20:08 Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Φάρμακα: Προχωρούν οι αυξήσεις τιμών - Αναμένεται η εξαίρεση φθηνών φαρμάκων από το clawback

Φάρμακα: Προχωρούν οι αυξήσεις τιμών -  Αναμένεται η εξαίρεση φθηνών φαρμάκων από το clawback

Ακριβαίνουν τα φάρμακα: Ενώ προχωρά η διαδικασία για τις μικρές αυξήσεις τιμών σε φάρμακα για τα οποία υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την αγορά, στην αναμονή βρίσκεται η φαρμακευτική αγορά για την Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας θα εξαιρεθούν φθηνά φάρμακα από το clawback.

Το Τμήμα Τιμολόγησης Φαρμάκων του ΕΟΦ έχει θέσει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείες να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για αναπροσαρμογή τιμής σε προϊόντα «τα οποία έχουν ευρεία κυκλοφορία με σημαντικές πωλήσεις, είναι μοναδικά και υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά λόγω της χαμηλής λιανικής τιμής τους». Ο ΕΟΦ προχωρά σε διορθώσεις τιμών, κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας, «με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών και το δημοσιονομικό όφελος».

Υπενθυμίζεται πως ο Θάνος Πλεύρης είχε ανακοινώσει μικρές αυξήσεις τιμών, προκειμένου φθηνά φάρμακα να μην φεύγουν από την αγορά. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι αυξήσεις αυτές θα απορροφηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους από τον ΕΟΠΥΥ και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους. «Αυτό που έχει αποφασιστεί από το καλοκαίρι και είναι αποσυνδεδεμένο από την έλλειψη φαρμάκων, είναι ότι πολύ φθηνά φάρμακα του 1, 2, 3 ευρώ τα οποία κοστολογικά είναι ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60-70 ευρώ, θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος, γιατί ως γενόσημα φάρμακα, αφορούν φάρμακα στα οποία δεν έχουν συμμετοχή» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη Τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Το δεύτερο μέτρο, που επίσης έχει ανακοινωθεί όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση, αφορά την εξαίρεση φθηνών φαρμάκων από το clawback, δηλαδή τις υποχρεωτικές επιστροφές που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα φάρμακα με λιανική τιμή έως 7,5 ευρώ, δεν θα επιβαρύνονται με clawback. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη στα νοσοκομειακά φάρμακα. Τη λήψη του μέτρου είχε προαναγγείλει ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, Μπάμπης Καραθάνος, σε συνέδριο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Τις επόμενες δύο ημέρες, ο υπουργός Υγείας έχει δύο σημαντικές εκδηλώσεις. Την απονομή τιμητικών βραβείων για το ΕΣΥ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» την Τετάρτη. Την Πέμπτη, θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στην επετειακή εκδήλωση για τα δέκα και πλέον χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Οι παρεμβάσεις του Υπουργού αναμένονται με ενδιαφέρον, και για το θέμα της εξαίρεσης των φθηνών φαρμάκων από το clawback, ώστε να προσδιοριστεί επίσημα, ο χρόνος υλοποίησης του μέτρου.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

           

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας