5:14 Τετάρτη 1 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Βραζιλία: Απόρριψη και πρόστιμο στον Μπολσονάρου για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος

Βραζιλία: Απόρριψη και πρόστιμο στον Μπολσονάρου για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος

Άμεσα πληρωτέα τα 4,1 εκατ. ευρώ στον συνασπισμό του απερχόμενου προέδρου – Το εκλογοδικείο προσδιορίζει ενθάρρυνση αντιδημοκρατικών κινητοποιήσεων

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογοδικείου της Βραζιλίας Αλεξάντρ ντε Μοράες απέρριψε την κίνηση του συνασπισμού κομμάτων που υποστήριξαν τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρου να αμφισβητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 30ης Οκτωβρίου, που ανέδειξαν νικητή τον αντίπαλό του Λούλα ντα Σίλβα με διαφορά μικρότερη του 2% (50,9% έναντι 49,1%), όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ειδικά για τις ηλεκτρονικές κάλπες που χρησιμοποιεί ήδη από τον περασμένο αιώνα η Βραζιλία, η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι «οι κάλπες παράγουν αρχεία που καθιστούν προσδιορίσιμο το μηχάνημα από το οποίο προήλθαν. Όταν ένας μηχανισμός σταματήσει να λειτουργεί, τον αντικαθιστούν άλλοι χωρίς να επηρεάζουν αυτή την προσδιορισιμότητα και δυνατότητα προσδιορισιμότητας των καλπών».

Μάλιστα, προσδιόρισε κακόπιστη ενέργεια στην πλευρά του ακροδεξιού Μπολσονάρου και επέβαλε στον συνασπισμό των κομμάτων πρόστιμο 22,9 εκατ. ρεάλ, αντίστοιχο με 4,1 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση επιβάλλει πάγωμα στους λογαριασμούς με πολιτικό χρήμα στον συνασπισμό Μπολσονάρου μέχρι να πληρωθεί το πρόστιμο. Ταυτόχρονα, διατάχθηκε έρευνα για κακοδιαχείριση εναντίον του Βαλντεμάρ ντα Κόστα Νέτο, επικεφαλής του κόμματος του Μπολσονάρου.

Ο Μοράες χαρακτηρίζει την αμφισβήτηση του αποτελέσματος «επιθετική» προς τους δημοκρατικούς κανόνες, προσθέτοντας ότι επιδίωξε να ενθαρρύνει παράνομες και αντιδημοκρατικές κινητοποιήσεις


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας