11:49 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Εφοπλιστής των ΜΚΟ και των Think Tank (ο «σφιχτοχέρης» George)

Εφοπλιστής των ΜΚΟ και των Think Tank (ο «σφιχτοχέρης» George)

Ο 45 ετών Γιώργος Λογοθέτης, ο επικεφαλής του Ομίλου Libra, είναι σίγουρα ένας ευκατάστατος άνθρωπος. Αλλά δεν είναι όσο ευκατάστατος θέλει να δείχνει πως είναι. Έχοντας βασιστεί στην εφοπλιστική εταιρεία του πατέρα του, Μιχάλη Λογοθέτη, τη  Lomar Shiping και έχοντας κάνει έναν καλό γάμο με τη Νίτσα Εμπειρίκου, ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει μια δεδομένη οικονομική επιφάνεια. Αλλά δεν είναι ούτε δισεκατομμυριούχος της λίστας του Forbes ούτε η περιουσία του μπορεί να καταγραφεί με σαφήνεια ως προς την καθαρή της αξία. Ακόμη και οι Έλληνες εφοπλιστές μεταξύ τους δεν τον κατατάσσουν στα πρώτα μεγέθη.

Oι περιβόητες «διασυνδέσεις» του Γ. Λογοθέτη με τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, οι δωρεές-ψίχουλα και το κόλπο για προσελκύει προσωπικότητες προκειμένου να εξυπηρετηθούν η σύζυγός του και ο αδελφός του

Για χρόνια το μόνο που είχαν να αναφέρουν τα ελληνικά και ομογενειακά μέσα για την περιουσία του κ. Λογοθέτη ήταν πως είχε αποκτήσει έναντι 25 εκατ. δολαρίων μια μονοκατοικία 600 τετραγωνικών μέτρων στο Carnegie Hill και ένα διαμέρισμα σε συγκρότημα στη Lincoln Square της Νέας Υόρκης. Γενικά, ο ίδιος και οι συνεργάτες του φέρονταν να αρέσκονταν επί σειρά ετών να καλλιεργούν τον μύθο του βαθύπλουτου Έλληνα κροίσου που λόγω φιλελληνικών συναισθημάτων επένδυε στην Ελλάδα.

ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ

Τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής για το Ξέπλυμα έχουν καταδείξει πως οι περίφημες επενδύσεις της Libra στην Ελλάδα έγιναν στην πλειονότητά τους με δανεικά χρήματα από την Τράπεζα Πειραιώς και ήταν προϊόν εξυπηρετήσεων. Οπότε το αφήγημα περί φιλοπατρίας και εθνικών ευαισθησιών σταμάτησε σταδιακά να εκπέμπεται από τον Οκτώβριο του 2017.

Αλλά ακόμη και οι περιβόητες διασυνδέσεις του Γιώργου Λογοθέτη με τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ – που έχουν πληθωρικά παρουσιαστεί κατά καιρούς στην Ελλάδα από εταιρείες επικοινωνίας, mediahouses και δημοσιογράφους- δεν είναι όσο στενές παρουσιάζονται.

Ειδικά η σχέση του με τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον προβλήθηκε στην Ελλάδα ως σχεδόν συγγενική. Η αλήθεια,όμως, είναι πως εκτός από ένα σουαρέ που διοργάνωσε στο Μανχάταν ο Λογοθέτης το καλοκαίρι του 2015 για να στηρίξει προεκλογικά τη Χίλαρι και στο οποίο συμμετείχε ο Μπαράκ Ομπάμα και εκτός από κάποιες εκδηλώσεις στα γραφεία της Libra και δωρεές μικρών ποσών – για τα δεδομένα της Αμερικής – προς τη σύζυγο του Μπιλ Κλίντον, τίποτα άλλο δεν προδίδει μια κάποια ιδιαίτερη σχέση.

Εάν, μάλιστα, κάποιος αναγνώσει στο WikiLeaks τα «The Podesta Emails», την αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον με συνεργάτες της θα διαπιστώσει πως γίνονται ακόμη και παραπονάκια για τον «σφιχτοχέρη» George.

Αλλά ο Γιώργος Λογοθέτης έχει αντιθέτως εξαργυρώσει αυτές τις διασυνδέσεις μοχλεύοντας άλλες δραστηριότητες. Για να προσελκύσει προσωπικότητες στις εκδηλώσεις του Concordia, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που επιδιώκει να προωθήσει τις συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, και του οποίου ηγείται ο αδερφός του, Νίκος Λογοθέτης.

Για να αποκτήσει θέση μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο του MyBrother’sKeeperAlliance – ObamaFoundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που ιδρύθηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα με στόχο την εξάλειψη του χάσματος ευκαιριών και επιτευγμάτων για έγχρωμους νέους, αλλά και για να προωθήσει το Ινστιτούτο Seleni, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τη Νέα Υόρκη, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχικής υγείας της μητέρας και το οποίο το τρέχει η σύζυγός του.

Είναι ενδεικτικό πως η οικογένεια Λογοθέτη ξέρει να ελίσσεται. Ενώ ο Γιώργος Λογοθέτης προεκλογικά δήλωνε σε επαφές του με συνεργάτες της Χίλαρι Κλίντον πως είναι «αηδιασμένος» με τον Τραμπ, η ΙβάνκαΤραμπ είχε αποτελέσει μετεκλογικά κεντρικό πρόσωπο στο συνέδριο ConcordiaSummit.

Τέλος, ο Όμιλος Libra ανέπτυξε δραστηριότητες και στο προσφυγικό μέσω του The HOME Project (www.homeproject.org), μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 για να παρέχει ασφάλεια σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα ασυνόδευτα. Αν και η The HOME Project θεωρείται επιτυχημένη, ως προς τη συγκέντρωση χορηγιών, έχει κατά καιρούς βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής από άλλες ΜΚΟ, για την ποιότητα διαβίωσης των φιλοξενουμένων στις υποδομές της. Ωστόσο, η κριτική αυτή δεν έχει τεκμηριωθεί.

Λογοθέτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνομωσία της αλογόμυγας

Έκτακτο: Απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής του εφοπλιστή Λογοθέτη κατά πρώην συνεργατών του

Λογοθέτης: Ο εφοπλιστής που ομολόγησε το σκάνδαλο και η δικαίωση της “Μ”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας