18:55 Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Γαλλία: Η ακροδεξιά υπόσχεται αποκλεισμό όσων έχουν διπλή υπηκοότητα από «στρατηγικές» κρατικές θέσεις

Γαλλία: Η ακροδεξιά υπόσχεται αποκλεισμό όσων έχουν διπλή υπηκοότητα από «στρατηγικές» κρατικές θέσεις

Η προεκλογική υπόσχεση του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού να αποκλείσει τους πολίτες με διπλή υπηκοότητα από ορισμένες κρατικές θέσεις εργασίας στη Γαλλία επικρίθηκε από την Αριστερά και τους κεντρώους, οι οποίοι λένε πως πρόκειται για μια «γεύση» ευρύτερων διακρίσεων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν το κόμμα έρθει στην εξουσία στις πρόωρες εκλογές.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος θέλει να γίνει πρωθυπουργός εάν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα άτομα με διπλή υπηκοότητα θα αποκλείονται από «τις πιο στρατηγικές κρατικές θέσεις», οι οποίες θα προορίζονται για τους Γάλλους πολίτες. Σε μια πρόταση που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, είπε ότι αυτό θα ισχύει «για τις στρατηγικές θέσεις ασφαλείας και άμυνας».

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία θα είναι υποψήφια για την προεδρία του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» το 2027, δήλωσε σήμερα ότι πρόκειται για «πραγματικά μόνο μια χούφτα θέσεις εργασίας σε ευαίσθητες στρατηγικές θέσεις». Είπε ότι θα δημοσιευθεί ένας κατάλογος που θα μπορεί να τροποποιείται τακτικά ανάλογα με τα «γεωπολιτικά προβλήματα».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 ότι οι ευαίσθητες θέσεις εργασίας στη Γαλλία ελέγχονται ήδη με διάφορους τρόπους και αυτό είναι περιττό και ισοδυναμεί με «διαίρεση του έθνους». «Δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος φιλτραρίσματος των Γάλλων (…) Θα απαξιώσει τρία εκατομμύρια Γαλλοαμερικανούς, Γαλλοαλγερινούς, Γαλλοπορτογαλέζους, Γαλλομαροκινούς» είπε χαρακτηριστικά.

Η Αριστερά δήλωσε ότι η εν λόγω προεκλογική δέσμευση του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού δείχνει την πρόθεση να ταξινομηθούν οι άνθρωποι με βάση την εθνικότητα, την καταγωγή ή τον πολιτισμό. Επισήμαναν μια πρόταση νόμου της Λεπέν τον Ιανουάριο, όταν ήταν βουλευτής, στην οποία πρότεινε συνταγματική αλλαγή για να εμποδίσει την πρόσβαση πολιτών με διπλή υπηκοότητα σε θέσεις εργασίας στην κρατική διοίκηση, σε κρατικές εταιρείες και σε αποστολές της δημόσιας διοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: «Μέτωπο» 170 νυν και πρώην διπλωματών κατά της ακροδεξιάς ενόψει βουλευτικών εκλογών

Γαλλία: Ολοταχώς για τη νίκη η Ακροδεξιά στον πρώτο γύρο – Δεύτερη η Αριστερά, τρίτος ο Μακρόν

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας