0:08 Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Λιβύη: Άκυρη η συμφωνία, χαστούκι στον Ερντογάν

Λιβύη: Άκυρη η συμφωνία, χαστούκι στον Ερντογάν

Χαστούκι στον Ερντογάν από την Λιβύη: «Παράνομη οντότητα» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, λίγες ώρες μάλιστα πριν επισκεφθεί την  χώρα μας, αναλύει όλες τις παραμέτρους της επίμαχης κίνησης από την «κυβέρνηση» και την Άγκυρα και μιλά περί των μη κοινών θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική Αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις».

Επιπροσθέτως, ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα ότι το κείμενο δεν έχει εγκριθεί νομότυπα από τη Βουλή. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η παραβίαση των εδαφικών, αέριων και θαλάσσιων δικαιωμάτων της Λιβύης από τα τουρκικά στρατεύματα.

Λιβύη: Άκυρη η συμφωνία, χαστούκι στον Ερντογάν

Τα δικαιώματα τρίτων χωρών

Αναφορικά με τα δικαιώματα τρίτων χωρών ο κ. Εισά αναφέρει:

«Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν/παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής αιτείται την υποβολή του ζητήματος ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα για ανάκληση της αναγνώρισης της κυβέρνησης αλλά και για τη μη αναγνώριση του Μνημονίου Συναντίληψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία: Το μνημόνιο με τη Λιβύη εστάλη στον ΟΗΕ

Η νεολαία του ΕΛΚ υιοθετεί παμψηφεί ψήφισμα της ΟΝΝΕΔ κατά της άκυρης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης

Πηγή: Tα Νέα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας