12:05 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

ΕΦΚΑ: Στις 24 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση χρεών – Έρχεται δημοσιοποίηση οφειλετών

ΕΦΚΑ: Στις 24 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση χρεών – Έρχεται δημοσιοποίηση οφειλετών

Παρατείνεται και επίσημα έως τις 24 Ιουλίου, η δημοσίευση εγκυκλίου, η προθεσμία για ρύθμιση χρεών προς τον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, προβλέπεται και δημοσιοποίηση των ονομάτων οφειλετών που χρωστούν άνω των 150.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι επικαιροποιημένες καταστάσεις ληξιπρόθεσμων χρεών λόγω εκκρεμών ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, δημοσιοποιούνται, διακριτά για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, με ηλεκτρονική ανάρτησή τους στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ «Δημοσιοποίηση οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ».

Η εν λόγω κοινή δημοσιοποίηση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2017 κι έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί άλλες τρεις ετήσιες επικαιροποιήσεις, κατά τα έτη 2018, 2019 και 2023.

Ποιες οφειλές περιλαμβάνονται και ποιοι εξαιρούνται

Στις εν λόγω καταστάσεις περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον eΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης.

Ωστόσο, από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής.

Συγκεκριμένα εξαιρούνται:
-οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
-οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
-οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
-οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
-οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Πριν την οριστική δημοσιοποίηση των οφειλών, θα αποσταλεί στις 9 Ιουλίου 2024 πρόσκληση από τη Φορολογική Διοίκηση προς τους οφειλέτες που πληρούν τα κριτήρια δημοσιοποίησης, ώστε να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους εντός δεκαπέντε (15) ημερών, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 24 Ιουλίου 2024.

Ωστόσο, ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών, προβλέπεται, η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Αιτήματα οφειλετών για την διόρθωση, άρση ή διαγραφή των δημοσιοποιούμενων στοιχείων θα διαβιβάζονται στο Γ’ Τμήμα της Διεύθυνσης Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης ΚΕΑΟ, με σχετική εισήγηση των αρμοδίων οργάνων των υπηρεσιών σας μόνο εφόσον από τον διενεργηθέντα έλεγχο προκύπτει η συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την ικανοποίηση του αιτήματος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το αίτημα θα απορρίπτεται από τις υπηρεσίες σας χωρίς τη προαναφερόμενη διαβίβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εταιρεία στην Ελευσίνα με εικονικά τιμολόγια ύψους 26 εκατ ευρώ «τσίμπησαν» ελεγκτές της ΑΑΔΕ

ΕΕ: Θετική αξιολόγηση της Ελλάδας για τέταρτο αίτημα πληρωμής 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας