11:15 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Άνοιξαν οι αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ. Τι θα γίνει με τις δομές με πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Ξεκίνησε από την Πέμπτη η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών – νηπίων στους 27 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ για τη σχολική χρονιά 2024-2025. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-brephiko-kai-paidiko-stathmo/eggraphe-se-brephonepiako-stathmo-tes-demosias-uperesias-apaskholeses-d-up ), ενώ η φιλοξενία των βρεφών – νηπίων είναι δωρεάν.

Οι ιδιόκτητοι βρεφονηπιακοί της ΔΥΠΑ λειτουργούν από 1ης Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, από τις 06.45 έως τις 16.00 (Δευτέρα – Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη – νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών. Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών.

Στην Αττική λειτουργούν στους Δήμους Αχαρνών, Αγίας Βαρβάρας, Άνω Λιοσίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου, Μοσχάτου, Ολυμπιακού Χωριού, Περιστερίου και Χαϊδαρίου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν στις πόλεις Αγρινίου, Άρτας, Δράμας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεσολογγίου, Νάουσας, Ξάνθης, Πατρών, Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Σερρών και Τρικάλων.

Δικαιούχοι είναι ο γονέας, οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.λπ.) ωφελούμενων παιδιών, οι οποίοι:

Κατά τα έτη 2023-2024 συμπλήρωσαν συνολικά 25 ημέρες ασφάλισης στον eΕΦΚΑ ή/και ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας, ή

Είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι για τουλάχιστον 2 μήνες κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, ή

Είναι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς – ανεξαρτήτως απασχολούμενων ασφαλισμένων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ).

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά και κοινωνικά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, θα αναρτηθούν προσωρινοί πίνακες επιλεγέντων, αναπληρωματικών και αποκλειομένων βρεφών – νηπίων και οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις.

Η ΔΥΠΑ συμμετέχει στη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», με δικαιούχο φορέα την ΕΕΤΑΑ ΑΕ που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) καθώς και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Οι γονείς οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ανωτέρω πρόγραμμα καλούνται να υποβάλουν τη σχετική αίτηση σε αυτό. Όσοι λάβουν το voucher μπορούν να το καταθέσουν άμεσα σε βρεφονηπιακό σταθμό της ΔΥΠΑ.

Έκδοση ΚΥΑ

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες, εκτός απροόπτου, πρόκειται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή των αιτήσεων δωρεάν φιλοξενίας παιδιών σε δημοτικούς (και ιδιωτικούς) παιδικούς σταθμούς, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΑμεΑ για την περίοδο 2024-2025. Αναλυτικότερα, το επιδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία μετά την έκδοση της ΚΥΑ, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών μέσω voucher σε παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία, δρομολογεί το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις.

Για την περίοδο 2023-2024 το ποσό που διατέθηκε για τους βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΑμεΑ ήταν 341 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο εκτιμάται ότι θα είναι και για την επόμενη περίοδο, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να αποκλειστούν χιλιάδες παιδιά. Πέρυσι εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς δεν έλαβαν voucher, έμειναν 62.000 παιδιά, εκ των οποίων 6.702 βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζαχαράκη για «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Η αύξηση της επιδότησης θα ισχύσει και για όσους έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση

Ποια είναι τα ραντεβού με την εφορία έως το τέλος του μήνα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας