20:46 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Σεισμός στην Τουρκία: Η τρομακτική αίσθηση των 7.8 Ρίχτερ – Η ακριβής αναπαράσταση του ΕΜΠ

Σεισμός στην Τουρκία: Η τρομακτική αίσθηση των 7.8 Ρίχτερ – Η ακριβής αναπαράσταση του ΕΜΠ

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παρουσίασε ζωντανά μία προσομοίωση του φονικού σεισμού που ισοπέδωσε την Τουρκία και τη Συρία
Τρομακτικός είναι ο απολογισμός του φονικού σεισμού των 7.8 Ρίχτερ στην Τουρκία και τη Συρία, τόσο στον αριθμό των θυμάτων που ξεπερνούν τις 30.000, όσο και σε επίπεδο καταστροφών.

Η εκπομπή Live News και ο Νίκος Ευαγγελάτος, μαζί με τη βοήθεια του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Χάρη Μουζάκη έδειξαν σε ζωντανή σύνδεση μία προσομοίωση του Εγκέλαδου που χτύπησε τις δύο χώρες.

«Έχουμε αναλύσει τα δεδομένα του σεισμού και έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε μία πιστή αναπαραγωγή του. Ως προς τις επιταχύνσεις είναι ακριβέστατη η αναπαραγωγή αλλά δεν μπορούμε να δείξουμε τις μετατοπίσεις» εξήγησε ο καθηγητής.

Δείτε την αναπαράσταση:

Στη συνέχεια, επισήμανε πως με την έναρξη της δόνησης πρέπει να κάτσουμε στο έδαφος, με το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια και να ξαπλώσουμε σε εμβρυική στάση, «έτσι ώστε να περιοριστεί ο όγκος μας».

«Φροντίζουμε να πάμε στο κέντρο του δωματίου και να βεβαιωθούμε πως δεν κρέμεται κάποιο φωτιστικό από πάνω μας. Σε περίπτωση που υπάρξει πτώση πλακών, η μία επάνω στην άλλη, έχουμε περιοριστεί ανάμεσα σε αυτές και έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μας εντοπίσουν» συμπλήρωσε ο κ. Μουζάκης.

Ο καθηγητής σημείωσε πως η εν λόγω επιτάχυνση που αναπαρίσταται αφορά το έδαφος, γεγονός που σημαίνει πως σε ένα συγκεκριμένο ύψος είναι πολύ μεγαλύτερη. «Μπορεί να φτάσει να είναι και το διπλάσιο, οπότε αντιλαμβάνεστε πως είναι αδύνατον κάποιος να σταθεί όρθιος» εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιαπωνία: Καθηγητής του Yale προτείνει τη μαζική αυτοκτονία των ηλικιωμένων ως λύση για το γήρας του πληθυσμού

Ο σεισμός ενδέχεται να κοστίσει έως 84 δισ. δολάρια στην οικονομία της Τουρκίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας