21:18 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Tον Μάρτιο οι αιτήσεις για αντικατάσταση θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκά

Tον Μάρτιο οι αιτήσεις για αντικατάσταση θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκά

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την αντικατάσταση θερμοσιφώνων, αλλά και για το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, τα κριτήρια για την ένταξη στα προγράμματα αυτά που θα ανοίξουν τον επόμενο μήνα θα είναι «αντικειμενικά, κοινωνικά και οικονομικά».

Όσον αφορά τα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία» το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει σχεδόν 100%. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και το βράδυ.

Για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είπε ότι «η Ελλάδα είναι από τις τρεις φτηνότερες ευρωπαϊκές χώρες στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος λιανικής».

«Με τις επιδοτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχουμε δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών και έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε προσιτά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε λύσει ακόμη το πρόβλημα. Υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, για αυτό ερχόμαστε και απορροφούμε το 100% της αύξησης στα ευάλωτα νοικοκυριά».

«Έχουμε ήδη δαπανήσει για το 2022 περίπου 8 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο το 30% ήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 70% προήλθε από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και από διάφορα άλλα έσοδα που έχουμε από τις δημοπρασίες των ρύπων των αερίων θερμοκηπίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΠΕΝ: Επιδότηση 60% για φωτοβολταϊκά στις στέγες – Ετοιμάζονται άλλα δύο προγράμματα για ΑΠΕ

ΥΠΕΝ: Τέσσερα επιδοτούμενα προγράμματα για φωτοβολταϊκά, θερμοσίφωνες και εξοικονόμηση ενέργειας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας