Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Αποκάλυψη: Σημεία και τέρατα στο Υπερταμείο

Φωτιές έχει ανάψει η κυρία Ντίνα Παπαθανασοπούλου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ειδική σύμβουλος – επιστημονικός, συνεργάτης, νομική σύμβουλος και νόμιμη εκπρόσωπος του υπό σύσταση Συλλόγου Εργαζομένων Υπερταμείου και Θυγατρικών, με τις καταγγελίες που έχει κοινοποιήσει για τα έργα και τις ημέρες των διοικήσεων του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ. Καταγγελίες που παραπέμπουν σε κακοδιαχείριση και σπατάλες μακράς διαρκείας οι οποίες παραμένουν ατιμώρητες.

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ


Νέες αποκαλύψεις της «Μ» για τη σπατάλη, τον νεποτισμό και την κακοδιαχείριση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων!


Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» στο πλαίσιο των καταγγελιών πραγματοποίησε έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα στοιχεία που κατορθώσαμε να συλλέξουμε εντός ολίγων ημερών.
Και τα ζητήματα που προκύπτουν δεν ξεκινούν σήμερα, αλλά αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης του Υπερταμείου από τον Γρηγόρη Δημητριάδη και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ από τους Πολίτη και Σταμπουλίδη.

Επιστολή

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2021, και συγκεκριμένα στις 26 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ του Υπερταμείου έστειλαν επιστολή με σοβαρές καταγγελίες στον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου Jacques Le Pape, ο οποίος έκανε ότι δεν καταλαβαίνει, με αποτέλεσμα το επόμενο δωδεκάμηνο να παραιτηθούν τέσσερα μέλη του ΔΣ και συγκεκριμένα οι Μάρκος Βερέμης, αντιπρόεδρος ΣΕΒ, Μαρίνα Νιφόρος, Τζιοβάννα Καμπούρη και Ιορδάνης Αϊβάζης.

Τον Ιούλιο του 2022 από τον εσωτερικό έλεγχο διαπιστώθηκε σωρεία παραβιάσεων του κανονισμού του Υπερταμείου, όπως προσλήψεις εκτός διαδικασίας, με αποκορύφωμα την αύξηση παροχών για βενζίνες και διόδια που έκανε ο κ. Δημητριάδης στον εαυτό του (7.500 τον χρόνο). Αντί να υπάρξει συμμόρφωση, το ζήτημα «λύθηκε» με την απομάκρυνση τον επόμενο μήνα της διευθύντριας Προσωπικού, κυρίας Κλιάφα.

Αυτά όμως αποτελούν «λεπτομέρειες» όταν αρχίζει κάποιος να αναζητεί τι γίνεται με τις συμβάσεις. Όπως αυτή που έγινε τον Μάιο του 2022 στην PWC έναντι 4.000.000 ευρώ (+ ΦΠΑ) για την υποστήριξη της υλοποίησης του μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ. Τα ΕΛΤΑ από τον πολύ μετασχηματισμό βούλιαξαν στις ζημίες και έφτασαν σε αδιέξοδο του 2023!

Μέσα στις περίεργες ιστορίες των ΕΛΤΑ είναι και αυτή της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία συνεχίστηκε παρότι υπήρχε απόφαση διακοπής της και μετά «χάλασαν» τα συστήματα. Συγκεκριμένα, όπως οι ίδιοι αναφέρουν στις οικονομικές καταστάσεις, «Κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου 2022 παρουσιάστηκαν προβλήματα στη λειτουργία του μηχανογραφικού της δραστηριότητας της Ηλεκτρικής Ενέργειας, με αποτέλεσμα την ύπαρξη δυσχερειών στην τιμολόγηση. Η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης του μηχανογραφικού προβλήματος». Μέχρι σήμερα κανένας δεν ενημέρωσε αν το «μηχανογραφικό πρόβλημα» λύθηκε και τι αποτέλεσμα προέκυψε. Απλώς στην αναφορά τετάρτου τριμήνου 2023 αναγράφεται πως «Μετά την απόφαση για διακοπή της λειτουργίας της ΕΛΤΑ Energy το Μάιο 2023 (η οποία ήταν η τελευταία σε μια σειρά προηγούμενων αποφάσεων), η εταιρεία ολοκλήρωσε την τιμολόγηση του μεγαλύτερου μέρους των εκκρεμοτήτων (σ.σ. και πόσες είναι άραγε οι υπόλοιπες;)». Ανατέθηκαν σε δικηγορική/εισπρακτική εταιρεία οφειλές αξίας 11.700.000 ευρώ και ενεργοί διακανονισμοί αξίας 3.000.000 ευρώ. Κοινώς ήταν πωλήσεις του… αέρα, γεγονός που δημιουργεί το ερώτημα γιατί δεν τελειώνει μετά από ένα χρόνο η τιμολόγηση και ποιοι επωφελούνται από αυτό;

Μένοντας στα ΕΛΤΑ, ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται ο περίφημος διαχειριστικός έλεγχος από την Deloitte, ο οποίος υποτίθεται ότι θα είχε τελειώσει τουλάχιστον πριν από ένα χρόνο και αφορούσε τα έργα της προηγούμενης διοίκησης. Γιατί ο έλεγχος πηγαινοέρχεται και δεν ανακοινώνεται η παραλαβή του και τα στοιχεία που προκύπτουν. Για ποιο λόγο ο κ. Δημητριάδης κάνει ότι δεν καταλαβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση και ταυτόχρονα η Deloitte αναλαμβάνει πλήθος έργων από το Υπερταμείο;

υπερταμείο

Σημειωτέον ότι το 2022 παρότι τα κεφάλαια των ΕΛΤΑ ήταν αρνητικά δεν έγινε καμία απομείωση της συμμετοχής του Υπερταμείου και… θυμήθηκαν να κάνουν απομείωση μόλις 18.500.000 ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, δηλαδή θεωρούν ότι θα ανακτήσουν 81.500.000 ευρώ.
Πέραν αυτού, σε επίπεδο αξιοκρατίας το Υπερταμείο έχει ξεπεράσει εαυτόν καθώς το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου είναι ο άνθρωπος που αξιολογεί και εγκρίνει τις αμοιβές και τα μπόνους του διευθύνοντος συμβούλου κ. Δημητριάδη, ο οποίος από την άλλη πλευρά έχει προσλάβει τη νύφη της κυρίας Ανθής Τροκούδη. Η κυρία Τροκούδη σημειωτέον είναι ο άνθρωπος που κάνει τις δημόσιες σχέσεις του Υπερταμείου και από τότε που ανέλαβε τη θέση οι δαπάνες για δημόσιες σχέσεις και λοιπά έξοδα εκτινάχθηκαν.

Μελετώντας τα τελευταία διαθέσιμα δημόσια στοιχεία δεν μπορεί κάποιος να μη διαπιστώσει το πλήθος των συμβουλευτικών έργων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αναφορά πως «Το Υπερταμείο, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους συμβούλους PLANET και TRΙTON προχώρησε σε προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας (prefeasibility study) για την ανάπτυξη του Real Estate της Διώρυγας της Κορίνθου. Πρόκειται για ένα ολιστικό στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περαιτέρω αξιοποίηση της Διώρυγας, με διάφορες νέες επιχειρησιακές λειτουργίες». Και όλα αυτά δεν ξέρουμε πόσο κόστισαν, ενώ η αποκατάσταση της γέφυρας θυμίζει το γεφύρι της Άρτας.

ΕΛΤΑ

Για τα ΕΛΤΑ αναφέρεται ότι «Μετά τον επανασχεδιασμό του πλάνου μετασχηματισμού, ο Όμιλος προχώρησε άμεσα με την εφαρμογή του, ξεκινώντας με την αναδιάρθρωση του Δικτύου Εξυπηρέτησης, τον χρονοπρογραμματισμό της υλοποίησης της κεντρικοποίησης της διαλογής και της διαμετακόμισης και την έναρξη έργων σχετικών με την ανανέωση του στόλου. Ταυτόχρονα, έχοντας ολοκληρώσει το έργο του προσδιορισμού των επιλογών για τη στρατηγική ανάπτυξη του Ομίλου, τα ΕΛΤΑ προχώρησαν στην επικαιροποίηση του πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου για την περίοδο 2023-2027, ως βάση ανάπτυξης της εταιρείας για τα επόμενα έτη». Και όλα αυτά γράφονται πριν από ένα μήνα, την 1η Απριλίου 2024, χωρίς κανένας να λέει πού θα βρεθούν τα χρήματα για να λειτουργήσουν τα ΕΛΤΑ, τα οποία έχουν αρνητικά κεφάλαια μετά τη φοβερή και τρομερή προηγούμενη αναδιάρθρωσή τους με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων και την άδεια της ΕΕ, η οποία παραμονεύει. Βεβαίως υπάρχει ακόμη ένα στρατηγικό σχέδιο και αποτίμηση για την εταιρεία, χωρίς καμία ευθύνη αυτού που την έκανε και με παραδοχές που έγιναν από το ίδιο το Υπερταμείο.

Κατά τα λοιπά, το 2023 το κόστος μισθοδοσίας του Υπερταμείου αυξήθηκε κατά 250.000 ευρώ, οι αμοιβές τρίτων (βλέπε σύμβουλοι κ.λπ.) κατά 900.000 ευρώ και τα λοιπά έξοδα κατά 350.000, δηλαδή σύνολο αύξησης δαπανών 1,5 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό περίπου 20%.
Το εντυπωσιακό είναι πως το Υπερταμείο ισχυρίζεται ότι «Η αύξηση των λοιπών λειτουργικών δαπανών οφείλεται στην αυξημένη δραστηριότητας της Εταιρείας σε ενέργειες που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση για την Εταιρεία και τις θυγατρικές της, αλλά και της ενεργού της συμμετοχής ή της διεξαγωγής συνεδρίων». Σε απλά ελληνικά, αύξηση δαπανών για PR.

Για το ΤΑΙΠΕΔ τα στοιχεία είναι του 2022 και πρόσφατη είναι η περίφημη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης του 2022 που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.
Αυτοί βέβαια έχουν ξεχάσει να δημοσιεύσουν οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου του 2023, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαν δημοσιεύσει στο πρώτο τρίμηνο του 2024 το αργότερο. Ίσως για να μην… απασχολούν.                                           Υπερταμείο

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες αυξήσεις από 1η Ιουνίου στα σούπερ μάρκετ

Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι – Τα προνόμια που αποκτούν



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ