Υπόθεση Novartis: Ο Άρειος Πάγος ζητά βοήθεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ!

Υπόθεση Novartis: Ο Άρειος Πάγος ζητά βοήθεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ!

Σε μια αδικαιολόγητη κίνηση προχώρησαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι οποίοι εξετάζουν τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση.

Οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν με αίτημα δικαστικής συνδρομής, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, να τους ενημερώσουν άμεσα αν στο πλαίσιο της δικής τους έρευνας για τη φαρμακοβιομηχανία έχουν καταθέσει στις αμερικανικές υπηρεσίες οι προστατευόμενοι μάρτυρες που έχουν εξεταστεί στη χώρα μας -ως προστατευόμενος ή μη- και στην περίπτωση που αυτό ισχύει να τους αποσταλούν αντίγραφα των σχετικών καταθέσεων.

Η αίτηση αυτή δεν αναμένεται να φέρει κάποιο αποτέλεσμα καθώς όπως είναι γνωστό το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν αποκαλύπτει τα στοιχεία των μαρτύρων που διαθέτει αλλά ούτε και τα στοιχεία της έρευνάς του.

Επιπλέον, ζητούν να τους ενημερώσουν αν από τις καταθέσεις τους αποκόμισαν, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, χρηματικά οφέλη και ποια ή αν προσδοκούν, βασικώς, τέτοια οφέλη καθώς, όπως επεσήμαναν νομικοί κύκλοι, σύμφωνα από την ελληνική νομοθεσία απαγορεύονται ρητά τα ανταλλάγματα ή η υπόσχεση ανταλλάγματος.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να ακυρωθούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συσχετίζουν την κίνηση των εισαγγελέων με την χθεσινή κατάθεση του δικηγόρου των προστατευόμενων μαρτύρων στην Αμερική, Παύλου Σαράκη.

Με το έγγραφό τους, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ζητούν, ακόμη, να ενημερωθούν αν οι αμερικανικές αρχές έχουν εξετάσει για την ίδια υπόθεση και άλλους μάρτυρες, εκτός των προστατευόμενων μαρτύρων, και σε θετική περίπτωση να τους στείλουν αντίγραφα των καταθέσεων αυτών αλλά και για την πορεία των ερευνών τους και ποιο είναι το αποτέλεσμα της.

Το επίμαχο έγγραφο προς τους Αμερικανούς συμπεριλαμβάνεται σε έγγραφα που διαβιβάζει ο Άρειος Πάγος στη Βουλή για να συσχετιστούν στο φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής.

Η κατάθεση του Άδωνι Γεωργιάδη
Την ίδια ώρα, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου συνεχίζουν να εξετάζουν μάρτυρες στο πλαίσιο της έρευνας με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη να καταθέτει σήμερα για περίπου δυο ώρες.

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε «ως μάρτυρας, εφ’ όλης της ύλης» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο νομικός παραστάτης του Μιχάλης Δημητρακόπουλος και αποχώρησε από τον Άρειο Πάγο χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

Διαβάστε επίσης:

 Τσοβόλας για Novartis: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν καταθέσει στο FBI 1-2 χρόνια πριν

 

Σχόλια