9:42 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ζελένσκι στο BBC: «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον Πούτιν»

Ζελένσκι στο BBC: «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον Πούτιν»

Το ενδεχόμενο παραχώρησης οποιουδήποτε εδάφους της χώρας του στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, απέκλεισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο BBC.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή στην Ουκρανία σε λίγες ημέρες, ο Ζελένσκι είπε ότι σε περίπτωση που η χώρα του κάνει πίσω και συμφωνήσει στην παραχώρηση εδαφών, τότε η Ρωσία θα επιστρέψει.

Στη συνέχεια είπε ότι η ανοιξιάτικη επίθεση της Ρωσίας έχει ήδη ξεκινήσει. «Η επίθεση της Ρωσίας συντελείται από διάφορες κατευθύνσεις», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αντιστέκονται μέχρι να είναι σε θέση να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση.

Στην συνέχεια της συνέντευξης δεν παρέλειψε να επαναλάβει την έκκλησή του για στρατιωτική βοήθεια από την Δύση. «Αναμφίβολα τα σύγχρονα όπλα μπορούν να επιταχύνουν την ειρήνη. Τα όπλα είναι και η μόνη γλώσσα που η Ρωσία καταλαβαίνει», πρόσθεσε.

Πριν από μια εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό και με Ευρωπαίους ηγέτες σε μια προσπάθεια να τονώσει την διεθνή υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και με υπαρκτή την έκκληση και την αξίωση για στρατιωτική ενίσχυση.

Μάλιστα, για το ζήτημα της παροχής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεν απέκλεισε τίποτα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Το Κίεβο από την πλευρά του φαίνεται πως εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για τις καθυστερήσεις στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από την Δύση. Ενώ ο Ζελένσκι καλείται να διαχειριστεί και την απειλή που εκφράστηκε από τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι θα «διεξάγει πόλεμο μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα, ακόμη κι αν ένας Ουκρανός στρατιώτης παραβιάσει τα σύνορα της χώρας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα η Λευκορωσία να μην εμπλακεί στον πόλεμο, σημειώνοντας πως αν αυτό συμβεί, ο λαός του θα πολεμήσει και θα επιβιώσει.

«Το χρησιμοποιηθεί ξανά η Λευκορωσία σαν σταθμός για μια επίθεση θα αποτελούσε τεράστιο λάθος».

«Δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη στον Πούτιν»
Σε ερώτηση για το αν του προκαλούν έκπληξη οι ρωσικές τακτικές, ο Ζελένσκι τις χαρακτήρισε άνευ αξίας.

«Αν οι στρατιώτες τους έχουν λάβει και έχουν υλοποιήσει αυτές τις εντολές, αυτό σημαίνει ότι μοιράζονται κι εκείνοι τις ίδιες αξίες», είπε, τονίζοντας πως εκείνο που κρατά ζωντανούς τους Ουκρανούς είναι η ενότητα.

«Πιστεύω ότι η Ουκρανία παλεύει για την επιβίωση της. Πρόκειται για μια χώρα του προσεγγίζει την Ευρώπη τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αξιών. Επιλέξαμε αυτό το δρόμο. Θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας. Οποιοσδήποτε εδαφικός συμβιβασμός θα μας καθιστούσε πιο αδύναμους σαν κράτος».

Και συμπληρώνει: «Αυτό δεν έχει να κάνει με την έννοια του συμβιβασμού. Γιατί να φοβόμασταν, άλλωστε, έναν συμβιβασμό; Στην καθημερινή ζωή κάνουμε χιλιάδες συμβιβασμούς.Το ερώτημα είναι με ποιον θα συμβιβαστούμε; Με τον Πούτιν; Όχι. Επειδή δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Διάλογο με τον Πούτιν; Όχι. Επειδή, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη» καταλήγει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Β. Ζελένσκι: “Δύσκολη” η κατάσταση στην Μπαχμούτ, ωστόσο οι Ουκρανοί στρατιώτες κρατούν τις θέσεις τους

Ζελένσκι: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο των μαχών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας