13:34 Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Δίκη Πισπιρίγκου - Ουρανία Δημακοπούλου: "Η Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη" - Έδωσε διαφορετικές αιτίες θανάτου

Δίκη Πισπιρίγκου - Ουρανία Δημακοπούλου: "Η Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη" - Έδωσε διαφορετικές αιτίες θανάτου

Του Νίκου Νικολετάκη

Με την κατάθεση της Ουρανίας Δημακοπούλου – ιατρού ιατροδικαστή συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Η τεχνική σύμβουλος της υπεράσπισης υποστήριξε ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας δεν οφείλεται στη χρήση κεταμίνης.«Δεν υφίσταται η δηλητηρίαση από κεταμίνη» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας επικαλούμενη στοιχεία από τον ιατρικό φάκελο του παιδιού.

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου “από τι πέθανε τελικά το παιδί;” επισήμανε: «Αιτία θανάτου είναι η υποθρεψία σε έδαφος ατροφίας βασικών οργάνων, (καρδιά, πνεύμονες, νεφροί) σε έδαφος αντιδραστικής ηωσινοφυλίας, σε έδαφος επιληψίας».

Σε ερώτηση  για την ιατροδικαστική εξέταση που διενήργησε ο ιατροδικαστής κ. Μπουζιάνης και γιατί σε αυτή δεν γράφει ως αιτία θανάτου την υποθρεψία αλλά τη δηλητηρίαση από κεταμίνη η κ. Δημακοπούλου απάντησε: «Ο κ. Μπουζιάνης κρατάει τις αποστάσεις του. Στο συμπέρασμα δεν γράφει ότι είναι ανθρωποκτονία».

Πρόεδρος: Αυτό όμως είναι κάτι που θα το αποφασίσει το δικαστήριο.

Η αναφορά αυτή της προέδρου προκάλεσε την “έκρηξη” του Αλέξη Κούγια: “Έλεος, ο ιατροδικαστής για αυτό το λόγο καλείται. Έχω κάνει 1000 ανθρωποκτονίες και ο ιατροδικαστής γράφει ανθρωποκτονία” είπε χαρακτηριστικά διακόπτοντας την εξέταση της τεχνικής συμβούλου που επέλεξε.

Πρόεδρος: Ο ιατροδικαστής αποφαίνεται στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του.

Μάρτυρας: Ο ιατροδικαστής γράφει φαρμακευτική δηλητηρίαση σύμφωνα με το έγγραφο που του έδωσε ο κ. Ράικος, δεν κάνει καμία αξιολόγηση.

Κούγιας: Δεν θα καταστρέψετε και αυτή τη μάρτυρα, έχετε βγάλει ομόφωνες αποφάσεις για αυτονόητα αιτήματα, επηρεάζετε τη κρίση του δικαστηρίου κ. πρόεδρε… Έχω ένα ιερό καθήκον, δεν κοιμάμαι για αυτή την υπόθεση. Κρατάνε μια αθώα γυναίκα στη φυλακή… Eίναι υποχρεωτικό για τον ιατροδικαστή να γράψει ανθρωποκτονία επτά μήνες γίνεται μεροληπτική διαδικασία σε βάρος της κ. κατηγορουμένης.

Πρόεδρος: Άλλα μας λέγατε στις προηγούμενες συνεδριάσεις…

Απο την πλευρά της η μάρτυρας , άφησε αιχμές για την τοξικολογική έρευνα που διενήργησε ο καθηγητής τοξικολογίας Ν. Ράικος.

Την διαδικασία παρακολούθησαν σήμερα η μητέρα, η αδελφή και ο πατριός της Ρούλας Πισπιρίγκου οι οποίοι κάθισαν μόνοι τους στις πρώτες θέσεις από τη δεξιά πλευρά, πολύ κοντά στην κατηγορούμενη.

Αύριο θα συνεχιστεί η εξέταση της κ.Δημακοπούλου η οποία δεν ρωτήθηκε αλλά και δεν απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα: Ποιος έδωσε τελικά την “θεραπευτική ποσότητα” κεταμίνης στην άτυχη Τζωρτζίνα;

Σε επικοινωνία που είχε το ereportaz.gr με ιατροδικαστές και τοξικολόγους μας είπαν ότι αυτά που ανέφερε η κ. Δημακοπούλου είναι ανακριβή.

Η κατάθεση

Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε πήρα όλα τα έγγραφα της δικογραφίας οτιδήποτε ιατρικό και ιατροδικστικο υπάρχει.
Από τον Δεκέμβρη μου ζητήθηκε από το νομικό γραφείο του κ. Κουγια να ελέγξω τον ιατρικό φάκελο των άλλων δύο παιδιών.
.
Υπάρχει ένας ιατρικός φάκελος ο οποίος μας αναλύει τι συνέβη.
Είχα τοποθετηθεί χωρίς εκθέσεις τότε επι της υπόθεσης. Είχα ακούσει για κεταμίνη αλλά χωρίς να έχει γίνει η έκθεση του ιατροδικαστή Μπουζιάνη. Μιλούσαν όλοι για δόση ελέφαντα. Υπήρχε ένας ιατρικός φάκελος και κάποιο έγγραφο που αναλύει την νοσηλεία στο Καραμανδάνειο τις πρώτες ημέρες. Εκεί βλέπουμε μια απότομη αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Την ίδια μέρα γίνεται και ένας έλεγχος της κοιλιακής χώρας.

Δημακοπούλου

Ουρανία Δημακοπούλου

Το παιδί ενώ έχει μπει με τονικοκλονικούς σπασμούς αναφερόμενους έχει ένα αντίσωμα IGM μυκόπλασμα. Όταν το IGM είναι θετικό σημαίνει ότι το παιδί έπασχε από λοίμωξη. Έπασχε από Μυκόπλασμα πνευμονίας. Τα κλινικά συμπτώματα του παιδιού δείχνουν ότι υπάρχει λοίμωξη. Οι γιατροί γι αυτό έκαναν ακτινογραφία θώρακος. Το παιδί ενώ έχει μπει με σπασμούς, μέρα με τη μέρα τα λευκά αιμοσφαίρια αυξάνονται. Αυτό είναι ένα βακτήριο πολύ ιδιαίτερο ειδικά για τα παιδιά. Το παιδί είχε λοίμωξη. Αυτό επιβεβαιώνεται. Η εξέταση γίνεται 10/4 το βράδυ. Οι γιατροί προσπαθούν να βρουν ποια είναι η αιτία της λοίμωξης. Το επεισόδιο λοιπόν που έγινε 11/4, και δεδομένης της αύξησης των αιμοσφαιριων οφείλεται σε αυτό. Το παιδί μετά κάνει την ανακοπή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις αν το άτομο που πάθει την ανακοπή δεν ανανήψει σε 4 λεπτά είναι δεδομένο ότι θα κάνει υποξική εγκεφαλοπάθεια.
Το παιδί έφτασε στις τελευταίες νοσηλείες στα 21 κιλά. Έμεινε νηστικό τις τελευταίες μέρες. Πήρε Χλωράλη. Σιτιζόταν από γαστροστομία. Λαμβάνει μόνο γάλα. Όταν λοιπόν το παιδί έχασε το 1/4 του βάρους του υπάρχει γιατρός που είπε ότι ακόμα και μισό κιλό να χάσει…

Η πρόεδρος και ο Αλέξης Κούγιας κάνουν κατ’ επανάληψη παρατήρηση στη μάρτυρα να μιλάει πιο αργά και δυνατά καθώς αυτά που λέει δεν γίνονται κατανοητά.

Πρόεδρος: Την Χλωράλη την πήρε για να κάνει μαγνητική. Δεν έχουμε ενημέρωση ότι έμεινε νηστική. Η κεταμίνη δεν σκοτώνει στη συγκέντρωση των 6,5 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Γίνεται σύγκριση μεταξύ χρηστών που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Συγκρίνουν αγόρια με κορίτσι. Στο νοσοκομείο όσοι ασθενείς

Η κεταμίνη είναι τόσο ασφαλές φάρμακο που και δεκαπλάσια δόση να ληφθεί δεν είναι θανατηφόρα.
Δόθηκε το βράδυ 14/4/21 κεταμίνη.
Έχει δοθεί κεταμίνη 16/6/21 με άλλες τέσσερις ουσίες. Με μιδαζολάμη, ροκουρόνιο…
Το παιδί όμως τότε ήταν πιο δυνατό.
Κεταμίνη και μιδαζολάμη πάνε πάντα μαζί. Βοηθά τους ασθενείς να μην έχουν παραισθήσεις.
Η κεταμίνη, η μιδαζολάμη, η λιδοκαινη και η πριλοκαινη που βρέθηκαν στην τοξικολογική δεν εξηγούνται. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Κουτσελίνη οι τοξικολογικές πρέπει να είναι εξαιρετικά σαφείς επειδή απευθύνονται στις αρχές.
Σύμφωνα με τον Κουτσελίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται αίμα από την καρδιακή κοιλότητα. Έχει ληφθεί αίμα από την καρδιά η οποία δίνει ψευδώς θετικά στοιχεία.
Η κεταμίνη επειδή είναι νοσοκομειακό φάρμακο δεν μπορεί να θεωρηθεί δηλητήριο όπως το υδροκυάνιο ή το αρσενικό. Ακομα δεν υπήρξε πληροφορία στον ιατροδικαστή για τον φλεβοκαθετήρα.
Ο ιατροδικαστής όπως κάνει η κ. Λευκίδου με τον κ. Ράικο δίνει απλά τα στοιχεία. Ο κ. Ράικος δίνει μετά από έναν μήνα έναν ποσοτικό έλεγχο για την κεταμίνη. Μετά από τρεις μήνες δίνει αποτέλεσμα από ούρα. Θα έπρεπε να ενημερώσει τον κ. Μπουζιάνη.
Η φαινοβαρβιτάλη είναι σχεδόν σε τοξική συγκέντρωση.

Δεν έχει ξαναγίνει τοξικολογικός έλεγχος ούρων να βγαίνει μετά από τόσους μήνες.
Συνεπώς δεν υφίσταται η δηλητηρίαση από κεταμίνη.

Πρόεδρος: Θα μας πείτε λοιπόν από τι πέθανε το παιδί;

Μ: Ο τελευταίος λόγος που πυροδοτεί τον θάνατο σύμφωνα με την Ιατροδικαστική Κουτσελίνη είναι η υποθρεψία σε έδαφος ατροφίας οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, νεφροί) , σε έδαφος επιληψίας.

Πρ: Μας τα εξηγήσατε πως όλα αυτά λειτούργησαν το ένα μετά το άλλο ή μαζί με το άλλο. Θέλω να μας εξηγήσετε αναλυτικά ένα προς ένα με τι συμπτώματα έγιναν όλα αυτά και πως έδρασαν.
Επίσης έγινε 24ωρο εγκεφαλογράφημα στο Παίδων.

8/4/21 μόλις μπαίνει στο νοσοκομείο υπάρχει έγγραφο της κ. Δημητροπούλου που λέει ότι το παιδί υπέστη επιληπτική κρίση.

Πρόεδρος: Το έγγραφο λέει για τις αναφορές της μητέρας για το παιδί.

Μ: Γράφει για τονικοκλονικές κινήσεις που είναι ιατρικός όρος…

Π: Το έγγραφο αφορά αυτά που έγιναν ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ. Συμφωνείτε;

Μ: Είναι πρωτόκολλο επιληψίας

Κούγιας σε πρόεδρο: Έγινε γονιδιακός έλεγχος μόνο για την καρδιά. Αν δεν το έχετε αντιληφθεί μετά από τόσους μήνες να αρχίσω να ανησυχώ.

Έχει πει τέσσερις αιτίες θανάτου και εσείς ασχολείστε με την επιληψία.
Έχουμε υπόθεση αιώνων και εμείς ασχολούμαστε με το κουτσομπολιό της Παρίση (σ.σ. πρώην φίλης της κατηγορουμένης για το θέμα με τη χαρτορίχτρα που αποκάλυψε αποκλειστικά η Μπαμ στο ρεπορτάζ).

Η μάρτυρας ανέλυσε την υποθρεψία. Όπως είπε “η ατροφία είναι από μόνη της αιτία θανάτου. Όλοι οι παράγοντες όπως τα υψηλά ιωσηνόφιλα , ο πυρετός κλπ συνδυάζονται…

Τα καταθέτω αυτά με βάση τον ιατρικό φάκελο, τα ιατρικά έγγραφα, την βιβλιογραφία και το ιστορικό νοσηλείας
Μια καρδιά δεν θα αντέξει τόσα πολλά επεισόδια, 14 στον αριθμό. Επεισοδια επιληπτικών σπασμών εκ των οποίων το ένα ….
οποιοδήποτε μπορούσε να οδηγήσει σε συγκοπτικό επεισόδιο.

“Γιατί δεν πεθανε ενώ υπήρχαν όλα αυτά, υποθρεψία και όλα αυτά που μας είπατε; Γιατί δεν πέθανε στις 12, γιατί δεν πέθανε στις 5 τα χαράματα;” παρατήρησε η πρόεδρος.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας