1:51 Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Σιωπή από την Μελόνι για τους φασιστικούς συμβολισμούς της νεολαίας του κόμματός της

Σιωπή από την Μελόνι για τους φασιστικούς συμβολισμούς της νεολαίας του κόμματός της

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ καταδίκασε τη Δευτέρα τη χρήση φασιστικών συμβολισμών, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στην εν εξελίξει έρευνα για το κίνημα νεολαίας του κόμματος Fratelli d’Italia της Μελόνι, πιθανής συμμάχου της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στην προσπάθειά της για τη δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής.

Το Fanpage έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την νεολαία του Fratelli d’Italia (FdI), αποκαλύπτοντας μυστικό υλικό με ρωμαϊκούς χαιρετισμούς, νέους που υμνούν τον Μουσολίνι και φωνάζουν φασιστικά συνθήματα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραμείνει μέχρι στιγμής σιωπηλή.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Προέδρου Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν σχετικά με τον φασιστικό συμβολισμό είναι πολύ σαφής: Δεν πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλος, τον καταδικάζουμε, θεωρούμε ότι είναι ηθικά λάθος. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι σε αυτό», δήλωσε ο Μαμέρ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Ενώ καταδίκασε τις δραστηριότητες που αναβιώνουν τα φασιστικά σύμβολα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να σχολιάσει άμεσα το Fratelli d’Italia και την Μελόνι.

«Οι ‘πράξεις’ της νεολαίας του FdI έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες. Τώρα η Μελόνι πρέπει να πει και να κάνει κάτι. Ήρθε η ώρα όλα τα ειδησεογραφικά προγράμματα της Rai να βγάλουν στο φως την έρευνα του Fanpage», έγραψε στο Χ ο Νικόλα Φρατογιάνι, εθνικός γραμματέας του κόμματος της ιταλικής Αριστεράς, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση Rai, σε αντίθεση με όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, δεν έχει καλύψει την έρευνα.

Την επομένη της προβολής της έρευνας του Fanpage, τα κόμματα της αντιπολίτευσης Δημοκρατικό Κόμμα (PD), Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και Συμμαχία Πράσινων-Αριστεράς κατέθεσαν ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, ζητώντας έκθεση προς το κοινοβούλιο.

«Από την Τζόρτζια Μελόνι και τα μέλη του κόμματός της, μόνο ακατανόητη σιωπή», ανέφεραν.

Από την πλευρά της, η Μελόνι δεν έχει ακόμη σχολιάσει.

Η έρευνα του Fanpage έδειξε επίσης τον συμπρόεδρο του ECR και ευρωβουλευτή του FdI Νικόλα Προκατσίνι να χαιρετά έναν άλλο άνδρα πιάνοντας τον από το αντιβράχιο, μια χειρονομία γνωστή ως «χαιρετισμός μονομάχου», που είναι συνηθισμένη στους ακροδεξιούς κύκλους εδώ και δεκαετίες.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανή κανονικοποίηση της δεξιάς στην Ευρώπη- αυτές οι σοκαριστικές εικόνες μας υπενθυμίζουν το ασυγχώρητο παρελθόν εκείνων που εξακολουθούν να υμνούν τον φασισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία», δήλωσε στο X η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, πρόεδρος της ομάδας S&D, αντιδρώντας στον «φασιστικό χαιρετισμό» του Προκατσίνι.

«Ήμουν πολύ κοντά σε κάποιον. Ένας από εμάς έπιασε τον δικέφαλο, αυτός έπιασε τον αγκώνα μου», δήλωσε ο Προκατσίνι, αρνούμενος τον εν λόγω ισχυρισμό και απειλώντας να μηνύσει την Γκαρθία Πέρεθ για δυσφήμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ισχυρή εκπροσώπηση της Ιταλίας» στην ΕΕ θέλει η Μελόνι

Politico για G7: Η Μελόνι και τα έξι «κουτσά άλογα»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας