18:33 Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Οι προτιμήσεις των πολιτών στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές

Οι προτιμήσεις των πολιτών στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη δημοσκόπηση της GPO μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Όπως είναι ευνόητο, 11 μέρες μετά τις ευρωκάλπες, τα ποσοστά των κομμάτων παραμένόυν στα ίδια επίπεδα πάνω κάτω. Σύμφωνα με την μέτρηση, τα ποσοστά των κομμάτων η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 29,1% (ανεβασμένη κατά τι από το 28,31% στις ευρωεκλογές). Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πέφτει άνω της μίας μονάδας, από 14,9% στο 13,7% ενώ το ΠΑΣΟΚ στα ίδια επίπεδα σχεδόν, καθώς από 12,7% κινείται στο 12,4%. Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση βρίσκονται στο  8%, η Νίκη στο 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας στο  3,1%, η Φωνή Λογικής στο 3,3% και η Νέα Αριστερά στο 1,9%.

Εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο Ν. Ανδρουλάκης προηγείται με double score (34,5%) με δεύτερο τον Π. Γερουλάνο (17,7%) και Χάρη Δούκα (17,2%)., έπονται Μ. Χριστοδουλάκης (13,6%) και Π. Χρηστίδης 2,5%. Σημειώνεται ότι ουδείς έχει καταθέσει δημοσίως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Όταν το ερώτημα εξειδικεύεται για το ποιο πρόσωπο είναι κατάλληλο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Αδρουλάκης προηγείται με 20,7%, και ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 16,5%. Τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος (13,3%) και Μ. Χριστοδουλάκης (8,8%), Π. Χρηστίδης (5,6%). Κανένας από αυτούς, απαντά το 21%.

Ποιος μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά
Ένα άλλο στοιχείο της δημοσκόπησης που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά.

Στις απαντήσεις όλων των ψηφοφόρων, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στο ερώτημα ποιο πρόσωπο μπορεί να ενώσει την κεντροαριστερά με ποσοστό 19%. Ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης με 10,6%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 10,4%, ο Χ. Δούκας με 9,3%, ο Π. Γερουλάνος με 6,2%, ο Μ. Χριστοδουλάκης με 4,7%, ο Π. Χρηστίδης με 4,1%. «Κανείς από αυτούς» απαντά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστό 28%.

Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται συντριπτικά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, στο ίδιο ερώτημα, με ποσοστό 45,6% έναντι του Στ. Κασσελάκη ενώ ακολουθεί ο Χ. Δούκας με 9,8% και πιο πίσω ο Ν. Ανδρουλάκης με 6,2%.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Ν. Ανδρουλάκης (32,2%), ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας (!) με 13,4%, έπεται ο “Π. Γερουλάνος με 12,8%, πολύ κοντά ο Χάρης Δούκας με 12,4%, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (8,7%), ο Π. Χρηστίδης (4,7%) και τελευταίος ο Στ. Κασσελάκης με 2,1%

Αρνητικές οι απόψεις για τον ανασχηματισμό

Το 58,3% αντιμετωπίζει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, έναντι 33,8% που τον είδαν θετικά.

Τέλος, οι μισοί (50,3%) δηλώνουν ότι απείχαν από τις ευρωεκλογές για πρακτικούς λόγους (υγεια, εργασία, απόσταση), το 26,3% ήθελε να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας και το 19,7% δεν τον εξέφρασε κανένα κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Γεραπετρίτης σε Αμερικανούς βουλευτές: Η Ελλάδα πόλος σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος

Κεχαγιά: Δεν μπορούν να υπάρχουν αργομισθίες – Γ. Τσίπρας: Επικίνδυνοι, πολύ λίγοι τα νέα αφεντικά της Κουμουνδούρου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας