6:24 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα

Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα

Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές στην Ελλάδα αναλύει σε εκτενές άρθρο του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, ξεκινώντας από την ενδεχόμενη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και φθάνοντας στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό είναι πως η ανάλυση του αρθρογράφου έχει μια πιο αισιόδοξη ματιά, καθώς, εξηγεί ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα θα πετύχει μια ελάφρυνση χρέους, μεγαλύτερη ή μικρότερη. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το Bloomberg περιγράφει και το χειρότερο πιθανό σενάριο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε Grexit.

Σενάριο 1: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την απόλυτη αυτοδυναμία

Το άρθρο εξηγεί πως με τον ισχύον εκλογικό νόμο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία ακόμη και με ένα ποσοστό της τάξεως του 35%, κάτι που κρίνει ρεαλιστικό στόχο με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Ο αναλυτής παραθέτει πως μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει άμεση πληρωμή επτά δισεκατομμυρίων μέχρι το Μάρτιο, αλλά και θα χρειαστεί ζεστό χρήμα ώστε να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα του (της Θεσσαλονίκης). “Αντιμέτωπη με νέα κυβέρνηση που θα έχει και δυνατή λαϊκή εντολή, η Τρόικα θα δείξει πιθανότατα κάποια ευελιξία. Το πρόγραμμα διάσωσης θα έπρεπε να επεκταθεί τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον ώστε να επιτρέψει στη χώρα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Στη χώρα θα μπορούσε να προσφερθεί προληπτική πιστωτική γραμμή από το μηχανισμό ευρωπαϊκής σταθερότητας” σημειώνει το άρθρο.

Σε ό, τι αφορά τώρα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, διαπιστώνεται πως θα αποτελέσει πρωταρχικό θέμα στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. “Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους, αλλά και μια περίοδο χάριτος ως προς την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου μέρους του ώστε να εξοικονομήσει πόρους για την ανάπτυξη”. Το bloomberg σημειώνει πως ένα κούρεμα του δημόσιου χρέους κατά 48% είναι απαραίτητο προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στο μέσο όρο της ευρωζώνης και τονίζει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκινούν να “χτίζουν μια τέτοια ιδέα”. Άλλωστε κάτι τέτοιο ίσως βοηθήσει και άλλα μέλη του ευρώ να μειώσουν το χρέος τους.

Τέλος, η ανάλυση περιγράφει πως με αυτό το σενάριο της αναταραχής είναι περιορισμένο και η έξοδος από το ευρώ ιδιαίτερα απίθανη. Πρώτον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρεσβεύει κάτι τέτοιο πια και δεύτερον γιατί ο ελληνικός λαός είναι αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική. Τρίτον, σημειώνεται πως η πολιτική βούληση εντός της ΕΕ ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ παραμένει ισχυρή.

Σενάριο 2: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και κυβερνά με συνεργασία

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να αποκτήσει την αυτοδυναμία, τότε είναι πολύ πιθανή μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ο πιο ρεαλιστικός και πιθανός εταίρος του είναι σύμφωνα με το άρθρο το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, Το Ποτάμι. “Πιο πολλά ενώνουν τα δύο κόμματα, από όσα τα χωρίζουν. Και τα δύο είναι κατά της εξόδου από το ευρώ, θέλουν να τελειώσει το μνημόνιο και τάσσονται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Αν και η ρητορική του του ποταμιού είναι λιγότερο ριζοσπαστική από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διαγραφή του χρέους, το ίδιο προκρίνει μια παύση αποπληρωμή των δόσεων μετά από διαπραγμάτευση” εξηγεί.

Το άρθρο προκρίνει αυτό το σενάριο ως πιθανότατα την καλύτερη επιλογή τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη. “Η παρουσία μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης συνεργασίας θα καθησύχαζε τους πιστωτές να κάνουν πιο εύκολα διαπραγματεύσεις” σημειώνει ο αρθρογράφος.

Σενάριο 3: Ο νικητής των εκλογών δεν καταφέρνει να φτιάξει κυβέρνηση

Αυτό είναι και το χειρότερο σενάριο, αφού αποτελεί την πιο επικίνδυνη και αβέβαιη τροπή. Το άρθρο περιγράφει το αποτέλεσμα αυτό ως παρόμοιο με εκείνο του 2012, που οδήγησε τις αγορές στα άκρα για εβδομάδες, ώσπου να εκλεγεί νέα κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή και αφού κανένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε προκηρύσσονται και πάλι εκλογές. “Αυτό θα επηρέαζε τις αγορές και ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα αυξανόταν σημαντικά. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι πιθανό” σημειώνει το άρθρο.

Σενάριο 4: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει της εκλογές

Στο τελευταίο και λιγότερο πιθανό στατιστικά αποτέλεσμα, το bloomberg, εξετάζει το ενδεχόμενο το κόμμα της ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να βρει συμμάχους στο Ποτάμι.

“Στο σενάριο αυτό, οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα ολοκληρωθούν πιθανότατα με μια επέκταση του μνημονίου, ενώ μια αναδιάρθρωση του χρέους θα φύγει από το τραπέζι της συζήτησης, τουλάχιστον για την ώρα. Με τον αποπληθωρισμό, την ανεργία στο 25% και τους πολίτες κουρασμένους από το πρόγραμμα λιτότητας, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απλά θέμα χρόνου”.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας