2:43 Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Μητσοτάκης: Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες - Τις τελικές απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η δικαιοσύνη

Μητσοτάκης: Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες - Τις τελικές απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η δικαιοσύνη

Στην τραγωδία των Τεμπών αναφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης (29/2) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς με τη συμπλήρωση -χθες- ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά». Ο ίδιος τόνισε ότι δεν σκέφτηκε ποτέ να εργαλειοποιήσει μια τραγωδία: «Να σκύψουμε το κεφάλι με σεβασμό απέναντι στον πόνο των ανθρώπων που δεν ξαναείδαν ποτέ τα παιδιά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου και τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά: «Δεν υπήρξε για εμένα πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη, για λόγους που όλοι σας μπορείτε να αντιληφθείτε. Και γιατί εκεί συσσωρεύτηκαν ίσως όλες οι κακές πτυχές του τρόπου λειτουργίας του κράτους και των αντιλήψεων.

Τις τελικές απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η δικαιοσύνη. Από τη στιγμή που το ζήτημα αυτό μπαίνει στη μυλόπετρα της αντιπαράθεσης, μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να δώσει την απάντηση», εξηγώντας πως χρειάζεται χρόνος για να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα.

«Και η δικαιοσύνη έχει μια βαριά ευθύνη και πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ακόμα και αν χρειάζεται να πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, για να απαντηθούν οι φήμες που κυκλοφορούν. Που μπορεί να είναι τοξικές και διαβρωτικές και να μην πιστεύει στο τέλος κανείς τίποτα. Πρέπει να διαλυθεί η φήμη από την αλήθεια», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ, τόνισε πως συγκρούστηκαν λάθη και χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, προσθέτοντας πως δεν είναι πρέπον να πει κάτι άλλο όσο είναι ανοιχτή η έρευνα της δικαιοσύνης.

«Συγκρούστηκαν στα Τέμπη ανθρώπινα λάθη με χρόνια παθογένειες της δημόσιας διοίκησης που όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των ελληνικών δημόσιων οργανισμών. Δεν ήταν πρέπον να πω κάτι περισσότερο, όσο είναι ανοιχτή η έρευνα της δικαιοσύνης για την υπόθεση. Να σκύψουμε το κεφάλι με σεβασμό απέναντι στον πόνο των ανθρώπων που δεν ξαναείδαν ποτέ τα παιδιά τους. Και αυτό είναι πολύ βαρύ για να το προσπεράσει κανείς και να μην προσπαθήσει κανείς να συντονιστεί με αυτόν τον πόνο» είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας αναφορικά με τα Τέμπη, χαρακτήρισε εξοργιστική την κομματική εργαλειοποίηση της τραγωδίας.

«Σημαντικές οι γεωπολιτικές προκλήσεις»

Στην ερώτηση «τι σας κρατάει ξύπνιο τη νύχτα;», ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε:

Την τελευταία δεκαετία μας απασχόλησαν τα ζητήματά της οικονομίας, πλέον μας απασχολούν τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ κ.ά.

Επίσης, η Ευρώπη καλείται να στρέψει την προσοχή της στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, γιατί η γεωπολιτική συνδέεται με την οικονομία, όπως έχουν δείξει Κίνα και ΗΠΑ.

Επίσης υπάρχει και το ζήτημα των αγροτών. Τους βάλαμε μεγάλες πιέσεις και πρέπει να αναθεωρήσουμε την κατεύθυνσή μας.

Κράτος Δικαίου και γραφειοκρατία

Είμαι ο πρώτος που έχει αναγνωρίσει λάθη που έχουν γίνει και έχουμε προσπαθήσει να τα διορθώσουμε. Με νομοθετικές παρεμβάσεις που διόρθωναν αδυναμίες. Το να παρουσιάζεται μία Ελλάδα η οποία περίπου προσομοιάζει με άλλα αυταρχικά καθεστώτα είναι αστείο, άδικο, προσβλητικό χώρα και δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα.

Ο τελικός κριτής του κράτους δικάιου, σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία συμμετέχουμε είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή γιατί πιο αποπολιτικοποιημένη από το ευρωκοινοβούλιο.

Γραφειοκρατία

Εχουμε φτάσει σε μία οργάνωση της δημόσιας διοίκησης που κάνει σε μεγαλύτερο βαθμό διάκριση μεταξύ των πολιτικών προϊσταμένων και της υπηρεσιακής ιεραρχίας της δημόσιας διοίκησης.

Οι πολιτικοί προϊστάμενοι σταματούν στο επίπεδο του γενικού γραμματέα.

Η διαδικασία για την επιλογή διευθυντικών στελεχών εθνικών οργανισμών.

Το Gov.gr είναι μια επανάσταση. Η τεχνολογία απλοποιεί την επαφή του πολίτη με το κράτος και περιορίζει τη γραφειοκρατία.

Για την αξιολόγηση στο δημόσιο, έδωσα αγώνα ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πλεόν είναι μία πολύ πιο καταξιωμένη έννοια, δύσκολη στην υλοποίησή της.

Εχουμε ακόμα ζητήματα. Ο ΑΣΕΠ δυσκολεύεται να ολοκληρώσει προσλήψεις τακτικού προσωπικού με την ταχύτητα που απαιτείται.

«Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με τον ίδιο ρυθμό»

Στη δεύτερη τετραετία δεν εκπλήσσουμε κανέναν, όταν κάνουμε αυτό που είχαμε πει: ότι θέλουμε να υλοποιήσουμε πολλές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην αρχή της τετραετίας. H παράμετρος των ευρωεκλογών ουδέποτε προσδιόρισε τον χρονισμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί βάρος στις χαμένες ευκαιρίες της Μεταπολίτευσης.

Τα άλματα πρέπει να γίνουν. Είκοσι χρόνια μετά ακόμα συζητάμε για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Θα γίνουν τώρα.

Πού είναι τελικά το περιβόητο πολιτικό κόστος; Απέδειξε η κοινωνία ότι είναι πολύ πιο έτοιμη για μεγάλες αλλαγές για τις οποίες κάποιοι πίστευαν ότι ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν

«Η κυβερνησιμότητα υποχρέωσε τους κυβερνώντες να κινηθούν με ρεαλισμό»

Ακόμα και με την Τουρκία, όπου καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λύσει τη βασική μας διαφορά, τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία, ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε αυτή τη διαφορά, δεν ήταν πολύ διαφορετικός.

Η κυβερνησιμότητα δηλαδή, αυτή από μόνη της, η αναμέτρηση με την ευθύνη της εξουσίας και της διαχείρισης σημαντικών εθνικών θεμάτων , υποχρέωσε τους κυβερνώντες να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα με μία μεγάλη δόση ρεαλισμού.

«Επικράτησε ο ρεαλισμός στην εξωτερική πολιτική»

Συνολικά η εξωτερική πολιτική της χώρας από το 1974 και μετά, με κάποιες διακυμάνσεις επέδειξε μία βασική συνέπεια και συνέχεια και όταν κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, επικράτησε ο ρεαλισμός του λαϊκισμού. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλέχθηκε με το σύνθημα «Εξω οι βάσεις του θανάτου» και τελικά κράτησε τις βάσεις κάνοντας μία πολύ έξυπνη «πιρουέτα».

Μέχρι και το 2015, όταν φτάσαμε στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την περιβόητη «κωλοτούμπα» και η Ελλάδα κρατήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επομένως συνολικά ο ρεαλισμός και η προσήλωση στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας τελικά επικράτησε.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλλιέργησε τον πρώιμο λαϊκισμό»

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησε τη δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αυτή και μόνο η παρακαταθήκη τον καθιστά κατά την άποψή μου τον σημαντικότερο πολιτικό της Μεταπολίτευσης.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μία πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα, χαρισματική αναντίρρητα, εξέφρασε προσδοκίες αυτών που αποκαλούσε μη προνομιούχους εκείνη την εποχή. Κατά την άποψή μου όμως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε σημαντικά τη δεκαετία του 1980.
Και βέβαια πιστεύω ότι ευθύνεται και για το γεγονός ότι καλΜητσοτάκηςλιέργησε τη νοοτροπία όπου έδωσε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα δικαιώματα και όχι στις υποχρεώσεις.

Αυτή η βασική ανισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αποτελεί μία ατέλεια του πολιτικού μας συστήματος. Για αυτήν ευθύνεται, πιστεύω, σε αρκετό βαθμό μέσα από τον πρώιμο λαϊκισμό τον οποίο καλλιέργησε.

Σε επίπεδο κοινωνικών πολιτικών – οικογενειακό δίκαιο – αλλά και σε ζητήματα όπως η εγκαθίδρυση του ΕΣΥ η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αναντίρρητα σημαντική

Η απόφασή του, το 1993, να μην ασχοληθεί με την πολιτική

Το 1993 όταν ο πατέρας μου έχασε τις εκλογές, τότε πήρα την προσωπική απόφαση να μην ασχοληθώ με την πολιτική και πέρασα δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να πάρω την απόφαση τελικά να πολιτευθώ.

Ηταν πλεονέκτημα, γιατί μου επέτρεψε για δέκα χρόνια να δω την Ελλάδα από το εξωτερικό και για ακόμα δέκα χρόνια να μην ασχοληθώ με την ενεργή πολιτική και να βιώσω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εθνικής οικονομίας μέσα από την ενασχόλησή μου με τον ιδιωτικό τομέα.

«Σε βάθος 50ετίας η οικονομική πρόοδός μας δεν ήταν η επιθυμητή»

Τα προβλήματα που πρέπει να αναδείξουμε είναι κυρίως στην οικονομική μας αδυναμία να εκμεταλλευτούμε σημαντικές ευκαιρίες προόδου όπως η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κάνοντας συνολικό απολογισμό της οικονομικής πορείας της χώρας, συγκρίνοντάς την με αντίστοιχες πορείες άλλων χωρών, διαπιστώνουμε πως η πρόοδός μας δεν ήταν επιθυμητή.

«Το πολιτικό σύστημα δεν είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων»

Εχουμε μία ισχυρή δημοκρατία, με ισχυρά θεσμικά αντίβαρα. Το πολιτικό σύστημα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί θεωρώ ότι δεν είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων της χώρας.

Σε έναν απολογισμό 50ετίας δεν θα εστίαζα στις πιθανές αδυναμίες του κοινοβουλευτικού συστήματος για να αναδείξω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Σε αυτή την περίοδο η χώρα μας προόδευσε ως προς την ισχυροποίηση των θεσμών μέσα από μία σειρά και συνταγματικών παρεμβάσεων και σίγουρα έχει την καλύτερη δημοκρατία που είχε από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics συνδιοργανώνουν τριήμερο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά», από σήμερα 29 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου στην Εθνική Πινακοθήκη.

Πηγή: kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρωτιά με μεγάλη διαφορά στην ΝΔ για τις Ευρωεκλογές – 5 κόμματα δίνουν μάχη για την δεύτερη θέση

Ο Κασσελάκης απέλυσε τον γενικό διευθυντή του κόμματος, Θύμιο Γεωργόπουλο

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας