτη από μαχητές της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο του 2011, όπου εκτελέστηκε. Ο 49χρονιος γιος του απήχθη μέρες αργότερα από μαχητές του Ζιντάν καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη Λιβύη για τον Νίγηρα.

Οι μαχητές του Zintan τον κράτησαν για χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έδωσε συνέντευξη στους New York Times νωρίτερα φέτος, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη καμία δημόσια ομιλία απευθείας προς τους Λίβυους.

Μετά την καταδίκη του το 2015, πιθανότατα θα αντιμετώπιζε σύλληψη ή άλλους κινδύνους εάν εμφανιζόταν δημόσια στην πρωτεύουσα Τρίπολη καθώς καταζητείται και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Με σπουδές στο London School of Economics και άπταιστα Αγγλικά, ο 49χρονος θεωρήθηκε κάποτε από πολλές κυβερνήσεις ως το αποδεκτό, φιλικό προς τη Δύση πρόσωπο της Λιβύης και ως πιθανός διάδοχος.

Αλλά όταν ξέσπασε η εξέγερση το 2011 ενάντια στη μακροχρόνια διακυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι, ο γιος του επέλεξε αμέσως την οικογενειακή και φυλετική πίστη, παρά τις πολλές φιλίες του στη Δύση, λέγοντας στην τηλεόραση του Reuters ότι «Πολεμούμε εδώ στη Λιβύη, πεθαίνουμε εδώ στη Λιβύη».

Πηγή: Reuters

Διαβάστε ακόμη 

Τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Λιβύη στο Παρίσι

Ευκαιρία για ειρήνη στη Λιβύη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας