25η Γιορτή Απόδημου Ελληνισμού με αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη

25η Γιορτή Απόδημου Ελληνισμού με αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα λαϊκό ερμηνευτή που λάτρεψε το πανελλήνιο Στέλιο Καζαντζίδη, με ερμηνευτή τον αγαπητό και δημοφιλή στο ευρύ κοινό Γιάννη Πλούταρχο,  πραγματοποιείται  σε πανελλήνια πρώτη στο πλαίσιο της  25ης  Γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού στο ξωκλήσι του Αι Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας στις 10 Αυγούστου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και παρουσίαση της βραδιάς έχει ο εμπνευστής της Γιορτής ο ηθοποιός, στιχουργός και παραγωγός της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Γιάννης Τζουανόπουλος. Η συναυλία θα λάβει διεθνή αντίκτυπο καθώς θα μεταδοθεί ζωντανά από την «Φωνή της Ελλάδας» σε όλο τον κόσμο μια και τον Στέλιο Καζαντζίδη λατρεύει και η ελληνική ομογένεια. Μια γιορτή για τον ελληνισμό της διασποράς που θα μαγνητοσκοπηθεί και θα ηχογραφηθεί επίσης ώστε να προκύψει και CD με τις ερμηνείες του Γιάννη Πλούταρχου στα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Γιώργος Παγιάτης.

____________________ 2

Τη Γιορτή διοργανώνουν οι Φίλοι του Άι-Γιάννη, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, η Τοπική Κοινότητα Μακρισίων του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων και τελεί υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού , της ΕΡΤ –Φωνή της Ελλάδος και της ΑΕΠΠΙ.

Ένα στοίχημα για τον δημοφιλή ερμηνευτή που τολμά, στη μοναδική συναυλία που θα δώσει αυτό το καλοκαίρι, να αναμετρηθεί με το ρεπερτόριο του Στέλιου Καζαντζίδη και να το αποδώσει με το δικό του τρόπο. Όπως μάλιστα δηλώνει ο ίδιος ο Γιάννης Πλούταρχος με αφορμή τη συναυλία-αφιέρωμα στον τραγουδιστή-σύμβολο του ελληνισμού:«Ο Στέλιος Καζαντζίδης με έμαθε να τραγουδάω. Έχω μεγάλη αγάπη σε εκείνον και για τα τραγούδια του και είναι μεγάλη μου τιμή να τραγουδήσω σε μια συναυλία-αφιέρωμα σ αυτόν. Μεγάλωσα και γαλουχήθηκα με τα τραγούδια του Στέλιου, που άκουγα από μικρό παιδί στο σπίτι μου. Ακούγοντας τον προσπαθούσα να τον μιμηθώ στα γυρίσματα που έκανε με τη φωνή του και έτσι έμαθα να τραγουδάω. Για μένα ο Καζαντζίδης είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο του ελληνικού τραγουδιού. Ξέρω σχεδόν το 80% του ρεπερτορίου του. Στη συναυλία στο πλαίσιο της Γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού, που διοργανώνει ο Γιάννης Τζουανόπουλος θα σεβαστώ τις ερμηνείες του, αλλά παράλληλα θα προσπαθήσω να προσεγγίσω τα τραγούδια του, αποδίδοντας τα με το δικό μου τρόπο και τη δική μου χροιά». Συνεχίζοντας ο Γιάννης Πλούταρχος σημειώνει ότι με τις δικές του ερμηνείες «τα τραγούδια του Καζαντζίδη θα τα γνωρίσουν οι νεότερες γενιές, οι οποίες οφείλουν να έρθουν σε επαφή με το ρεπερτόριο του Στέλιου Καζαντζίδη, αλλά και να γνωρίσουν το λιτό και δωρικό τρόπο ερμηνείας του. Η δική μου γενιά τραγουδιστών που κουβαλά το παλιό λαϊκό τραγούδι στις πλάτες της, μεγάλωσε με αυτό και το γνωρίζει έχει χρέος να το μεταφέρει στις νεότερες γενιές».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Τζουανόπουλος που διοργανώνει τη Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού στα Μακρίσια της Ολυμπίας σημειώνει:«Το αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη γεννήθηκε μετά από επιθυμία των ίδιων των απόδημων Ελλήνων που εξέφρασαν στην εκπομπή μου στην Ελληνική Ραδιοφωνία «Ζωντανή γραμμή με τους Έλληνες του κόσμου» που μετράει κι αυτή, όπως και η Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού, 25 χρόνια, καθώς η μία γέννησε την άλλη. Οι ακροατές της εκπομπής μου ζήτησαν να κάνω ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο τους τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη. Σκέφτηκα ότι ο πλέον κατάλληλος γι αυτό είναι ο πολύ δημοφιλής στον ευρύ κοινό Γιάννης Πλούταρχος ο οποίος και φωνή διαθέτει και ευαισθησία και ήθος και μεγάλη σεβασμό και αγάπη για τον Στέλιο Καζαντζίδη, με τα τραγούδια του οποίου μεγάλωσε. Ο Γιάννης Πλούταρχος θα δώσει τη δική του σφραγίδα και ύφος στα τραγούδια και θα τα φέρει πιο κοντά στη νεολαία που μπορεί να μην τα γνωρίζει τόσο καλά».

Να σημειώσουμε ότι από τη Γιορτή του  Απόδημου Ελληνισμού στα Μακρίσια έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες του πολιτισμού όπως οι: Άλαν Μπέιτς, Ζυλ Ντασέν, Ελένη Καζαντζάκη, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αντώνης Σαμαράκης, Μιχάλης Κακογιάννης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, Κώστας Γαβράς, Δημήτρης Μυταράς, Παναγιώτης Τέτσης, Γιώργος Σταθόπουλος και βέβαια ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στα 25 χρόνια διοργάνωσης της Γιορτής ο Γιάννης Τζουανόπουλος, κάνει τα Μακρίσια επίκεντρο του Ελληνισμού, για μια ακόμη φορά. Η Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού που έφτασε στο ανώτερο σκαλί της επιτυχίας με μια μεγάλη συναυλία για τους «Έλληνες του κόσμου», το 2013 στο Ηρώδειο που λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μίκης Θεοδωράκης, συνεχίζει την ιστορία της με αξιοσημείωτες κινήσεις.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.Σχόλια