1:58 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Yπόθεση Παπαντωνίου: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση, παραιτείται η ανακρίτρια

Yπόθεση Παπαντωνίου: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση, παραιτείται η ανακρίτρια

Πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης μιζών για την οποία κατηγορούνται οι Γιάννος Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου δημοσίευσε η στήλη “εδώλιο” της εφημερίδας “ΜΠΑΜ”. 

” Στην εισαγγελία βρίσκεται, όπως μαθαίνω, περατωμένη η ανάκριση για την υπόθεση μίζας στην οποία εμπλέκεται ο προφυλακισμένος, πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου καθώς και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου. Η αρμόδια ανακρίτρια, Ηλιάνα Ζαμανίκα, απέστειλε πριν από λίγες ημέρες την δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Εκείνο που εκκρεμεί πλέον είναι η εισαγγελική πρόταση προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για την παραπομπή ή όχι και ποιων στο ακροατήριο. Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως είναι και η τελευταία την οποία πρόκειται να χειριστεί η κυρία Ζαμανίκα ως ανακρίτρια Διαφθοράς.

Όπως μαθαίνω η καθόλα άξια δικαστική λειτουργός η οποία απολάμβανε πλήρως τη στήριξη της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, ανακοίνωσε (για άγνωστους λόγους) ότι δεν προτίθεται να παραμείνει ως ανακριτής του Νόμου 4022. Όλοι όσοι γνωρίζουν το προσκήνιο και το παρασκήνιο της απόφασής της μου λένε ότι μετά τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης η κυρία Ζαμανίκα εμφανιζόταν εμφανώς «ανήσυχη» και «αγχωμένη». Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση η οποία γνωστοποιήθηκε στους συναδέλφους της ξάφνιασε αρκετούς. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται τη «ζέση» με την οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της η κα Ζαμανίκα. Σε τέτοιο βαθμό που δεν παρέλειψε μέσω αναφοράς να καταγγείλει την πρώην επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ότι είχε παραλείψει να της στείλει (άκουσον, άκουσον) στοιχεία που αφορούσαν τον Θωμά Λιακουνάκο και τον Γιάννο Παπαντωνίου. Αρκετοί, εντός και εκτός των τειχών της Δικαιοσύνης, ανέφεραν τότε (Ιανουάριο του 2017) ότι οι καταγγελίες Ζαμανίκα εντάχθηκαν στο πλαίσιο ενορχηστρωμένου σχεδίου με στόχο να πληγεί η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς και να οδηγηθεί σε παραίτηση. Κάτι που τελικά επετεύχθη με την Ελένη Ράικου να καταγγέλλει πάντως πιέσεις οι οποίες της ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας που έκανε για την υπόθεση της Novartis.

Εκείνο που παραμένει προς το παρόν άγνωστο είναι τι τελικά έπραξε η κα Ζαμανίκα σχετικά με το αίτημα των Ελβετικών Αρχών να απαντήσει σχετικά με το αίτημα δικαστικής συνδρομής το οποίο είχε αποστείλει ο προκάτοχός της κ. Μαλλής σχετικά με τον Ελβετικό λογαριασμό του ζεύγους στην τράπεζα HSBC. Όπως είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» στο φύλλο της 25ης Αυγούστου 2019 η αρμόδια ανακρίτρια είχε πετάξει την «μπάλα στην εξέδρα» καθώς δήλωνε αναρμόδια να απαντήσει στην σχετική ερώτηση των Ελβετών. Είχε μάλιστα αρνηθεί να συνεργαστεί με τον προκάτοχό της Γαβριήλ Μαλλή ο οποίος ήταν πρόθυμος να της παραθέσει πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία που ζητούσαν οι Ελβετοί προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημα δικαστικής συνδρομής. Η απόφασή της –η οποία είχε πλήρη κάλυψη από την κα Δημητρίου- είχε προκαλέσει την αντίδραση του εποπτεύοντος εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος την είχε δείξει ως τη μόνη αρμόδια!

Για την ιστορία η Ηλιάνα Ζαμανίκα είχε απολαύσει ιδιαίτερης προβολής από μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ ως η «ανακρίτρια που προφυλάκισε το ζεύγος Παπαντωνίου». Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος κατηγορείται για νομιμοποίηση παράνομου ποσού 2,8 εκ. ελβετικών φράγκων προερχόμενων από «παράνομα ωφελήματα» για να προωθήσει συγκεκριμένη εταιρία σε έργο αναβάθμισης φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με την δικογραφία, είναι η 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, ως κύριο ανάδοχο με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND  B.V. και το υπουργείο Εθνική ‘Αμυνας.

Κατά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπαντωνίου έλαβε τα επίμαχα χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου. Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες «απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε» και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτές. Πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση είναι ο συγκατηγορούμενος πλέον του πρώην υπουργού, Πολιτικός Μηχανικός Ανδρέας Μπάρδης ο οποίος φαίνεται να παρείχε «κάλυψη» στον κ. Παπαντωνίου, μέσω λογαριασμών και μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων.

Κατά την δικογραφία, τα χρήματα κινήθηκαν με την διευκόλυνση που παρείχε μέσω εξωχώριων εταιρειών ο αποβιώσας επιχειρηματίας, εκπρόσωπος τότε της «THALES» στην Ελλάδα, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από τα στοιχεία των ελβετικών τραπεζών αλλά και των κυπριακών αρχών που έχουν συγκεντρώσει οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, θεωρούν ότι το συνολικό ποσό που διακινήθηκε για την επίμαχη σύμβαση ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, μέρος του οποίου είναι το ποσό για το οποίο καλείται να λογοδοτήσει ο κ. Παπαντωνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάκρισης τα παράνομα χρήματα που φέρνουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον κ. Παπαντωνίου κινήθηκαν μέσω 7 λογαριασμών και περίπου 35 υπολογαριασμών και μετά από αλλεπάλληλες κινήσεις, κατέληξαν στον ίδιο.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας