9:29 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κομπιναδόροι στο διαδίκτυο

Κομπιναδόροι στο διαδίκτυο

Ένα νέο τρόπο σκαρφίστηκαν οι “γνωστοί” απατεώνες από την Μαδρίτη για να αποσπούν χρήματα απο ανυποψίαστους πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη. Το ίδιο κύκλωμα έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές με τις επιστολές  που έστελνε, δίνοντας στους παραλήπτες τη δυνατότητα να… διεκδικήσουν «ορφανές» κληρονομιές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Πλέον ο τρόπος δράσης τους έχει αλλάξει, αφού στέλνουν e-mail  στα υποψήφια θύματα ενημερώνοντας τα οτι η ηλεκτρονική τους διεύθυνση κέρδισε σε λοταρία το ποσό των 900.000 ευρώ.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε κάνει σχετική ενημέρωση όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα ύποπτα e-mail, ωστόσο τα κρούσματα τον τελευταίο καιρό, έχουν αυξηθεί πολύ.

Για να φτάσουν πιο γρήγορα στον στόχο τους οι απατεώνες, σε περίπτωση που απαντήσει το “θύμα”,  του λένε οτι υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και να πάρει το ποσό.

Για να ρίξουν ακόμη περισσότερη στάχτη στα μάτια του υποψήφιου θύματος, στο e-mail επικαλούνται έναν Οργανισμό Λοτταριών της Ευρωπαικής Ένωσης, ενώ ο αποστολές δίνει το ονοματεπώνυμο του αλλα και την διεύθυνση του γραφείου του.

Από μία απλή έρευνα προκύπτει ότι ο Οργανισμός Λοτταριών που επικαλούνται, δεν υπάρχει ενώ ούτε στην διεύθυνση που γράφουν, υπάρχουν τα γραφεία που ισχυρίζονται.

Η διαδικασία της απάτης

the-nsa-trained-edward-snowden-to-be-an-elite-hacker

Στην περίπτωση που το θύμα πειστεί, η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής: ο παραλήπτης πρέπει να ανοίξει λογαριασμό σε μια συγκεκριμένη τράπεζα, για να γίνει η κατάθεση των χρημάτων.

Η επόμενη φάση της απάτης είναι να πειστεί το θύμα ότι η μεταφορά του χρηματικού ποσού βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό επιτυγχάνεται αποστέλλοντας έγγραφα, τα οποία είναι φαινομενικά επίσημα, καθώς συνοδεύονται από ψευδείς τραπεζικές επιστολές και κινήσεις λογαριασμών. Στη συνέχεια, υπάρχει μια διαρκής ανταλλαγή επιστολών, e- mail, φαξ και τηλεφωνημάτων μεταξύ των απατεώνων και του θύματος, έτσι ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του και να του αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό και ενώ, θεωρητικά, η διαδικασία της κατάθεσης των χρημάτων είναι στο τέλος της, του ανακοινώνουν ότι προέκυψαν κάποια προβλήματα που εμποδίζουν την κατάθεση και ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να πληρώσει κάποιους φόρους, ειδικά τέλη ή την αμοιβή του πράκτορα που μεσολαβεί για την μεταφορά του ποσού της λοτταρίας. Οι απατεώνες διαβεβαιώνουν το θύμα τους ότι αυτά τα έξοδα θα είναι τα τελευταία. Ωστόσο, μετά προκύπτουν διαρκώς νέοι φόροι και τέλη. Όταν το θύμα πάψει να πληρώνει, εκείνοι εξαφανίζονται.

Χτυπάνε στοχευμένα

Δικηγόροι του εξωτερικού, που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση των “επιστολών” στο παρελθόν, τονίζουν οτι «το κύκλωμα ξέρει πολύ καλά πού στέλνει τις επιστολές. Συνήθως είναι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα. Έτσι, αν καταφέρουν να τους αποσπάσουν κάποιο χρηματικό ποσό, δεν ανησυχούν, καθώς, για να κινήσουν τα θύματα τις νόμιμες διαδικασίες, απαιτούνται πολλά χρήματα».

Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Δείτε τo e-mail:
apati

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας