Οι 108 αναθέσεις έχουν αυξήσει το κόστος του κορυφαίου αγώνα και η αντιπολίτευση επιμένει να ζητάει απαντήσεις, μεταξύ άλλων και για τις 300.000 ευρώ που δόθηκαν σε ΚΕΚ για κατάρτιση επαγγελματιών στην οδική ασφάλεια!
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ανοίγεις μια αθλητική εφημερίδα και πέφτεις πάνω σε ένα θέμα για τις άδειες λειτουργίας των γηπέδων. «Μεταξύ των εγκαταστάσεων που σφραγίστηκαν ήταν και το Δημοτικό Στάδιο Ρόδου, το οποίο έχει έδρα ο Διαγόρας Ρόδου», έγραφε την Παρασκευή η «Live Sport».
Μπαίνεις στο Διαδίκτυο και πέφτεις πάνω σε δημοσίευμα για το Ράλλυ Ακρόπολις. Με τον δήμαρχο Λαμιέων, Πανουργιά Παπαϊωάννου, να δηλώνει αδυναμία να αντεπεξέλθει στο κόστος για τις φετινές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας. Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του πιο διάσημου αγώνα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.
«Ο Δήμος Λαμιέων βάζει 220.000 ευρώ για τη διεξαγωγή του Ράλλυ Ακρόπολις. Πριν από λίγες ημέρες μου ήρθε ένα χαρτί με το οποίο ο ανάδοχος ζητάει αρκετά επιπλέον χρήματα, για να μπορέσουν να διευθετήσουν χωματουργικές και διάφορες άλλες εργασίες. Ο ανάδοχος έριξε τα μπάζα στον χώρο όπου προσγειώνεται το ελικόπτερο της διοργάνωσης. Τώρα πρέπει αυτά τα μπάζα να τα πάμε 100 μέτρα πιο πέρα. Το κακό είναι ότι η σύμβαση που υπογράφηκε δεν προέβλεπε υποχρέωση του εργολάβου να παραχωρεί για το Ράλλυ τον χώρο όπως πρέπει. Αυτά τα χρήματα είναι πάρα πολλά για τον δήμο. Αν κάποιος δημότης συμφωνεί να δώσουμε 700.000 ευρώ για το Ράλλυ και να στερήσουμε παιδικές χαρές και τουαλέτες από τα σχολεία, ας το κάνουμε. Το Ράλλυ Ακρόπολις έχει ένα οικονομικό ‘‘ταβάνι’’ για τον Δήμο Λαμιέων. Δεν μπορούμε να χαλάμε ό,τι θέλουμε κάθε χρονιά. Τα ποσά είναι απαγορευτικά. Οι δημότες με εξέλεξαν για να πιάσουν τόπο τα χρήματά τους. Αν δεν κάνει πίσω η εταιρεία, δεν θα γίνει το Ράλλυ. Απλά», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου στο Star Κεντρικής Ελλάδας.
Ο δήμαρχος Λαμιέων, όμως, το πήγε ακόμα πιο πέρα. Προέβλεψε και τη μετακόμιση του Ράλλυ Ακρόπολις το 2026.
«Καλά, του χρόνου δεν πρόκειται να γίνει Ράλλυ, να το ξέρετε. Σας το λέω εγώ. Θα πρέπει να χαλάσουμε 3 εκατ. ευρώ στον χώρο της έκθεσης για να γίνει ο αγώνας. Έχω την ευθύνη του λόγου μου», είπε χαρακτηριστικά.
Θητεία
Κοινός παρονομαστής και στα δύο σοβαρά προβλήματα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό διατήρησε τη θέση του, επειδή κατά τη δημοσιογραφική πιάτσα και τις συζητήσεις στο εντευκτήριο και στο περιστύλιο της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να διατηρήσει και κάποιον υπουργό από την ομάδα στελεχών που βρίσκονταν κατά το παρελθόν στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά. Με τον πρώην πρωθυπουργό να βρίσκεται απέναντι και με περιορισμένες επιλογές στις… πληττόμενες Κυκλάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι ο άχρωμος και… άγευστος Βρούτσης μπορούσε να παραμείνει στη θέση του επειδή περνούσε απαρατήρητος κατά τη διάρκεια της θητείας του. Χωρίς συμμετοχή στις κόντρες των ισχυρών παραγόντων.
Όσο περνούν οι μέρες, ωστόσο, τα προβλήματα αρχίζουν να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο. Κι αν το ζήτημα με τις άδειες λειτουργίας των γηπέδων αποτελεί μια χρόνια παθογένεια του ελληνικού κράτους, στην περίπτωση του Ράλλυ Ακρόπολις και της απογείωσης του προϋπολογισμού του ο Κυκλαδίτης πολιτικός εμφανίζεται ως ο μοναδικός υπεύθυνος.
Δεν είναι δικό μας συμπέρασμα. Ούτε και βγήκε αυθαίρετα. Αρκούν και μόνον οι ερωτήσεις στη Βουλή από τη συντριπτική πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να καταλάβει ο κάθε πολίτης ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διοργάνωση, την οποία με κόπο έφεραν στην Ελλάδα κάποιοι άνθρωποι, αλλά κινδυνεύουμε πλέον να την ξαναχάσουμε επειδή επί θητείας Βρούτση απογειώθηκε το κόστος. Και πώς να μη συμβεί αυτό, όταν μιλάμε για 108 υποτιθέμενες προσκλήσεις ενδιαφέροντος ή διαγωνισμούς που κατά τα άλλα κόμματα εξελίχθηκαν σε αναθέσεις. Πώς να μην απογειωθεί το κόστος του Ράλλυ όταν η διοργανώτρια αρχή, η Motorsport Greece, ξοδεύει 300.000 ευρώ σε ΚΕΚ για την… εκπαίδευση επαγγελματιών οδηγών, δίχως να υπάρχουν πλάνο και ξεκάθαρες απαντήσεις για τη διάθεση του κονδυλίου.
Απαιτήσεις
Όταν βλέπει μια μεγάλη εταιρεία να πέφτουν τα 30άρια λες και ξέσπασε καταιγίδα ανάλογη του «Daniel», απόλυτα φυσιολογικά αυξάνονται οι απαιτήσεις της από τον Δήμο Λαμιέων. Όταν έχουν δοθεί 300.000 ευρώ σε ΚΕΚ για την υποτιθέμενη οδική ασφάλεια, εύλογα θα ζητήσει ο άλλος 700 χιλιάρικα για να μεταφέρει τα μπάζα κάποιες 10άδες μέτρα πιο μακριά. Είναι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και έχουν αρχίσει να προκαλούν πονοκεφάλους στο Μαξίμου.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού ξεπέρασαν την απόφαση του Βρούτση να «παγώσει» έργα στο Ηράκλειο, παρότι η συγκεκριμένη κίνηση έγινε βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ δήμαρχος στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, σημαντικό στέλεχος στη Χαριλάου Τρικούπη.
Το ξέσπασμα του Παπαϊωάννου έρχεται σε μια περίοδο που, και λόγω αποπομπής του Χρήστου Σταϊκούρα από την κυβέρνηση, αυξήθηκαν σημαντικά οι φωνές διαμαρτυρίας στη Φθιώτιδα. Αν παρουσιαστεί πρόβλημα και με το Ράλλυ Ακρόπολις εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει την τελευταία διετία ο Βρούτσης, τότε η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή θα χαθεί μαζί με τον αγώνα των αυτοκινήτων.
Μόνο που οι πονοκέφαλοι από τις πρακτικές και τις αποφάσεις του Βρούτση δεν σταματούν στο Ράλλυ Ακρόπολις. Ούτε και στη Λαμία. Μαθαίνουμε ότι ζητήματα δημιουργούνται και στον ποδηλατικό γύρο, άλλη μία διοργάνωση που έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς αθλήματος. Ίσως γι’ αυτό να λένε στους διαδρόμους της Βουλής ότι αν δεν ξεσπούσαν τα σκάνδαλα με τον Αρίστο Δοξιάδη και τον Νίκο Τσάφο, η πρώτη αντικατάσταση μετά τον ανασχηματισμό θα αφορούσε τον Γιάννη Βρούτση. Κι ας μην έχουν περάσει καλά καλά 10 ημέρες από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά…