1:42 Κυριακή 26 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Οι απαντήσεις που δίνει η Κύπρος για την υπόθεση του «Predator»

Οι απαντήσεις που δίνει η Κύπρος για την υπόθεση του «Predator»

Τον «Μίτο των Υποκλοπών» και του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator της περιβόητης εταιρείας Intellexa αναζήτησε στην Κύπρο η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής που είχε σκοπό αφενός να ρίξει φως στον ρόλο πρωταγωνιστών του σκανδάλου, αφετέρου να διαπιστώσει πού κατευθύνονται οι έρευνες τις οποίες διενεργούν οι κυπριακές Αρχές στα εμπλεκόμενα πρόσωπα και στις εταιρείες.

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Μπορεί να κλείσαμε δύο χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και σε μερικές ημέρες να συμπληρώνονται 24 μήνες από την έναρξη της εισαγγελικής διεύρυνση της υπόθεσης, ωστόσο η υπόθεση παραμένει ορθάνοικτη τόσο στην Ελλάδα, όπου η έρευνα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση είναι σε εξέλιξη, όσο και στην Κύπρο.

Η έρευνα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση είναι σε εξέλιξη

Αφορμή για την έναρξη των ερευνών στην Κύπρο αποτέλεσαν οι διεθνείς κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Intellexa και στους μετόχους της, στις 5 Μαρτίου 2024. Στη βάση αυτών των κυρώσεων ετέθησαν στο επίκεντρο οι σχετιζόμενες με την Intellexa κυπριακές εταιρείες Santinomo Limited και Finsol Enterprises Limited, στα εταιρικά έγγραφα των οποίων έχουν εντοπιστεί «ανακολουθίες» που αφορούν τόσο τους πραγματικούς δικαιούχους τους όσο και τους διευθυντές τους. Ήδη στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο έχει κατατεθεί πολυσέλιδο πόρισμα το οποίο καταγράφει ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία τα οποία «αλιεύθηκαν» από τις εφόδους που πραγματοποιήθηκαν στις κυπριακές εταιρείες. Το προσεχές διάστημα τα αρμόδια όργανα αναμένεται να καλέσουν τρεις εμπλεκομένους προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις. Την ίδια στιγμή, το υλικό θα σταλεί και στην Κυπριακή Αστυνομία προκειμένου παράλληλα να διενεργηθεί και ποινική έρευνα.

Καθοριστικές κυρώσεις

Στις 5 Μαρτίου 2024 το γραφείο ελέγχου αλλοδαπών περιουσιακών στοιχείων (Office of Foreign Assets Control – OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έθεσε υπό καθεστώς κυρώσεων τον Tal Dilian (Ταλ Ντίλιαν), ιδρυτή της κοινοπραξίας Intellexa, και τη σύζυγό του Sara Aleksandra Fayssal Hamou (Σάρα Χάμου), που κατέχει ηγετικό ρόλο στην Intellexa. Ο λόγος ήταν η χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator κατά Αμερικανών αξιωματούχων και πολιτών, και η διάχυσή του από την Ελλάδα σε κράτη με αυταρχικά καθεστώτα. Παράλληλα, στη μαύρη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων τέθηκαν πέντε εταιρείες της κοινοπραξίας Intellexa: η ελληνική Intellexa, η Intellexa Limited με έδρα την Ιρλανδία, η Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, η Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag με έδρα την Ουγγαρία, και η ιρλανδική Thalestris Limited που κατέχει τα δικαιώματα διανομής του Predator και ενεργεί ως χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών για την κοινοπραξία.

Στη βάση των κυρώσεων, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των προαναφερόμενων προσώπων και εταιρειών, τα οποία είτε βρίσκονται στις ΗΠΑ είτε βρίσκονται στην κατοχή ή τον έλεγχο υπηκόων των ΗΠΑ, «πάγωσαν». Παράλληλα, τα τμήματα κανονιστικής συμμόρφωσης των τραπεζών σε Ελλάδα, Ευρώπη και διεθνώς ενέταξαν στα πρόσωπα για τα οποία πρέπει να κάνουν αναφορές στις Αρχές τους Ντίλιαν, Χάμου και τις προαναφερόμενες εταιρείες. Αλλά το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν στάθηκε εκεί. Ξεκαθάρισε πως οι κυρώσεις μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους συνεργάτες της Intellexa, αλλά και σε εταιρείες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, μεμονωμένα ή συνολικά, κατά 50% ή περισσότερο στα εν λόγω πρόσωπα. Η επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων λειτούργησε καθοριστικά στο να αποκαλυφθεί ένας διπλός χειρισμός των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Predator, μέσω του οποίου οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου επιχείρησαν να κρύψουν τα ίχνη τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Finsol και Santinomo

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος ίδρυσε στην Κύπρο την εταιρεία Santinomo Limited, με σκοπό την ανάπτυξη λογισμικού ολοκληρωμένων συστημάτων. Διευθυντής της Santinomo Limited ανέλαβε ο ίδιος ο Μπίτζιος και γραμματέας η κυπριακή εταιρεία Finsol Enterprises. Η Finsol Enterprises ιδρύθηκε από τον Έλληνα δικηγόρο Κ.Κ., ωστόσο διευθυντής της είναι ο Έλληνας λογιστής Ηλίας Κυριακίδης, ο οποίος παρείχε λογιστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και στη γυναίκα του Ταλ Ντίλιαν, Σάρα Χάμου.

Τον Μάρτιο του 2020 ιδρύθηκε στην Ελλάδα η Intellexa ΑΕ, η παραγωγός και έμπορος του λογισμικού Predator. Στις αρχές Μαΐου 2020 το 35% της Intellexa μεταβιβάσθηκε στην εταιρεία-κέλυφος Santinomo Limited, ιδιοκτησίας 100% του Φέλιξ Μπίτζιου, ο οποίος από τις 31 Μαρτίου 2020 είχε διοριστεί ως αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής της Intellexa AE. Από τα μέσα του 2020 έως και τον Αύγουστο του 2022 η Intellexa «έτρεχε» στην Ελλάδα την επιχείρηση παρακολουθήσεων μέσω του Predator, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδος, στην οποία παρείχε παράλληλα και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ζητήματα συνομολόγησης διακρατικών συμβάσεων αλλά και σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Τον Απρίλιο του 2022 αποκαλύπτεται η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το Predator. Η υπόθεση «εκτοξεύεται» όταν στις αρχές Αυγούστου 2022 επιβεβαιώνεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης είχε στοχευθεί και αυτός με Predator και πως παράλληλα είχε παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ.

Στις 4 Αυγούστου 2022, στον απόηχο αυτών των αποκαλύψεων, η εταιρεία Santinomo Limited αναρτά στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου μια προχρονολογημένη πράξη που φέρεται να έλαβε χώρα 18 μήνες πριν από τη γνωστοποίησή της. Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, η γραμματέας της Santinomo Limited, δηλαδή η εταιρεία Finsol Enterprises, βεβαιώνει πως οι 1.000 μετοχές της εταιρείας Santinomo Limited έχουν μεταβιβαστεί από τον Φέλιξ Μπίτζιο στην ιρλανδική Thalestris Limited, συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν, η οποία διαθέτει το 65% των μετοχών της ελληνικής Intellexa. Αυτή η μεταβίβαση, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, φέρεται να έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Στις 31 Αυγούστου 2022 και ενώ έχουν ξεκινήσει οι «κεκλεισμένων των θυρών» κοινοβουλευτικές ακροάσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η Santinomo Limited αναρτά νέο ετεροχρονισμένο έγγραφο στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, και πάλι για πράξη που έλαβε χώρα 20 μήνες πριν. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, στις 19 Δεκεμβρίου 2020 η εταιρεία απέκτησε νέο διευθυντή και γραμματέα. Δηλώθηκε πως αποχώρησαν ο Φέλιξ Μπίτζιος και η Finsol Enterprises από τις αντίστοιχες θέσεις, και πως χρέη διευθυντή και γραμματέα ανέλαβε ο Ελβετός επιχειρηματίας Αντρέα Γκαμπάτσι (Andrea Gambazzi), ο τραπεζίτης και στενός συνεργάτης του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, όπως και της συζύγου του ιδίου, Σάρας Χάμου.

Εδώ ωστόσο εντοπίσθηκε η πρώτη «ανακολουθία» της υπόθεσης. Η ετεροχρονισμένη γνωστοποίηση στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου της μεταβίβασης των μετοχών της Santinomo Limited προς την ιρλανδική Thalestris Limited τον Δεκέμβριο του 2020 δεν επιβεβαιώνεται από τους ισολογισμούς της Thalestris για τα έτη 2020 και 2021 και δεν συμβαδίζει με τα στοιχεία που έχουν καταχωρισθεί στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων που τηρείται στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου.

Η Thalestris, στις ελεγμένες από ορκωτούς λογιστές οικονομικές καταστάσεις της για τις χρήσεις 2020 και 2021 που αναρτήθηκαν στο τέλος του 2021 και το 2022 αντίστοιχα, αναφέρει ότι κατέχει το 65% της ελληνικής Intellexa ΑΕ και όχι το 100%. Παράλληλα, ακόμη και σήμερα στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που τηρείται στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου ως πραγματικός δικαιούχος της Santinomo Limited εμφανίζεται ο Φέλιξ Μπίτζιος και όχι η ιρλανδική Thalestris.

Οι κυπριακές Αρχές λοιπόν ψάχνουν πλέον να βρουν σε τι αποσκοπούσε η ετεροχρονισμένη «εξαφάνιση» του Μπίτζιου από το μετοχολόγιο της Santinomo.

«Κρυφτούλι» με τη OFAC

 Όπως προαναφέρθηκε, η επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ στις 5 Μαρτίου 2024 σε βάρος της Intellexa και των βασικών μετόχων της ήταν καθοριστική εξέλιξη. Προκειμένου να μην επεκταθούν οι κυρώσεις στον Αντρέα Γκαμπάτσι και για να μη βρεθεί στη «μαύρη λίστα» ο τραπεζίτης του Ντίλιαν, ο οποίος διαχειρίζεται τις offshore εταιρείες του Ισραηλινού και τους ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του, αποφασίσθηκε να εξαφανισθούν τα ίχνη του Γκαμπάτσι από τη Santinomo. Έτσι, δύο ημέρες μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, στις 7 Μαρτίου 2024, η Santinomo Limited ανάρτησε στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου ακόμη δύο ετεροχρονισμένα έγγραφα, που αφορούσαν και πάλι τις 19 Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με τα νέα έγγραφα, ο Γκαμπάτσι δεν έμεινε διευθυντής και γραμματέας της Santinomo Limited ούτε για μία ημέρα. Συγκεκριμένα εμφανίζεται στις 19 Δεκεμβρίου 2020 ο Φέλιξ Μπίτζιος να αναλαμβάνει εκ νέου τη διεύθυνση της εταιρείας, διαδεχόμενος τον Αντρέα Γκαμπάτσι και η Finsol Enterprises να επιστρέφει στη θέση του γραμματέα της εταιρείας.

Ωστόσο, η δεύτερη αυτή προχρονολόγηση, η δεύτερη «ανακολουθία», έγινε άμεσα αντιληπτή. Υποδείχθηκε στις κυπριακές Αρχές, οι οποίες και ξεκίνησαν έλεγχο για να διαπιστώσουν εάν συντρέχουν περιπτώσεις πλαστογραφίας και εικονικής μεταβίβασης μετοχών, εγκλήματα που χαρακτηρίζονται κακουργήματα στην Κύπρο.

Η υπόθεση τροφοδοτήθηκε επιπρόσθετα από δηλώσεις που έκανε ο Ελβετός Αντρέα Γκαμπάτσι στη δημοσιογραφική ιστοσελίδα Inside Story, υποστηρίζοντας πως δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε μεταβίβαση μετοχών της Santinomo Limited, ούτε γνωρίζει οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών που κατείχε η Santinomo Limited στην Intellexa AE, προς την Thalestris Limited. Κατά τον Ελβετό, δεν έχει υπάρξει ποτέ μέτοχος, ούτε έχει αναλάβει ποτέ ενεργό ή/και παθητικό ρόλο στη Santinomo Limited και δεν γνωρίζει, ούτε έχει συναντήσει ποτέ τον Φέλιξ Μπίτζιο.

Οι δηλώσεις αυτές λειτούργησαν ως επιταχυντής. Πρώτη έλεγχο ξεκίνησε η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), η κυπριακή Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Στο πλαίσιο των ευρημάτων που εντόπισε, αποφάσισε στα μέσα Απριλίου να προωθήσει την υπόθεση για ποινική διερεύνηση στην Αστυνομία Κύπρου και στο αρμόδιο τμήμα της, που είναι η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σχεδόν παράλληλα, τη σκυτάλη της έρευνας πήρε το τμήμα εποπτείας και συμμόρφωσης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, το οποίο έχει την αρμοδιότητα από τον νόμο να κάνει το έλεγχο στη Finsol Enterprises, τη γραμματέα της Santinomo, που βεβαίωσε τόσο το 2022 όσο και το 2024 το «ορθό» των συναλλαγών στα προχρονολογημένα έγγραφα.

Τι δήλωσαν στην «Μ»

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», το τμήμα εποπτείας και συμμόρφωσης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κατήρτισε έκθεση ελέγχου, η οποία έχει κατατεθεί στον σύλλογο προκειμένου να αποφασισθεί το ποιες πειθαρχικές διαδικασίες θα επιβληθούν σε βάρος του Έλληνα δικηγόρου Κ.Κ., ο οποίος είναι ο κατά τον νόμο υπεύθυνος της Finsol Enterprises. Ακολούθως, η υπόθεση θα παραπεμφθεί και από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο στην Κυπριακή Αστυνομία για το ποινικό σκέλος της.

Πηγές κοντά στη Finsol Enterprises δήλωσαν στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» πως πράγματι έχουν δοθεί στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν και ότι παράλληλα έγινε αναφορά και στη ΜΟΚΑΣ. Αν και οι ίδιες πηγές δεν θέλησαν να φωτίσουν τον ρόλο του Ηλία Κυριακίδη στην προχρονολόγηση των στοιχείων, υποστήριξαν πως δεν υπήρξε πλαστογραφία εγγράφων, ότι εκτελέσθηκαν οι εντολές που δόθηκαν από τον πελάτη και πως η προχρονολογημένη κατάθεση εγγράφων δεν είναι παράβαση, αλλά συνήθως επιβάλλεται ένα διοικητικό πρόστιμο.

Στο ερώτημα ποιος ήταν ο πελάτης της Finsol Enterprises που έδωσε τις εντολές για τις αλλαγές τόσο το 2022 όσο και το 2024, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι απλώς εκτελέστηκαν εντολές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα έγιναν κατόπιν συνεννόησης.

Από το περιβάλλον του Φέλιξ Μπίτζιου δίδεται μια άλλη εικόνα. Απαντώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» οι εν λόγω πηγές επιβεβαίωσαν αρχικά την εμπλοκή του λογιστή Ηλία Κυριακίδη στη Finsol Enterprises. Εν συνεχεία χαρακτήρισαν τη Santinomo «εταιρεία κέλυφος» με μηδενικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και μηδαμινή δραστηριότητα.

Σε σχέση με τη σύνδεση Μπίτζιου και Γκαμπάτσι υποστήριξαν πως οι δύο άνδρες δεν γνωρίζονται και ότι δεν έχουν επικοινωνήσει ποτέ. Σημείωσαν, δε, με νόημα πως για όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στο μετοχολόγιο της Santinomo είναι ενήμερος ο Ταλ Ντίλιαν και ότι αυτές έγιναν «με εντολή του Ταλ».

Καθώς πλέον η Santinomo έχει γίνει μια «καυτή πατάτα» που κανείς δεν θέλει να την έχει στα χέρια του, το ποιος είναι τελικά ο «ιθύνων νους» που κατέχει το 35% της Intellexa θα διερευνήσει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, με απόφαση που αναμένεται άμεσα, και εν συνεχεία η Κυπριακή Αστυνομία, η οποία εκτιμάται πως θα κινηθεί ταχύτατα, καθώς η υπόθεση έχει ήδη βρεθεί στο μικροσκόπιο του κλιμακίου του FBI που εδρεύει στην Κύπρο.

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας